Ο οικουμενικός πατριάρχης στο Συνέδριο για τον ελληνισμό της Ίμβρου – Μεθαύριο η συναυλία

Ο οικουμενικός πατριάρχης στο Συνέδριο για τον ελληνισμό της Ίμβρου – Μεθαύριο η συναυλία

Ποιο είναι το μέλλον του Ελληνισμού σε Ίμβρο και Τένεδο; Ποια είναι η προοπτική; Μπορεί η ελληνική κοινότητα να αναπτυχθεί; Αυτά είναι μεταξύ άλλων τα θέματα του συνεδρίου που διοργανώνεται και όπου κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Πρόκειται για το Πανιμβριακό Συνέδριο «Ίμβρος και Τένεδος: Νόστος και Προοπτική», που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου στο Κέντρο Πολιτισμού “Ελληνικός Κόσμος”, του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ενώ το «παρών» στο συνέδριο θα δώσει και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Χαιρετισμούς θα απευθύνουν οι αρμόδιοι υφυπουργοί Εξωτερικών, Γιώργος Κώτσηρας και Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Ζέτα Μακρή. Μεταξύ των στόχων του συνεδρίου είναι να γίνει κατά τη διάρκειά του μια παγκόσμια συνάντηση Ιμβρίων και Τενεδίων και  τελεί υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου.

Πέρσι συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από τη Συνθήκη της Λωζάννης, η οποία καθόρισε τη νεότερη ιστορική πορεία της Ίμβρου και της Τενέδου. Το προηγούμενο Πανιμβριακό Συνέδριο είχε διεξαχθεί το 1993 και στα χρόνια που έχουν περάσει από τότε, όπως επισημαίνουν οι διοργανωτές «έχουν συντελεστεί σημαντικές εξελίξεις, οι οποίες με τη σειρά τους, οδηγούν σε νέες προοπτικές, αλλά και διαφοροποιημένες αναγκαιότητες».

Όπως τονίζουν, ο Ελληνισμός, που είχε φτάσει σχεδόν στο επίπεδο της εξαφάνισης, πριν από 50 χρόνια, σήμερα, παρά τα προβλήματα, γνωρίζει καλύτερες μέρες. Σημειώνουν δε ότι «η επαναλειτουργία ελληνικών σχολείων στην Ίμβρο, την τελευταία δεκαετία, έδωσε ώθηση σε ένα ρεύμα επιστροφής Ιμβρίων στην πατρίδα τους, το οποίο τώρα θα πρέπει να συντηρηθεί και να ενδυναμωθεί, με την συνέχιση της ελληνικής εκπαίδευσης και με τη δημιουργία προϋποθέσεων σταθερής οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης».

Το Συνέδριο, διοργανώνεται από τον Σύλλογο Ιμβρίων, με τη συνεργασία της Ιμβριακής Ένωσης Μακεδονίας-Θράκης και του Συλλόγου Τενεδίων «Ο Τέννης». Το Πανιμβριακό Συνέδριο θα μεταδοθεί ζωντανά μέσα από τον σύνδεσμο: https://www.livemedia.gr/imvriako24 καθώς επίσης και από το Facebook https://www.facebook.com/syllogosimvrion και το Youtube https://www.youtube.com/watch?v=D15LuM4bras. Επίσης στις 29 Σεπτεμβρίου θα δοθεί συναυλία στο Ηρώδειο για τα Σχολεία της Ίμβρου. Θα συμμετάσχουν οι Γιώργος Νταλάρας, Γλυκερία, Μανώλης Μητσιάς, Παντελής Θαλασσινός, Νίκος Ξυδάκης αλλά και ο Ross Daly.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx