Ο ΟΟΣΑ προβλέπει για την Ελλάδα ότι οι σημερινοί νέοι θα πάρουν σύνταξη τα 66 τους

Ο ΟΟΣΑ προβλέπει για την Ελλάδα ότι οι σημερινοί νέοι θα πάρουν σύνταξη τα 66 τους

Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΑΣΑ οι σημερινοί νέοι θα βγουν σε πολλές χώρες στη σύνταξη στα 66, στα 70 ή και στα 74 χρόνια τους

Αύξηση κατά περίπου τέσσερα χρόνια αναμένεται δοθεί στο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης  για πλήρη σύνταξη στην Ελλάδα, για τους νέους εργαζόμενους, λόγω της σύνδεσης του με το προσδόκιμο ζωής, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα την έκθεσή του (Pensions at a Glance 2023). Για τους Δανούς η πρόβλεψη είναι ακόμα χειρότερη: θα πάρουν σύνταξη στα 74 χρόνια τους!

Όπως αναφέρει η έκθεση για την Ελλάδα, για όσους μπήκαν το 2022 στην αγορά εργασίας το όριο συνταξιοδότησης προβλέπεται να αυξηθεί στα 66 χρόνια από 62 σήμερα και με 40 χρόνια ασφάλισης. Ο ΟΟΣΑ δεν κάνει ρητή πρόβλεψη για όσους δικαιούνται σήμερα πλήρη σύνταξη στην Ελλάδα με βάση το γενικό όριο των 67 ετών (ανεξαρτήτως χρόνου απασχόλησης), αλλά είναι φανερό ότι και αυτό θα αυξηθεί αντίστοιχα και θα φθάσει στα 71 χρόνια καθώς το προσδόκιμο ζωής συνδέεται τόσο με το γενικό καταστατικό όριο όσο και με το μειωμένο όριο πλήρους συνταξιοδότησης (με 40 χρόνια απασχόλησης).

Πάνω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ είναι η Ελλάδα και όσον αφορά το προσδόκιμο ζωής μετά τη συνταξιοδότηση, όπου για τους άνδρες είναι 19,1 έτη και για τις γυναίκες τα 25,5 έτη, όταν ο μέσος όρος για το προσδόκιμο ζωής στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι αντίστοιχα τα 18,4 και 22,8 έτη.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, τα όρια ηλικίας για κανονική (πλήρη) σύνταξη θα αυξηθούν και σε άλλες χώρες, οι οποίες έχουν προχωρήσει σε πλήρη ή μερική σύνδεσή τους με το προσδόκιμο ζωής. Σήμερα, η μία στις τέσσερις χώρες του ΟΟΣΑ έχουν μερική σύνδεση, ενώ πλήρη σύνδεση έχουν μόνο η Ελλάδα, η Δανία, η Εσθονία, η Ιταλία και η Σλοβακία.

Το υψηλότερο όριο συνταξιοδότησης αναμένεται να έχει η Δανία, το οποίο για τους νέους εργαζόμενους θα φτάσει στα 74 χρόνια, ενώ θα ανέλθει στα 71 χρόνια στην Εσθονία και την Ιταλία και στα 70 στην Ολλανδία και τη Σουηδία. Στα 66,3 χρόνια θα φθάσει ο μέσος όρος στον ΟΟΣΑ, που σήμερα είναι 64,4 χρόνια για τους άντρες.

Για τις γυναίκες, τόσο στην Ελλάδα όσο και στις περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ, τα όρια συνταξιοδότησης για τις νέες εργαζόμενες θα είναι τα ίδια με αυτά των ανδρών καθώς μόνο έξι χώρες έχουν χαμηλότερα όρια σε σχέση με εκείνα των ανδρών. Η τάση, όπως σημειώνει η έκθεση, είναι να εξισώνονται τα όρια ηλικίας ανδρών και γυναικών.

Ως προς τις συνταξιοδοτικές δαπάνες, η Ελλάδα ξοδεύει το 15,7% του ΑΕΠ σε συντάξεις έναντι 8,9% του ΑΕΠ που είναι ο μέσος όρος των συνταξιοδοτικών δαπανών του ΟΟΣΑ και έναντι 8,5% στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η εκτίμηση του ΟΟΣΑ είναι ότι οι συνταξιοδοτικές δαπάνες είναι υψηλές στην Ελλάδα και θα πρέπει να τις μειώσει  στα επόμενα χρόνια πάνω από 3 ποσοστιαίες μονάδες και από το 15,7% σήμερα να φτάσουν στο 12% ως το 2050.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι