Ο τουρκικός τύπος καταγγέλλει ότι η Άγκυρα “εγκατέλειψε τους αιθέρες” στο Αιγαίο

Τί γίνεται στην Ουάσιγκτον με τα F-16 και γιατί πανηγυρίζει η Άγκυρα,

Η τουρκική εφημερίδα Aydınlık επισημαίνει ότι «Η Άγκυρα έχει αναστείλει τις στρατιωτικές πτήσεις στο Αιγαίο Πέλαγος στο πλαίσιο της λεγόμενης διαδικασίας διαλόγου με την Αθήνα. Πέρυσι, δεν υπήρξαν σχεδόν καθόλου “αερομαχίες” μεταξύ των αεροσκαφών των δύο χωρών. Η ελληνική πλευρά θεωρεί αυτή τη σιωπή ως σιωπηρή αποδοχή της αξίωσής της για εναέριο χώρο 10 μιλίων.

Επικαλούμενη τα στοιχεία του ελληνικού ΓΕΕΘΑ, η εφημερίδα συνεχίζει πως «Τους πρώτους 11 μήνες του περασμένου έτους δεν καταγράφηκε καμία παραβίαση εντός του λεγόμενου «εθνικού εναέριου χώρου» της Ελλάδας. Το 2022, η Αθήνα είχε ανακοινώσει ότι ο αριθμός αυτός ήταν 11258. Το 2023, ο αριθμός των λεγόμενων «παραβιάσεων» μειώθηκε σε 1172 και τους πρώτους 11 μήνες του 2024 καταγράφηκε μηδενικός.

Οι Τούρκοι επισημαίνουν την “έκπληξη” του Έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια και αναμετέδωσαν τις σχετικές δηλώσεις του: «Πριν, υπήρχαν καθημερινές υπερπτήσεις, παραβιάσεις του εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων. Όλο αυτό το διάστημα δεν έχει καταγραφεί καμία παραβίαση. Η ρητορική έχει αλλάξει εντελώς. Δεν υπάρχουν προσβολές, απειλές ή οτιδήποτε άλλο που να στρέφεται κατά της Ελλάδας. Αυτό συμβαίνει».

Η τουρκική πηγή προειδοποιεί σχετικά με τις προθέσεις της Ελλάδας να ασκήσει το δικαίωμά της να επεκτείνει τα τα χωρικά της ύδατα και τον εναέριο χώρο της στα 12 μίλια, ενώ καυτηριάζει την τρέχουσα πρακτική, η Ελλάδα να έχει ευρύτερο εναέριο χώρο (10 ν.μ.) από ότι χωρικά ύδατα (6).

Η ύφεση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αποδίδεται στην επαύριο των φονικών σεισμών στην κεντρική και ανατολική Τουρκία στις 6 Φεβρουαρίου 2023, και την επίσκεψη του Δένδια στην πληγείσα επαρχία Χάταϊ.

Η εφημερίδα Aydinlik καταλογίζει στις τουρκικές ακτές ότι αποσύρονται από τα φερόμενα ως τουρκικά “δικαιώματα” [sic] και ενθαρρύνει την Ελλάδα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα.

Η Τουρκία αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στα Δωδεκάννησα

Από την άλλη πλευρά, η εφημερίδα επικαλείται παρέμβαση Τούρκων “εμπειρογνωμόνων”, οι οποίοι αμφισβητούν τα θαλάσσια σύνορα στα Δωδεκάνησα, θεωρώντας πως η ιταλοτουρκική συμφωνία του 1932 δεν είναι δεσμευτική για την Τουρκία.

« Οι Τούρκοι νομικοί για θέματα ναυτιλίας Ali Kurumahmut και Sertaç Hami Başeren μοιράζονται τις ακόλουθες πληροφορίες σχετικά με το εν λόγω μνημόνιο: Το Μνημόνιο της 28ης Δεκεμβρίου 1932, το οποίο δεν έχει αποκτήσει την ιδιότητα έγκυρα συναφθείσας διεθνούς συνθήκης, δεν εκφράζει νομικά τη βούληση της Τουρκίας. Όλα αυτά τα γεγονότα δείχνουν ότι ούτε η Ιταλία ούτε η Ελλάδα, ως διάδοχο κράτος, έχουν οποιαδήποτε κυριαρχία επί των νησιών, νησίδων και βράχων της περιοχής των Δωδεκανήσων, η κυριαρχία των οποίων δεν παραχωρήθηκε στην Ιταλία με τις ρητές διατάξεις της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx