Ο πρόεδρος των Ρεπουμπλικάνων καρατομήθηκε επειδή πρότεινε συνεργασία με τη Λε Πεν – Κλειδώθηκε στα γραφεία!

Ο πρόεδρος των Ρεπουμπλικάνων καρατομήθηκε επειδή πρότεινε συνεργασία με τη Λε Πεν – Κλειδώθηκε στα γραφεία!

Ο πρόεδρος του Γκωλικού κόμματος “Ρεπουμπλικάνοι” Ερικ Σιοτί, καθαιρέθηκε επειδή πρότεινε χθες το κόμμα του να συνεργαστεί στις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές με τον Εθνικό Συναγερμό της Λε Πεν «αφού δεν έχουν ριζικές διαφωνίες».

Είχε εκλεγεί πρόεδρος του παραδοσιακά δεξιού γκωλικών αντιλήψεων κόμματος το 2022 έχοντας σχηματίσει ένα χρόνο πριν την κίνηση “Κλίνατε επί δεξιά” (À DROITE! – ÀD!) εντός του κόμματος των Repoublicains. Ο Σιοτί εξελέγη με το 53.7% ενώ ο αντίπαλός του Bruno Retailleau έλαβε το 46.3%. Εν συνεχεία απέκλεισε τη συνεργασία με την κυβέρνηση μειοψηφίας του Μακρόν.

Μετά την άρον-άρον καθαίρεσή του, ανέλαβε προσωρινά πρόεδρος η Ανί Ζενεβάρ που δήλωσε τα εξής: «Διεξάγοντας μυστικές διαπραγματεύσεις, χωρίς να συμβουλευτεί την πολιτική μας οικογένεια και τα μέλη μας, ο Ερίκ Σιοτί ήλθε σε πλήρη αντίθεση με το καταστατικό και τη γραμμή που έχουν υιοθετήσει οι Ρεπουμπλικανοί. Η πεποίθησή μας είναι ότι η Γαλλία χρειάζεται από τους Ρεπουμπλικανούς μια ισχυρή και ανεξάρτητη φωνή».

Ο Σιοτί, που εκπροσωπεί την δεξιά πτέρυγα των Ρεπουμπλικανών, αντέδρασε στην αστραπιαία καθαίρεση. Κλείδωσε τα γραφεία σε μία προσπάθεια να αποκλείσει μέλη του κόμματος από τα κεντρικά των Ρεπουμπλικανών στο Παρίσι.

«Γίνεται πολύς λόγος για το γεγονός ότι έκλεισα τα γραφεία μας. Πήρα αυτή την απόφαση μετά τις απειλές που δέχθηκα και τη χθεσινή αναστάτωση. Πρέπει να εγγυηθώ την ασφάλεια του προσωπικού. Επιπλέον, δεν είχε προγραμματιστεί κάποια συνάντηση στα κεντρικά γραφεία για απόψε», ανέφερε σε ανάρτησή του ο Σιοτί.

Στελέχη του κόμματος που δεν τον είχαν ψηφίσει για την προεδρία των Ρεπουμπλικανών, έψαχναν κλειδαρά και ο Σιοτί παρέμενε στο γραφείο του. Ο Σιοτί χαρακτήρισε αντικαταστατική την καθαίρεσή του και δήλωσε ότι παραμένει πρόεδρος του κόμματος, καθώς η σύσκεψη που αποφασίστηκε παραβιάζει κάθε άρθρο του καταστατικού και είναι παράνομη.  Η πολιτική γραμματεία του κόμματος ανακοίνωσε ότι καθαίρεσε με ομόφωνη απόφαση τον Σιοτί.

Εντούτοις στο κόμμα ο Σιοτί εκπροσωπεί σημαντικό ποσοστό ψηφοφόρων. Το άλλοτε κραταιό αυτό κόμμα που είχε εκλέξει προέδρους τον Σιράκ και τον Σαρκοζί, από το 2017 συνθλίβεται μεταξύ των “κεντρώων” του Μακρόν και την παράταξη της Λεπέν, αναζητώντας έναν δικό του χώρο, άλλοτε συμπλέοντας σε κάποια νομοσχέδια με τον Μακρόν και άλλοτε απειλώντας τον με πρόταση μομφής.

«Η συνάντηση που διοργανώθηκε σήμερα το απόγευμα υλοποιήθηκε κατά κατάφωρη παραβίαση του καταστατικού μας @lesRepublicains . Καμία από τις αποφάσεις που ελήφθησαν σε αυτή τη συνεδρίαση δεν έχει νομική βάση. Μπορεί να έχει ποινικές συνέπειες. Είμαι και παραμένω πρόεδρος του πολιτικού μας κόμματος, εκλεγμένος από τα μέλη!», έγραψε ο Σιοτί μετά την καθαίρεσή του.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι