Ο τουρκικό τύπος για τη δηλώσεις Γεραπετρίτη

Ο τουρκικό τύπος για τη δηλώσεις Γεραπετρίτη

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης σχολίασαν εκτενώς τις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικού Γιώργου Γεραπετρίτη, σχετικά με τον ρόλο της Άγκυρας στην Συρία.

Το πρακτορείο Anadolu προχώρησε σε εκτενείς αναφορές, όπως φαίνεται παρακάτω:

«Σε συνέντευξή του στο ελληνικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων AΠΕ-ΜΠΕ, ο Γεραπετρίτης έκανε μια επισκόπηση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας με αφορμή τον διορισμό της Ελλάδας ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) από την 1η Ιανουαρίου.

Αναφέροντας ότι η Ελλάδα φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως γέφυρα μεταξύ Βορρά και Νότου, Ανατολής και Δύσης με στόχο τη σταθερότητα μέσω του νέου της ρόλου στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Γεραπετρίτης δήλωσε ότι οι κύριες προτεραιότητες της χώρας του σε αυτόν τον ρόλο θα είναι η ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων, ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, η ενίσχυση του ρόλου των γυναικών για την ασφάλεια και τη σταθερότητα, η προστασία των παιδιών στις ένοπλες συγκρούσεις, η καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης και η διασφάλιση της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας στις θάλασσες.

Όσον αφορά σχόλια ότι η Τουρκία θα μπορούσε να διαδραματίσει βασικό ρόλο στις εξελίξεις στη Συρία, ο Γεραπετρίτης δήλωσε: «Η Τουρκία είναι πράγματι ένας ενεργός παράγοντας λόγω της εγγύτητάς της με τη Συρία και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής».

Δηλώνοντας ότι η Ελλάδα θα εργαστεί επίσης για την αποτροπή εξελίξεων που θα έχουν ανεπιθύμητες συνέπειες για την ίδια και την περιοχή, ο Γεραπετρίτης σημείωσε ότι θα δώσουν επίσης μεγάλη σημασία στην προστασία της ελληνικής μειονότητας στη Συρία, στη διακοπή των μεταναστευτικών ροών από τη Συρία προς τη χώρα του και στον εθελοντικό επαναπατρισμό των σημερινών Σύριων προσφύγων που βρίσκονται στη χώρα του.

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης, επεσήμανε ότι εδώ και περίπου 1,5 χρόνο υπάρχει σημαντική προσέγγιση στις τουρκο-ελληνικές σχέσεις και δήλωσε ότι ο ίδιος στοχεύει στην αύξηση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών για την ευημερία και την ειρήνη των λαών των δύο χωρών.

Αναφέροντας ότι η επαναφορά του Κυπριακού στην ατζέντα της διεθνούς πολιτικής και του ΟΗΕ είναι ένας από τους στόχους της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, ο Γεραπετρίτης ανέφερε: «Μετά την ανάληψη της θέσης μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την 1η Ιανουαρίου, στόχος μας είναι να διατηρήσουμε το Κυπριακό στην ενεργή ατζέντα του ΟΗΕ».

«Σε έναν κόσμο γεμάτο κατακερματισμό, μια ενωμένη ευρωπαϊκή Κύπρος θα είναι ένα ισχυρό σύμβολο για τον κόσμο, καθώς και η ευημερία που θα προσφέρει στους πολίτες της», ανέφερε ο Γεραπετρίτης, σημειώνοντας για το θέμα του ΟΗΕ ότι στηρίζουν τις προσπάθειες της ‘Ε/Κ Διοίκησης Νότιας Κύπρου’ [sic – έτσι αποκαλούν οι Τούρκοι την μόνη νόμιμη Κυπριακή Δημοκρατία] και του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Antonio Guterres».

Βέτο από Κύπρο

Το πρακτορείο Anadolu μετέδωσε ακόμη την πρόθεση της Ελλάδας και της Κύπρου να επιβάλει βέτο στην ευρωπαϊκή χρηματοδότηση της Τουρκίας, εάν προχωρήσει σε παράνομη οριοθέτηση ΑΟΖ με τη Συρία.

«Η Ελλάδα και η ‘Ε/Κ Διοίκηση της Νότιας Κύπρου’ [sic] φέρεται ότι θα ασκήσουν βέτο στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ που έχει υποσχεθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) για τους αιτούντες άσυλο που βρίσκονται στην Τουρκία, εάν υπογραφεί συμφωνία ζωνών θαλάσσιας δικαιοδοσίας μεταξύ της Τουρκίας και της Συρίας.

Η ελληνική εφημερίδα Παραπολιτικά, επικαλούμενη διπλωματικές πηγές, υποστήριξε ότι η Ελλάδα και η ‘Ε/Κ ΔΝΚ’ [sic] έχουν καταλήξει σε συναντίληψη ότι αν η Τουρκία υπογράψει μια τέτοια συμφωνία με τη Συρία, η οικονομική στήριξη της ΕΕ για τους αιτούντες άσυλο στην Τουρκία δεν θα ισχύσει και η βοήθεια αυτή θα μπλοκαριστεί.

Το άρθρο υποστήριξε επίσης ότι αν η Άγκυρα και η Δαμασκός υπογράψουν συμφωνία για ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας, η διεθνής κοινότητα θα τηρήσει αρνητική στάση απέναντι στη Δαμασκό και θα ληφθούν μέτρα για να μην αφαιρεθεί η Hayat Tahrir al-Sham (HTS) από τον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων.

Το άρθρο ανέφερε ότι οι επισκέψεις στη Συρία του Τούρκου ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν και του διευθυντή της τουρκικής Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (MIT) Ιμπραχίμ Καλίν δείχνουν την αποφασιστικότητα της Άγκυρας να ενισχύσει την επιρροή της στην περιοχή, καθώς και ότι ο πρόεδρος Ερντογάν πρόκειται επίσης να επισκεφθεί τη Δαμασκό τις επόμενες ημέρες.

«Η Τουρκία στοχεύει στην υλοποίηση ενός έργου αγωγού φυσικού αερίου μήκους 1.500 χιλιομέτρων που θα ξεκινά από το Κατάρ, θα διασχίζει τη Σαουδική Αραβία, την Ιορδανία και τη Συρία για να φτάσει στο Γκαζιαντέπ, από όπου θα διοχετεύεται στην Ευρώπη μέσω Βουλγαρίας», αναφέρεται στο δημοσίευμα.»

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx