Ο πατέρας του Μπόρις Τζόνσον: Πρέπει να επιστραφούν τα Γλυπτά

Ο πατέρας του Μπόρις Τζόνσον: Πρέπει να επιστραφούν τα Γλυπτά

Ο Σάνλεϊ Τζόνσον, πρώην ευρωβουλευτής και πατέρας του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας, θεωρεί ότι τα Γλυπτά πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα

Την ανάγκη επίλυσης του ζητήματος με τα Γλυπτά του Παρθενώνα υπογράμμισε ο πατέρας του πρώην Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον μιλώντας στην ΕΡΤ. Ο Στάνλεϊ Τζόνσον, πρώην ευρωβουλευτής και επίτιμος δημότης του νότιου Πηλίου, ξεκίνησε μιλώντας στα ελληνικά για το «υπέροχο σπίτι του στο Πήλιο» και είπε για το επίμαχο ζήτημα ότι «η επιστροφή των Γλυπτών θα είναι συμβολική κίνηση. Έχουμε φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όχι από την ευρωπαϊκή προοπτική».

Όταν ο δημοσιογράφος τού ζήτησε τη γνώμη του για τον τρόπο που ο Ρίσι Σούνακ αντιμετώπισε τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο Στάνλεϊ Τζόνσον το απέδωσε στο ότι ο Σούνακ είναι πολυάσχολος. Είπε «ήταν μια ατυχής συγκυρία, ήταν πολύ απασχολημένος αλλά η Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ιστορικές σχέσεις και η συνάντηση έπρεπε να πραγματοποιηθεί καθώς πρέπει να μην ξεχνάμε ότι οι δύο χώρες έχουν κοινούς στόχους».

Σε καμία περίπτωση δεν θα επηρεαστούν οι σχέσεις των δύο χωρών, εκτίμησε ο Στάνλεϊ Τζόνσον και συμπλήρωσε: «Κάθε φορά που έρχομαι στην Ελλάδα, αντιλαμβάνομαι την ουσία των διμερών σχέσεων. Μπορεί το Ηνωμένο Bασίλειο να αποχώρησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά δεν αποχώρησε από την Ευρώπη. Έχουμε βαθιά εκτίμηση για τη χώρα σας. Ο κ. Σούνακ στο Κοινοβούλιο είπε ότι ακυρώθηκε η συνάντηση γιατί ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε θέμα από το παρελθόν, ενώ εκείνος στοχεύει στο μέλλον. Είναι η στιγμή να προχωρήσουμε στο θέμα των Γλυπτών», επέμεινε ο Τζόνσον, εξηγώντας ότι «υπάρχει νομικό ζήτημα, ο Λόρδος Έλγιν πλήρωσε μεν, αλλά θεωρώ ότι είναι λάθος να πιστεύει κανείς ότι είχαν αποκτηθεί νόμιμα».

Σε ερώτηση για το ποια είναι η γνώμη του βρετανικού λαού, ο κ. Τζόνσον είπε ξανά πως πιστεύει στην επιστροφή των Γλυπτών και επικαλέστηκε δημοσκοπήσεις. Από το 1998 το 39% των πολιτών ήταν υπέρ της επιστροφής και το 2002 διαπιστώθηκαν τα ίδια ποσοστά, ενώ το 2021, το 59% των Βρετανών απάντησε ότι τα Γλυπτά ανήκουν στην Ελλάδα. Μόνο το 18% δήλωσε αντίθετο, είπε, επαναλαμβάνοντας πως το ρεύμα για την επιστροφή των Γλυπτών είναι ισχυρό.

Αναφορικά με το σπίτι του στο Πήλιο, ο Στάνλεϊ Τζόνσον είπε ότι στη διάρκεια των φυσικών καταστροφών ήταν εκεί και μίλησε για «εξαιρετικό δήμαρχο που έχει κάνει εξαιρετικό έργο». Και συμπλήρωσε: «Θα ήθελα να περνώ περισσότερο χρόνο στην περιοχή. Σχετικά με την κλιματική αλλαγή είναι πολύ σημαντικό να προσχωρήσουμε και πάλι στον ευρωπαϊκό φορέα για το περιβάλλον».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι