Οι διάλογοι Πούτιν-Κιμ στο Βοστότσνι – Ανησυχία στις ΗΠΑ για το ειδύλλιο
13/09/2023Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιόνγκ Ουν συναντήθηκαν στο ρωσικό διαστημικό κέντρο Vostochny στην Άπω Ανατολή, όπου πιθανολογείται ότι συζήτησαν για συνεργασία στο επίπεδο των εξοπλισμών, αλλά με άγνωστο περιεχόμενο. Εάν η Μόσχα διαθέσει στην Πιονγκγιάνγκ τεχνολογία για τους βαλλιστικούς πυραύλους της, τότε θεωρείται βέβαιο ότι και η Πιόνγιάνγκ θα προμηθεύει όπλα στη Ρωσία για τον πόλεμο της Ουκρανίας.
Και οι δύο ηγέτες έφτασαν στο κοσμοδρόμιο Vostochny, το σημείο εκτόξευσης διαστημικών πυραύλων της Ρωσίας, το απόγευμα της Τετάρτης, μετά την άφιξη του Κιμ από την Πιονγκιάνγκ με το τρένο του στο Βλαδιβοστόκ, και από εκεί στο διαστημικό κέντρο, όπου τον περίμενε για ξενάγηση ο Πούτιν. Δημοσιογράφος ρώτησε αν η Ρωσία θα βοηθούσε τη Βόρεια Κορέα «να εκτοξεύσει τους δικούς της δορυφόρους και πυραύλους» και ο Πούτιν απάντησε: «Γι’ αυτό ακριβώς ήρθαμε εδώ. Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για το διάστημα, για τους πυραύλους και προσπαθούν να αναπτύξουν το διάστημα. Θα δείξουμε τα νέα μας αντικείμενα», τόνισε ο Πούτιν.
Από την πλευρά του ο Κιμ εξήρε τη στάση της Ρωσίας τονίζοντας: «Η Ρωσία έχει ξεσηκωθεί σε έναν ιερό αγώνα για να προστατεύσει την κυριαρχία και την ασφάλειά της… ενάντια στις ηγεμονικές δυνάμεις. Θα υποστηρίζουμε πάντα τις αποφάσεις του προέδρου Πούτιν και της ρωσικής ηγεσίας… και θα είμαστε μαζί στη μάχη κατά του ιμπεριαλισμού».
Την ίδια ώρα η Βόρεια Κορέα προχωρούσε στη δοκιμαστική εκτόξευση δυο βαλλιστικών πυραύλων άγνωστου τύπου. Οι εκτοξεύσεις έγιναν «προς την κατεύθυνση της Ανατολικής Θάλασσας», ανέφερε το γενικό επιτελείο Εθνικής Άμυνας της Νότιας Κορέας. Η θαλάσσια περιοχή είναι επίσης γνωστή ως Θάλασσα της Ιαπωνίας. Το ιαπωνικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK μετέδωσε ότι οι βορειοκορεατικοί πύραυλοι κατά τα φαινόμενα κατέπεσαν περίπου πέντε λεπτά μετά την εκτόξευσή τους, εκτός της ιαπωνικής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ).
Όλες οι βαλλιστικές δραστηριότητες της Βόρειας Κορέας για την ανάπτυξη πυραύλων και πυρηνικών όπλων είναι απαγορευμένες με βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η πιο πρόσφατη από τις οποίες είχε εγκριθεί το 2017, με τη συναίνεση εταίρων-κλειδιών της Πιονγκγιάνγκ, της Κίνας και της Ρωσίας. Ωστόσο, τα ψηφίσματα αυτά είναι κατ’ ουσία ανενεργά καθώς από το 2019 η Κίνα με τη Ρωσία μπλοκάρουν τις αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ με την χρήση veto.
Οι προτεραιότητες του Κιμ
Η διαστημική τεχνολογία αποτελεί από το 2019 προτεραιότητα για τη Βόρεια Κορέα, η οποία προσπάθησε και απέτυχε να εκτοξεύσει έναν κατασκοπευτικό δορυφόρο σε τροχιά. Ο Κιμ έχει επίσης τονίσει τον ρόλο των στρατιωτικών δορυφόρων ως μέσο προστασίας της εθνικής ασφάλειας και της εδαφικής ακεραιότητας για τη Βόρεια Κορέα και έχει μιλήσει για τη στρατηγική τους αξία, ανέφερε το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA. Από την άλλη, η Μόσχα χρειάζεται νέες προμήθειες πυρομαχικών και οβίδων μετά από 18 μήνες πολέμου στην Ουκρανία.
H πρώτη συνάντηση Πούτιν-Κιμ είχε γίνει τον Απρίλιο του 2019 και αυτή είναι η δεύτερη συνάντηση. Ο Πούτιν υποδεχόμενος τον Κιμ δήλωσε ευτυχής και αναφέρθηκε στον πόλεμο της Κορέας και αναφέρθηκε στις σχέσεις Ρωσίας-Βόρειας Κορέας. Από την πλευρά του ο Κιμ, σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, έκανε ερωτήσεις για τα τεχνικά χαρακτηριστικά των διαστημικών μέσων, «σαν επιμελής φοιτητής».
Η ανησυχία των ΗΠΑ
Ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζον Μπόλτον δήλωσε ότι η συνάντηση μεταξύ του Βλαντιμίρ Πούτιν και του Κιμ Γιονγκ Ουν είναι σημαντική και υπερβαίνει κατά πολύ μια πιθανή συμφωνία όπλων. «Από την πλευρά της Βόρειας Κορέας, η συνάντηση επαναφέρει σε επαφή τη Βόρεια Κορέα με τη Ρωσία για πρώτη φορά μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης», δήλωσε ο Μπόλτον στο CNN. «Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, η Βόρεια Κορέα έγινε περισσότερο εξαρτημένη από την Κίνα». Τώρα Μόσχα και Πιονγκιάνγκ επανέρχονται σε τροχιά προσέγγισης.
Η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Μόσχας και Πιονγκγιάνγκ έχει ιστορία που πηγαίνει πίσω στην υποστήριξη του Στάλιν στον παππού του Κιμ κατά την έναρξη του πολέμου της Κορέας το 1950. Αλλά έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια, ειδικά όταν η Ρωσία, με δικαίωμα βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, υποστήριξε την εφαρμογή κυρώσεων στη Βόρεια Κορέα.
Από τους Αμερικανούς θεωρείται πιθανή μία συμφωνία μεταξύ του Κιμ και του Πούτιν που θα έδινε στη Βόρεια Κορέα τη δυνατότητα να πάρει πετρέλαιο και φυσικό αέριο, αλλά και υψηλή τεχνολογία σε αντάλλαγμα όπλα και πυρομαχικά. Μία τέτοια συμφωνία όμως μπορεί να έχει ευρύτερες επιπτώσεις από την Ουκρανία καθώς μπορεί να αυξήσει την ένταση στην κορεατική χερσόνησο.