Ο Τουσκ δεν δέχθηκε να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας “για τα τρακτέρ των Πολωνών αγροτών”

Ο Τουσκ δεν δέχθηκε να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας “για τα τρακτέρ των Πολωνών αγροτών”

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντένις Σμιχάλ μετέβη σήμερα στα σύνορα με την Πολωνία και εξέφρασε από εκεί τη λύπη του για την απουσία Πολωνών αξιωματούχων σε αυτή τη συνάντηση την οποία είχε προτείνει το Κίεβο, επιχειρώντας να διευθετήσει την κρίση που συνδέεται με τις κινητοποιήσεις των Πολωνών αγροτών.

«Δυστυχώς, αυτή η συνάντηση με τους Πολωνούς αξιωματούχους δεν έλαβε χώρα σήμερα», δήλωσε ο Σμιχάλ στο Telegram, δημοσιεύοντας μια φωτογραφία που έβγαλε σε ένα μεθοριακό πέρασμα και στην οποία διακρίνεται ο ίδιος μαζί με άλλους αξιωματούχους της κυβέρνησής του, μεταξύ αυτών και του Ουκρανού υπουργού Γεωργίας.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε από τον Πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ, τον πρόεδρο της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα και από υψηλά ιστάμενα πρόσωπα στην  Ευρωπαϊκή Ένωση να μεταβούν στα σύνορα Ουκρανίας-Πολωνίας για να συζητήσουν σχετικά με τις κινητοποιήσεις των Πολωνών αγροτών, ωστόσο το αίτημα αυτό απορρίφθηκε.

Οι Πολωνοί αγρότες αλλά και οι φορτηγατζήδες της Πολωνίας εδώ και τρεις μήνες κάνουν μπλόκα στα σύνορα των δύο χωρών και διαμαρτύρονται έντονα, αφ΄ ενός γιατί φορτηγά Ουκρανών παραβιάζουν τις συμφωνίες και κάνουν μεταφορές σε εδάφη της ΕΕ χωρίς άδεια προσφέροντας χαμηλές τιμές, αφ΄ ετέρου γιατί τα ουκρανικά αγροτικά προϊόντα έχουν εκτοπίσει από την αγορά τα προϊόντα της Πολωνίας.

Ο Τουσκ υποσχέθηκε στους αγρότες ένα πακέτο συμφωνιών που να μην αντιβαίνει στις αποφάσεις της ΕΕ για την στήριξη της Ουκρανίας,  αλλά να προασπίζει ταυτόχρονα και την επιβίωση των αγροτών της Πολωνίας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι