Ο Τριντό κατηγορεί σαν κατασκόπους ξένων δυνάμεων αντιπολιτευόμενους βουλευτές!
16/10/2024Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό υποστήριξε σήμερα ότι ορισμένα μέλη του αντιπολιτευόμενου Συντηρητικού κόμματος «ενδέχεται σύμφωνα με πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών να εμπλέκονται σε παρεμβάσεις ξένων χωρών». Μετά προσπάθησε να τα μπαλώσει, λέγοντας ότι είναι «κακές ή ελλιπείς ή απλώς ισχυρισμοί από μία και μοναδική πηγή» οι πληροφορίες αυτές.
Οι δηλώσεις αυτές έγιναν προς την επιτροπή που ερευνά τις ξένες παρεμβάσεις στην πολιτική σκηνή του Καναδα και ίσως δεν είναι άσχετες με το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Συντηρητικοί θα κέρδιζαν με άνεση τους Φιλελεύθερους του Τριντό στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.
Στην έρευνα αυτή έχει ήδη αναφερθεί ότι η Κίνα και άλλες χώρες προσπάθησαν να παρέμβουν στην πολιτική του Καναδά, κάτι που το Πεκίνο διέψευσε κατηγορηματικά. Ο Τριντό όμως έφθασε στο σημείο να πει τα εξής: «Έχω τα ονόματα ορισμένων βουλευτών, πρώην βουλευτών και υποψηφίων του Συντηρητικού κόμματος που εμπλέκονται ή υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να εμπλέκονται ή για τους οποίους υπάρχουν σαφείς πληροφορίες για εμπλοκή τους με ξένες επιρροές και παρεμβάσεις στην πολιτική ζωή του τόπου».
Λίγο αργότερα, όταν μαθεύτηκαν τα σχόλιά του και ξέσπασαν αντιδράσεις, ανασκεύασε εν μέρει, λέγοντας ότι οι πληροφορίες σχετικά με τη δράση των Συντηρητικών είναι «κακές ή ελλιπείς ή απλώς ισχυρισμοί από μία και μοναδική πηγή». Δεν έδωσε άλλες διευκρινίσεις.
Ο Τριντό, που ευθυγραμμίζεται πλήρως με τον Μπάιντεν και τους Βρετανούς, είπε ότι ζήτησε από την καναδική Υπηρεσία Ασφάλειας Πληροφοριών να ενημερώσει τον Πιερ Πουαλιέβρ (επικεφαλής των συντηρητικών) για τα μέλη του κόμματός του που ενδέχεται να είναι «ευάλωτα» σε ξένες επιρροές. Ο ηγέτης των Συντηρητικών Πιερ Πουαλιέβρ αρνήθηκε να αιτηθεί διαπίστευση ασφαλείας, η οποία είναι υποχρεωτική για όποιον θέλει να διαβάσει όλες τις πληροφορίες που αποκαλύφθηκαν από την έρευνα. Όπως είπε, αν το έκανε αυτό, μετά δεν θα μπορούσε να πει απολύτως τίποτα για όσα μάθαινε και δεν θα μπορούσε καν να σχολιάζει τη διαδικασία, ενώ θα γινόταν συνένοχος αστήρικτων κατηγοριών εναντίον ομοϊδεατών του. Η απόφαση του αρχηγού των Συντηρητικών να μην ζητήσει διαπίστευση ασφαλείας για να έχει πρόσβαση σε απόρρητες πληροφορίες «ήταν ακατανόητη για εμένα και στερείται λογικής», είπε ο Τριντό.
Προ διημέρου έγινε γνωστό ότι ο Καναδάς απέλασε έξι Ινδούς διπλωμάτες, συνδέοντάς τους με τη δολοφονία (προ τριετίας) ενός ηγέτη των αυτονομιστών Σιχ και υποστηρίζοντας ότι το Νέο Δελχί επιχειρεί να πλήξει Ινδούς αντιφρονούντες που ζουν στον Καναδά. Η Ινδία απάντησε απελαύνοντας έξι Καναδούς διπλωμάτες. Η Ινδία, παρεμπιπτόντως, “κατηγορείται” για φιλορωσική πολιτική και εν γένει είναι στο στόχαστρο των ΗΠΑ για οικονομικούς και γεωπολιτικούς λόγους. Τι σχέση έχει αυτό με τις κατηγορίες που ανέσυρε τελικά ως πιθανόν αβάσιμες και ο ίδιος ο Τριντό; Ότι ουσιαστικά οι συντηρητικοί που έμμεσα κατηγορούνται ως κατάσκοποι, φέρονται να ειχαν πολύ καλές σχέσεις με την πρεσβεία της Ινδίας.
Όπως λέει σε νεότερη δήλωσή του ο ηγέτης των Συντηρητικών Πιέρ Πουαλιέβρ, «αν ο Τριντό έχει ονόματα και αποδείξεις, να τα δημοσιοποιήσει και να ελεγχθούν όλοι όσοι μπορεί να συνεργάζονται με ξένες κυβερνήσεις. Ομως δεν θα το κάνει, γιατί απλούστατα πρόκειται για κατασκευασμένες θεωρίες και ψέματα. Εξάλλου όλοι ξέρουμε ότι αποσιώπησε πολλά και ότι η Κίνα τον βοήθησε τελικά να κερδίσει στις εκλογές. Όσον αφορά το τρέχον ζήτημα, πώς ισχυρίζεται ότι θέλει να με ενημερώσει, όταν με βάζει να ορκιστώ ότι μετά την ενημέρωση δεν θα επιτρέπεται να πω τίποτα; Εξάλλου πληροφορίες για ξένες επιρροές έχουν αναφερθεί από τις ίδιες υπηρεσίες και γι το δικό του κόμμα κι όμως ο Τριντό δεν έκανε τίποτα».