Ο ΟΗΕ προειδοποιεί για αναζωπύρωση της “πανδημίας του AIDS” μετά τη διακοπή της αμερικανικής βοήθειας
24/03/2025
Η επικεφαλής της UNAIDS προειδοποίησε για τον κίνδυνο αναζωπύρωσης της “πανδημίας του AIDS” παγκοσμίως, λόγω της διακοπής της αμερικανικής διεθνούς βοήθειας. Η αιφνίδια αυτή διακοπή της βοήθειας από τις ΗΠΑ αναμένεται να έχει “καταστροφικές συνέπειες”.
Η Γουίνι Μπιανγίμα ανέφερε ότι η αναζωπύρωση της πανδημίας του AIDS θα επηρεάσει όχι μόνο τις χώρες με χαμηλά εισοδήματα στην Αφρική, αλλά και τις ευάλωτες ομάδες στην ανατολική Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική.
Μακροπρόθεσμα θα δούμε την πανδημία του AIDS να αναζωπυρώνεται σε παγκόσμια κλίμακα, όχι μόνο στις χώρες με χαμηλό εισόδημα (…) στην Αφρική, αλλά και μεταξύ πληθυσμών κλειδί στην ανατολική Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική”, δήλωσε η Γουίνι Μπιανγίμα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τη Γενεύη.
Η ίδια εκτίμησε ότι “θα δούμε ανθρώπους να πεθαίνουν, όπως τις δεκαετίες του 1990 και του 2000”.
“Αν δεν αποκατασταθεί η αμερικανική βοήθεια και δεν αντικατασταθεί από άλλη χρηματοδότηση – και δεν έχουμε ακούσει άλλες κυβερνήσεις να δεσμεύονται να καλύψουν το κενό–, θα καταγραφούν επιπλέον 6,3 εκατομμύρια θάνατοι που θα συνδέονται με το AIDS τα επόμενα 4 χρόνια”, υπογράμμισε η Μπιανγίμα.