Ο Τσιόδρας για μεταλλάξεις – “Ο ιός ήρθε για να μείνει”

α rapid και self test που πήραν πιστοποίηση
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Στη διαδικτυακή συζήτηση για τον εμβολιασμό «COVID-19 Vaccines-Moving Forward» του Φόρουμ Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Ιατρικής, ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμώξεων Σωτήρης Τσιόδρας, ήταν αρκετά επιφυλακτικός για το πότε θα τελειώσει η ιστορία με τον κορονοϊό.

Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε μεταξύ άλλων πως «ο κορονοϊός ήρθε για να μείνει» και πως ο ίδιος φοράει μάσκα 16 έως 18 ώρες την ημέρα. «Είναι δύσκολη η μάσκα. Εγώ τη φοράω από 16 έως 18 ώρες τη μέρα. Τη φοράω στο Υπουργείο ή όπου αλλού βρεθώ. Ας ελπίσουμε ότι κάποια στιγμή θα μπορέσουμε να τη βγάλουμε, με την επιτυχία των εμβολιασμών και την ανοσία πλέον σε επίπεδο πληθυσμιακό, να φτάνει σε υψηλά επίπεδα», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Ο κόσμος έχει κουραστεί τα συνεχή μέτρα και τον κατανοώ. Πάντως σε ό,τι αφορά στο εμβόλιο η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων λέει «ναι» στον εμβολιασμό και οι εμβολιασμοί είναι η ελπίδα μας για να απαλλαγούμε από τις μάσκες, όταν η ανοσία του πληθυσμού φτάσει σε επαρκή επίπεδα».

Μεταλλάξεις

Σχετικά με το ζήτημα των μεταλλάξεων του ιού και εάν το εμβόλιο καλύπτει και αυτές, ο κ. Τσιόδρας σημείωσε πως «ένα είναι σίγουρο: όσο πιο γρήγορα εμβολιάσουμε -και με τον σωστό τρόπο- τον πληθυσμό, τόσο πιθανότερο θα είναι να αποφύγουμε τη διασπορά και την ανάπτυξη νέων ανθεκτικών στελεχών», ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να τροποποιείται κάθε χρόνο το εμβόλιο. «Ίσως μπούμε σε μια κατάσταση, στην οποία για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, θα εξετάζουμε κάθε χρόνο τον ιό για μεταλλάξεις, με ένα δίκτυο αντίστοιχο με της γρίπης, και θα εκδίδουμε οδηγίες για το πώς θα παρασκευάζεται κάθε χρόνο το εμβόλιο», είπε.

Αναφορικά με την ανοσία του πληθυσμού και τη διάρκειά της, ο καθηγητής είπε πως είναι κι αυτή αστάθμητος παράγοντας. «Για το εμβόλιο μιλούν για ένα ή δύο χρόνια ανοσίας. Δεν ξέρουμε ποια είναι η ακριβής αλήθεια, θα την μάθουμε στο μέλλον. Αυτό που παίρνουμε τώρα ως δεδομένο είναι ότι η ανοσία στον κορονοϊό αυτόν καθ’ αυτόν, σε αρκετά μεγάλες μελέτες, φαίνεται ότι κρατάει τουλάχιστον ένα 8μηνο και με βάση τη λειτουργική ανοσία ίσως και να κρατάει και αρκετά χρόνια».

«Η αποτελεσματικότητα του 95% που έδειξαν οι μελέτες, μένει να εφαρμοστεί στον πραγματικό κόσμο», είπε. «Παίζουν πάρα πολλοί παράγοντες ρόλο, π.χ. η ανοσία στον γενικό πληθυσμό, εάν θα εμβολιάσει κανείς ενήλικες μόνο, μην ξεχνάτε ότι είναι ένα εμβόλιο το οποίο δεν έχει εγκριθεί στα παιδιά και τα περισσότερα εμβόλια της Covid δεν έχουν δοκιμαστεί εκτενώς σε παιδιά. Ανάλογα, λοιπόν, με τους παράγοντες που λαμβάνει κανείς υπόψη μπορεί και το ποσοστό πληθυσμού που πρέπει να εμβολιαστεί να κυμαίνεται από το 45% έως και το 85%», εξήγησε ο κ. Τσιόδρας.

  Ο Κύρτσος ζητάει έλεγχο από ΑΔΑΕ για παγίδευση των τηλεφώνων του

Πότε θα απαλλαγούμε;

«Ο κορονοϊός ήρθε για να μείνει  και το πότε θα απαλλαγούμε από τις μάσκες και τα μέτρα εξαρτάται από πάρα πολλούς παράγοντες στο μέλλον: σχετίζεται με τη διάρκεια της ανοσίας στον ιό, με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου στο να περιορίσει τη διασπορά, την εποχικότητα και τη διαφορά που φέρνει στη διασπορά του ιού αυτή. Επίσης σχετίζεται με τις  επιλογές των κυβερνήσεων και των ατόμων. Πότε θα τελειώσει αυτό; Δεν ξέρουμε. Ωστόσο, ας ελπίσουμε ότι θα έχουμε ένα καλύτερο 2021»

Σχολιάζοντας την εξέλιξη της πανδημίας στα υπόλοιπα κράτη του πλανήτη, είπε ότι αυτή δεν τα επηρεάζει όλα ισότιμα: «Το βλέπουμε, υπάρχουν μεγάλα δεύτερα και τρίτα κύματα στην Ευρώπη και στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Γερμανία 1.600 και 1.400 θάνατοι σε μία ημέρα. Lockdown στις Ηνωμένες Πολιτείες».

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι