Ο Τραμπ, οι 52 στόχοι στο Ιράν και η συνομιλία Πομπέο – Νετανιάχου

Ο Τραμπ, οι 52 στόχοι στο Ιράν και η συνομιλία Πομπέο – Νετανιάχου

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διεμήνυσε μέσω Twitter ότι οι ΗΠΑ έχουν ορίσει 52 στόχους στο Ιράν — ισάριθμους με τους ομήρους στην αμερικανική πρεσβεία στην Τεχεράνη κατά τη διάρκεια της κρίσης του 1979 — τους οποίους θα πλήξουν εάν η Ισλαμική Δημοκρατία επιτεθεί σε Αμερικανούς ή σε αμερικανικούς πόρους σε αντίποινα για την αεροπορική επιδρομή στη Βαγδάτη που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο υποστράτηγος Κασέμ Σουλεϊμανί, διοικητής της Δύναμης Κουντς.

Το Ιράν, έγραψε ο Τραμπ, «μιλάει με μεγάλο θράσος για το ότι θα βάλει στο στόχαστρο ορισμένους στόχους των ΗΠΑ», σε αντίποινα για τον θάνατο του ανώτατου αξιωματικού. Πρόσθεσε ότι ο αμερικανικός στρατός έχει κλειδώσει «52 ιρανικές εγκαταστάσεις» και ορισμένοι από τους στόχους αυτούς είναι «πολύ υψηλού επιπέδου» και «σημαντικοί για το Ιράν και τον ιρανικό πολιτισμό». Πρόσθεσε ότι «οι στόχοι αυτοί και το ίδιο το Ιράν» θα χτυπηθούν «πολύ γρήγορα και πολύ σκληρά» σε περίπτωση που η Τεχεράνη προχωρήσει σε αντίποινα.

«Οι ΗΠΑ δεν θα ανεχθούν άλλες απειλές», πρόσθεσε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος, ο οποίος δίνοντας διαταγή να εξοντωθεί ο Ιρανός υποστράτηγος οδήγησε τη χώρα του και τους συμμάχους της σε αχαρτογράφητα νερά στη σύγκρουσή τους με το Ιράν και τις δυνάμεις που πρόσκειται σε αυτό στη Μέση Ανατολή.

Πομπέο – Νετανιάχου

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο συνομίλησε με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου. «Μόλις μιλήσαμε» και «υπογραμμίσαμε πόση σημασία έχει να αντιμετωπίσουμε την κακόβουλη επιρροή και τις απειλές που εγείρει το Ιράν στην περιοχή», ανέφερε ο Πομπέο μέσω Twitter, προσθέτοντας πως είναι «πάντοτε ευγνώμων για την απαρασάλευτη υποστήριξη του Ισραήλ» στις αμερικανικές προσπάθειες να «κατανικηθεί η τρομοκρατία».

Το Ιράν ορκίστηκε να πάρει εκδίκηση από τις ΗΠΑ για τον φόνο του Σουλεϊμανί, διοικητή της Δύναμης Κουντς (η Ιερουσαλήμ στα περσικά) στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης. Στην ίδια επιδρομή σκοτώθηκε ο Αμπού Μάχντι αλ Μουχάντις, ηγετικό στέλεχος της φιλοϊρανικής συμμαχίας παραστρατιωτικών οργανώσεων Δυνάμεις Λαϊκής Κινητοποίησης (ΔΛΚ).

Η εξόντωση του Σουλεϊμανί οδηγεί την Ουάσινγκτον και τους κυριότερους συμμάχους της στην περιοχή, τη Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ, σε αχαρτογράφητα νερά στη σύγκρουσή τους με το Ιράν και τις πολιτικές και παραστρατιωτικές δυνάμεις που πρόσκεινται σε αυτό σε όλη τη Μέση Ανατολή.

Μια εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε σε ανακοίνωση που διένειμε ότι ο Πομπέο τόνισε στον Νετανιάχου την «αποφασιστικότητα της κυβέρνησης Τραμπ να προστατεύσει τα αμερικανικά συμφέροντα, το αμερικανικό προσωπικό, τις εγκαταστάσεις και τους εταίρους των ΗΠΑ».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι