Ο οικονομικός πόλεμος είναι σαν εισβολή στην Μικρά Ασία λέει ο Ερντογάν

Ο οικονομικός πόλεμος είναι σαν εισβολή στην Μικρά Ασία λέει ο Ερντογάν

Με προηγούμενες απόπειρες εισβολής στη Μικρά Ασία παρομοίωσε ο Ερντογάν την οικονομική επίθεση, που όπως είπε, δέχεται η χώρα του, προειδοποιώντας ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε στην κατάρρευση και των γύρω περιοχών.

«Μην ξεχνάτε, η Μικρά Ασία είναι ένα τείχος και αν αυτό το τείχος καταρρεύσει δεν θα υπάρχουν πια Μέση Ανατολή, Αφρική, Κεντρική Ασία, Βαλκάνια ή Καύκασος», είπε ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας στην  Μους, στη νοτιανατολική Τουρκία.

Εξέφρασε επίσης την δέσμευσή του ότι θα φέρει «ειρήνη και ασφάλεια» στο Ιράκ και σε περιοχές της Συρίας, οι οποίες δεν βρίσκονται υπό τον τουρκικό έλεγχο, διαβεβαιώνοντας ότι οι «τρομοκρατικές οργανώσεις» στην περιοχή θα εξαλειφθούν.

Σημειώνεται ότι η Τουρκία στηρίζει ορισμένες οργανώσεις ανταρτών στη Συρία, ενώ συνεργάζεται με τη Ρωσία, η οποία στηρίζει τον  Άσαντ, αλλά και με το Ιράν για την εξεύρεση λύσης στην συριακή κρίση. Η Άγκυρα έχει προωθήσει μέχρι τώρα δύο επιχειρήσεις εντός του συριακού εδάφους, στην Τζαραμπλούς και στο Αφρίν, ενώ έχει διευθετήσει σε συμφωνία με τους Αμερικάνους το θέμα της Μανμπίτζ.

Η Ιντλίμπ και το Ιράκ

Παραλλήλως, οι Τούρκοι έχουν τοποθετήσει περίπου δέκα στρατιωτικά φυλάκια στην περιοχή του Ιντλίμπ, την μοναδική περιοχή της Συρίας στην οποία ο Άσαντ δεν έχει κανέναν έλεγχο. Προκειται για ανταρτοκρατούμενη επαρχία στην οποία έχουν καταφύγει πολίτες και αντάρτες που έχουν φύγει από άλλες περιοχές, αλλά και τζιχαντιστές.

Η Ιντλίμπ βομβαρδίζεται τον τελευταίο μήνα από τις δυνάμεις του συριακού στρατού, η Άγκυρα ωστόσο θεωρεί ότι θα ήταν «καταστροφή» μια γενικευμένη στρατιωτική επιχείρηση στην περιοχή. Το θέμα της Ιντλίμπ συζητήθηκε και στο ταξίδι αστραπή  του Τσαβούσογλου στην Μόσχα, όπου συναντήθηκε με τον Λαβρόφ, ενώ μαζί με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας έγιναν δεκτοί και από τον Πούτιν.

Ο Ερντογάν πάντως, στην ομιλία του για την επέτειο της Μάχης του Μαντζικέρτ, το 1071, ανέφερε ότι η Τουρκία θα φέρει ειρήνη και ασφάλεια στις δύο γειτονικές χώρες. «Δεν είναι τυχαίο που οι μοναδικές περιοχές της Συρίας όπου υπάρχει ασφάλεια και ειρήνη είναι υπό τον έλεγχο της Τουρκίας», είπε για να προσθέσει: «Θα φέρουμε την ίδια ειρήνη και σε άλλες περιοχές της Συρίας επίσης. Θεού θέλοντος, θα φέρουμε την ίδια ειρήνη στο Ιράκ, όπου δρουν τρομοκρατικές οργανώσεις».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι