Ο Όρμπαν στηρίζει τα Σκόπια – Η Βουλγαρία απορρίπτει τη μεσολάβησή του

Ο Όρμπαν στηρίζει τα Σκόπια – Η Βουλγαρία απορρίπτει τη μεσολάβησή του

Η Βουλγαρία απέρριψε την πρόταση του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, να μεσολαβήσει μεταξύ Σκοπίων και Σόφιας για την υπέρβαση της μεταξύ τους διένεξης και για την διευκόλυνση της ευρωπαϊκής πορείας της Βόρειας Μακεδονίας. Η αποσύνδεση της ένταξης της Αλβανίας από εκείνην των Σκοπίων χαρακτηρίσθηκε από τον Όρμπαν «ιστορικό λάθος της Ε.Ε.».

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στα Σκόπια, λόγω και της συγγένειας του κόμματός του με το κυβερνών κόμμα στα Σκόπια, προσφέρθηκε να μεσολαβήσει μεταξύ των δύο χωρών αναφερόμενος και στο γεγονός ότι η Ουγγαρία ασκεί την προεδρία της Ε.Ε. για το τρέχον εξάμηνο. «Η ευρωπαϊκή συμφωνία με τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας είναι ξεκάθαρη. Η Βουλγαρία δεν χρειάζεται μεσάζοντες σε αυτή τη διαδικασία» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Ίβαν Κόντοβ.

Υπενθυμιζεται ότι η Βουλγαρία έχει θέσει βέτο στην ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας, λόγω ιστορικών, εθνικών και γλωσσικών διαφορών μεταξύ των δύο χωρών. Προ διετίας, τον Ιούλιο του 2022 οι κυβερνήσεις των δύο χωρών αποδέχτηκαν μία συμβιβαστική πρόταση της Ε.Ε, προκειμένου να απεμπλακεί η ευρωπαϊκή πορεία των Σκοπίων και να κατορθώσει η χώρα να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. Η πρόταση προέβλεπε η Βουλγαρία να άρει το βέτο, με την προϋπόθεση η Βόρεια Μακεδονία να προχωρήσει στην τροποποίηση του Συντάγματός της, προκειμένου να συμπεριληφθεί σε αυτό η βουλγαρική μειονότητα που ζει στη χώρα.

Η προηγούμενη κυβέρνηση στα Σκόπια προσπάθησε να προχωρήσει στην τροποποίηση αυτή του Συντάγματος, όμως κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό, καθώς δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει πλειοψηφία των δύο τρίτων που απαιτούνται στην Βουλή για αλλαγή του Συντάγματος. Στην πρόταση εκείνη της Ε.Ε. είχε αντιταχθεί σφόδρα το νυν κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE, του οποίου ηγείται ο πρωθυπουργός της χώρας, Χρίστιαν Μίτσκοσκι.

Την περασμένη Τετάρτη, οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των κρατών-μελών της Ε.Ε. (Coreper) αποφάσισαν να αποσταλεί κοινή επιστολή των 27 χωρών της Ε.Ε. προς την Αλβανία για την έναρξη των διαπραγματεύσεων επί της πρώτης δέσμης ενταξιακών κεφαλαίων, όχι όμως και προς την Βόρεια Μακεδονία, προχωρώντας με τον τρόπο αυτό, στην αποσύνδεση (decoupling) της ενταξιακής πορείας των δύο χωρών, η οποία μέχρι τώρα ήταν συνδεδεμένη. Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, αντέδρασε έντονα στην απόφαση αυτή του Coreper, και δήλωσε ότι «η Ε.Ε. επιχειρεί να υποδείξει στα Σκόπια τι να κάνουν και η χώρα δεν θα αποδεχθεί περαιτέρω καθυστέρηση για τις ενταξιακές συνομιλίες».

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx