Ο πρόεδρος της Τσεχίας ανησυχεί με την άνοδο “εξτρεμιστικών κομμάτων”

Ο πρόεδρος της Τσεχίας ανησυχεί με την άνοδο “εξτρεμιστικών κομμάτων”

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, ο πρόεδρος της Τσεχίας Πετρ Πάβελ εξέφρασε την  ανησυχία του «για την άνοδο κομμάτων που βρίσκονταν στο περιθώριο του πολιτικού φάσματος, σε αρκετές χώρες της Ευρώπης».

«Αυτό που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε είναι η αυξημένη υποστήριξη σε εξτρεμιστές ανά την Ευρώπη», έγραψε ο απόστρατος στρατηγός σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter), υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να αναγνωρίσουμε αυτές τις φωνές και να αναλογιστούμε γιατί παρατηρείται αυτό το φαινόμενο». Ο Πάβελ δεν κατονόμασε συγκεκριμένα κόμματα.

Στη Γαλλία, ο «Εθνικός Συναγερμός» (RN) ήταν ο θριαμβευτής των ευρωεκλογών, εξασφαλίζοντας ποσοστό 31,36% σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα.

Η «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) κατέγραψε την καλύτερη επίδοσή της σε ομοσπονδιακό επίπεδο (15,9%) και αναδείχθηκε δεύτερο ισχυρότερο κόμμα.

Στην Τσεχία, η συμμαχία δύο δεξιών κομμάτων διαμαρτυρίας “Přísaha a Motoristé” (Όρκος και Αυτοκινητιστές), εξέλεξε δύο ευρωβουλευτές, ενώ το θεωρούμενο ακροδεξιό κόμμα “Ελευθερία και Άμεση Δημοκρατία” (SPD) εξασφάλισε κι αυτό την εκπροσώπησή του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Την πρωτιά στις ευρωεκλογές πήρε το κόμμα ANO του δισεκατομμυριούχου πρώην πρωθυπουργού Αντρέι Μπάμπις, το οποίο θα εκπροσωπηθεί από 7 ευρωβουλευτές. Ο τελευταίος έχει δικαστεί δύο φορές για κατάχρηση ευρωπαϊκών κονδυλίων υπέρ εταιρειών του και έχει αθωωθεί. Έχασε στις τελευταίες προεδρικές εκλογές (2023) από τον Πάβελ.

O Πάβελ, στρατηγός εν αποστρατεία, πρώην επικεφαλής της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ και υπέρμαχος της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, διαδέχθηκε στην προεδρία τον Μίλος Ζέμαν, ο οποίος ήταν υπέρ των ισορροπιών με τη Ρωσία.

Πηγή: ΑΠΕ:ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι