Ο ΟΗΕ καταγγέλλει την αδιαφορία για την κρίση στο Σουδάν

Ο ΟΗΕ καταγγέλλει την αδιαφορία για την κρίση στο Σουδάν

Μόλις λίγες μέρες πριν από την τρίτη επέτειο του εμφύλιου πολέμου στο Σουδάν, η αξιωματούχος του ΟΗΕ Ντενίζ Μπράουν εξέφρασε την έντονη αγανάκτησή της, περιγράφοντας την κρίση ως «εγκαταλελειμμένη» και τη χώρα ως «παγιδευμένη» σε έναν αδιέξοδο κύκλο φρικαλεοτήτων.

“Στο Σουδάν βρισκόμαστε πραγματικά σε έναν φαύλο κύκλο. Επανάληψη σεξουαλικής βίας, επανάληψη των εκτοπισμών, επανάληψη των θανάτων. Έχουμε την αίσθηση ότι είμαστε παγιδευμένοι σε έναν κύκλο, όλα επαναλαμβάνονται”, κατήγγειλε η Μπράουν σε ενημέρωση των δημοσιογράφων μέσω βίντεο.

“Την ώρα που ο ΟΗΕ μιλά ανοικτά για αυτές τις ωμότητες, για την επανάληψή τους, το ερώτημα είναι: γιατί ο κόσμος δεν έχει εξεγερθεί αρκετά ώστε να κάνει κάτι; Τι περισσότερο πρέπει να συμβεί ώστε όλος ο κόσμος να ξυπνήσει και να δώσει προσοχή;”, διερωτήθηκε.

Η Μπράουν αναφέρθηκε συγκεκριμένα στους κατοίκους της πόλης ελ Φάσερ, στο Νταρφούρ, την οποία κατέλαβαν στα τέλη Οκτωβρίου οι παραστρατιωτικοί των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ).

Ο ΟΗΕ έχει εκτιμήσει ότι τουλάχιστον 6.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν τις τρεις πρώτες ημέρες αυτής της επίθεσης. Όμως “δεν γνωρίζουμε ακόμη πόσοι είναι οι νεκροί, οι αγνοούμενοι και οι συλληφθέντες”, σημείωσε η αξιωματούχος του ΟΗΕ, προειδοποιώντας τώρα για την κατάσταση στην πόλη Ντιλίνγκ, στο Νότιο Κορντοφάν, η οποία δέχεται “καθημερινές επιθέσεις” και στην οποία δεν μπορούν πλέον να εισέλθουν τα κομβόι του ΟΗΕ.

Στο Σουδάν μαίνεται από τις 15 Απριλίου 2023 μια αιματηρή σύγκρουση μεταξύ του στρατού υπό τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, ο οποίος κυβερνά ντε φάκτο τη χώρα μετά το πραξικόπημα του 2021, και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκλό.

“Πρόκειται για την πιο επείγουσα και σύνθετη κρίση. Πρέπει να επικεντρωθούμε στους τρόπους εύρεσης μιας λύσης” και στο μεταξύ να “χρηματοδοτηθεί το ελάχιστο αναγκαίο” που χρειάζεται ο πληθυσμός για την επιβίωσή του, υποστήριξε η Μπράουν.

Ωστόσο, η έκκληση για τη συγκέντρωση 2,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων που απηύθυνε ο ΟΗΕ για το Σουδάν για το 2026, ποσό ήδη μικρότερο σε σχέση με το παρελθόν καθώς έχει μειωθεί γενικά η διεθνής βοήθεια, έχει προς το παρόν χρηματοδοτηθεί μόνο κατά 16%, όπως ανέφερε η ίδια.

Παράλληλα η Μπράουν εξέφρασε την απογοήτευσή της, ζητώντας να μην χαρακτηρίζεται αυτός ο πόλεμος “ξεχασμένη κρίση” αλλά “εγκαταλελειμμένη κρίση”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx