O Πούτιν τηλεφωνήθηκε και με τον Ερντογάν για την Ουκρανία αλλά και για Μοντρέ (upd)

O Πούτιν τηλεφωνήθηκε και με τον Ερντογάν για την Ουκρανία αλλά και για Μοντρέ (upd)

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν πριν από λίγο οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Τουρκίας, όπως μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Κρεμλίνο, οι κ.κ Πούτιν κα Ερντογάν, συζήτησαν «την πιθανότητα συμπαραγωγής του ρωσικού εμβολίου Sputnik V και σε τουρκικά φαρμακευτικά εργοστάσια. Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ρωσίας ανέλυσε στον Ερντογάν τις προτάσεις του για μία λύση στην ουκρανική κρίση».

Ο Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε την προοπτική ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και της πουλάει drone, ενώ ο Τούρκος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιαβούζ Σελίμ κατήγγειλε ως «απαράδεκτη την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία» μιλώντας μάλιστα για «διωγμούς» εναντίον της τουρκογενούς μειονότητας από τους Ρώσους. Οι πρόσφατες επιθέσεις στην αυτόνομη περιοχή του Ντονμπάς έχουν γίνει με drone.

Είχε προηγηθεί τηλεφώνημα του Πούτιν στην καγκελάριο Μέρκελ . Σύμφωνα με την Γερμανία η Μέρκελ ζήτησε από τη Ρωσία να μη συσσωρεύει στρατό στα σύνορα της Ουκρανίας και σύμφωνα με τη Ρωσία ο Πούτιν είπε ότι μετακινεί στρατεύματα κατά την κρίση του σε οποιοδήποτε σημείο της ρωσικής επικράτειας χρειάζεται. Ο εκπρόσωπος του Κρελμίνου είπε ότι η Ρωσία φοβάται το ξέσπασμα ενός γενικευμένου εμφυλίου στην γειτονική χώρα,  και εν τοιαύτη περιπτώσει, θα πρέπει να προστατεύσει τους Ρώσους που ζουν στο Ντονμπάς.

Ο Ρώσος Πρόεδρος αναφέρθηκε και στην Συνθήκη του Μοντρέ, υπό το φως του σχεδίων της Άγκυρας να κατασκευάσει τη διώρυγα της Κωνσταντινούπολης, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

«Σε σχέση με τα σχέδια κατασκευής από την Τουρκία της διώρυγας της Κωνσταντινούπολης από ρωσική πλευράς δόθηκε έμφαση στη διατήρηση, με στόχο τη διασφάλιση της περιφερειακής σταθερότητας και ασφάλειας, του ισχύοντος καθεστώτος των Στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων σύμφωνα με τους όρους της Συνθήκης του Μοντρέ του 1936», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx