Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός “καρφώνει” χώρες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ για στρατό στην Ουκρανία

Στόλτεμπεργκ: Συμφωνία για ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ

«Πολλές χώρες μέλη του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξετάζουν το ενδεχόμενο να στείλουν στρατιώτες στην Ουκρανία, σε διμερή βάση. Η Σλοβακία αντιτίθεται και δεν πρόκειται να στείλει. Ακούω πράγματα που με ανατριχιάζουν», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο, χωρίς μέχρι τώρα να διαψευσθεί ούτε από το ΝΑΤΟ ουτε από κάποιον άλλο ηγέτη.

Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός “κατηγορείται” από άλλους ηγέτες ότι τηρεί μια σχεδόν φιλορωσική στάση. Προέβη στις ανωτέρω δηλώσεις λίγο πριν από τη σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών στο Παρίσι όπου θα συζητηθεί το ουκρανικό ζήτημα -συζήτηση στην οποία μετέχει και η Σλοβακία.

Όσον αφορά την επίμαχη δήλωση, είπε: «Θα περιοριστώ να δηλώσω ότι αυτές οι προπαρασκευαστικές θέσεις ενόψει της σημερινής συνόδου υποδηλώνουν ότι ορισμένες χώρες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ σκέφτονται να στείλουν στρατιώτες στην Ουκρανία, σε διμερή βάση. Δεν μπορώ να πω για ποιον σκοπό και τι θα κάνουν εκεί. Η Σλοβακία δεν πρόκειται να στείλει στρατιώτες στην Ουκρανία. Διαβλέπω κίνδυνο μεγάλης κλιμάκωσης στον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά δεν μπορώ να αποκαλύψω περισσότερες πληροφορίες. Η σύγκληση αυτής της έκτακτης συνόδου δείχνει ότι η στρατηγική της Δύσης στην Ουκρανία απέτυχε.  Θα συμμετάσχουμε ως χώρα με εποικοδομητικό πνεύμα, μολονότι τα θέματα που είναι προς συζήτηση με κάνουν να ανατριχιάζω».

Όταν ρωτήθηκε για το θέμα, ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Πετρ Φιάλα απάντησε: «Η Δημοκρατία της Τσεχίας σίγουρα δεν ετοιμάζεται να στείλει στρατιώτες στην Ουκρανία, ας μην ανησυχεί κανείς για αυτό».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι