Ο Σαρλ Μισέλ “τραβάει το αυτί” του Όρμπαν – Δεν μπορεί να μιλήσει στη Ρωσία εκ μέρους της ΕΕ

Ο Σαρλ Μισέλ “τραβάει το αυτί” του Όρμπαν – Δεν μπορεί να μιλήσει στη Ρωσία εκ μέρους της ΕΕ

«Η εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ δεν είναι εξουσιοδοτημένη να συνδιαλέγεται με τη Ρωσία εξ ονόματος της ΕΕ», αναφέρει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, οργίλος με την πληροφορία ότι ο Όρμπαν θα επισκεφθεί τη Ρωσία.

Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι σύμφωνα με ουγγρική κυβερνητική πηγή ο Βίκτορ Όρμπαν, πρωθυπουργός της προεδρεύουσας χώρας για το τρέχον εξάμηνο, «αναμένεται να επισκεφθεί τη Ρωσία στις 5 Ιουλίου και αφού ήδη έχει μεταβεί στην Ουκρανία».

Στην ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, ο Σαρλ Μισέλ αναφέρει ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι σαφές: η Ρωσία είναι ο επιτιθέμενος, η Ουκρανία είναι το θύμα. Καμία συζήτηση για την Ουκρανία δεν μπορεί να γίνει χωρίς την Ουκρανία».

Πάντως ούτε το πρωθυπουργικό γραφείο της Ουγγαρίας επιβεβαιώνει την είδηση για την επίσκεψη στη Μόσχα, ούτε η Ρωσία. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντιμίτρι Πεσκόφ συγκεκριμένα απάντησε σε σχετικό ερώτημα:  «Δεν έχω τίποτα να σας πω επ΄ αυτού».

H τελευταία επίσκεψη του Όρμπαν στη Μόσχα ήταν το Σεπτέμβρη του 2022 για την κηδεία του Γκορμπατσόφ, αλλά συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ρωσίας και σε εκδήλωση για τους διεθνείς δρόμους εμπορίου στην Ασία πέρσι τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Όρμπαν θα ταξιδέψει στη Μόσχα με τον υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος έχει πάει στη Μόσχα πέντε φορές από το 2022 μέχρι σήμερα. Αν και η Ουγγαρία έχει μεγάλη εξάρτηση από τη Ρωσία στον ενεργειακό τομέα και ο Όρμπαν είναι κατά της ανάμιξης της ΕΕ στο ουκρανικό ζήτημα, δεν είναι γνωστό αν χαίρει της εκτίμησης του Πούτιν και αν συμφωνούσε ο πρόεδρος της Ρωσίας με την πρόταση που έκανε ο Όρμπαν προχθές στο Ζελένσκι για κατάπαυση πυρός.

 

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, RiaNovosti και Euravtiv

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι