Ο Τουσκ σκέφτεται να κλείσει τα σύνορα στους Ουκρανούς αγρότες

Ο Τουσκ σκέφτεται να κλείσει τα σύνορα στους Ουκρανούς αγρότες

Ο Πολωνός πρωθυπουργός δεν απέκλεισε σήμερα το ενδεχόμενο να κλείσουν προσωρινά τα σύνορα για το εμπόριο αγαθών από την Ουκρανία, καθώς η χώρα του συγκλονίζεται από μαζικές διαδηλώσεις αγροτών. Οι αγρότες διαμαρτύρονται ότι με τις εισαγωγές των ουκρανικών σιτηρών και άλλων προϊόντων “έχει πεινάσει όλη η αγροτιά της Πολωνίας”.

“Συζητάμε με την ουκρανική πλευρά το προσωρινό κλείσιμο των συνόρων και την παύση των εμπορικών συναλλαγών γενικότερα. Θα είναι μια επώδυνη λύση και για τις δύο πλευρές, όμως πρέπει να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα. Είμαι έτοιμος να λάβω σκληρές αποφάσεις όσον αφορά τα σύνορα με την Ουκρανία, πάντα σε συνεννόηση με το Κίεβο, ώστε να μην υπάρχουν περιττές εντάσεις. Πρέπει πάντως να βρούμε μια μακροπρόθεσμη λύση”, είπε ο Ντόναλντ Τουσκ.

Ανακοίνωσε επίσης ότι θα συναντηθεί αύριο, Πέμπτη, με εκπροσώπους των αγροτών που διαδηλώνουν εδώ και εβδομάδες, αποκλείοντας οδικές αρτηρίες σε όλη τη χώρα και μπλοκάροντας τα συνοριακά περάσματα με την Ουκρανία, διαμαρτυρόμενοι για την εισροή ουκρανικών σιτηρών και τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς του Πράσινου Συμφώνου.

Ο Τουσκ είναι αντίθετος και στις αποφάσεις των Βρυξελλών επί του θέματος. Είπε συγκεκριμένα, «οι ποσοστώσεις για τις εισαγωγές ουκρανικών προϊόντων που έχουν προταθεί μέχρι στιγμής από τις Βρυξέλλες και το Κίεβο είναι απαράδεκτες για την πολωνική πλευρά».

Η Πολωνία συγκαταλέγεται ανάμεσα στους κύριους υποστηρικτές της Ουκρανίας από  τηνέναρξη του πολέμου, αλλά οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες λόγω των εμπορικών διαφορών, κυρίως με το άνοιγμα, από τις Βρυξέλλες, των ευρωπαϊκών συνόρων στα ουκρανικά αγροτικά προϊόντα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι