Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τον εμβολιασμό – Ο Άδωνις δεν αποκλείει νέα μέτρα

Πεδίο μάχης η νύχτα γάμου! – Στο νοσοκομείο γαμπρός και νύφη

Σε πρωινή εκπομπή του MEGA μίλησε για την διαδικασία του εμβολιασμού και το χρονοδιάγραμμα του, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς.

Όπως τόνισε, η προτεραιοποίηση για τον εμβολιασμό γίνεται από την εθνική επιτροπή εμβολιασμού με βάση την οποία, βασικό κριτήριο αποτελεί το ποσοστό θνητότητας σε περίπτωση νόσησης. Όταν ο εμβολιασμός προχωρήσει στον μαζικό πληθυσμό, τότε θα δοθεί προτεραιότητα και στους εργαζομένους σε σούπερ μάρκετ και ΜΜΜ.

Όπως υποστήριξε, το χρονοδιάγραμμα εμβολιασμού προχωράει πολύ καλά, καθώς μέχρι στιγμής έχουν γίνει 251.000 εμβολιασμοί και τα κλεισμένα ραντεβού ανέρχονται στις 650.000 για άτομα άνω των 80 ετών. Ταυτόχρονα τρέχει ο εμβολιασμός για τους ηλικιωμένους άνω των 85 και τους υγειονομικούς. Διευκρίνισε ότι η δεύτερη δόση του εμβολίου είναι διασφαλισμένη και πως με βάση τον προγραμματισμό οι 650.000 εμβολιασμοί θα γίνουν κανονικά χωρίς κανένα πρόβλημα.

«Στόχος είναι μέχρι τις αρχές καλοκαιριού να εμβολιαστεί ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού και κατά βάση όσοι έχουν μεγάλη ανάγκη». Για τα άτομα άνω των 75 ετών, την επόμενη, δηλαδή, ηλικιακή ομάδα, η διαδικασία εμβολιασμού θα ανοίξει προς το τέλος της επόμενης βδομάδας.

Αναφορικά με εκείνους που δεν μπορούν να μετακινηθούν, αλλά και τους κατοίκους των νησιών, ο κ. Γεωργαντάς υποστήριξε πως έχουν ξεκινήσει οι μαζικοί εμβολιασμοί ανεξαρτήτως ηλικίας στα νησιά κάτω των 1000 κατοίκων. Ενώ για εκείνους που δεν μπορούν να μεταβούν στα εμβολιαστικά κέντρα, θα χρησιμοποιηθούν ιδιωτικοί γιατροί ή σύστημα με κινητές μονάδες. Ωστόσο, αναμένεται η παραλαβή εμβολίων που θα είναι πιο εύκολα στη μετακίνηση, σε αντίθεση με αυτό της Pfizer που χορηγείται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα.

Για τα φαρμακεία και τα ΚΕΠ, είπε ότι έχουν λειτουργήσει άψογα στην εξυπηρέτηση των πολιτών αναφορικά με τα ραντεβού για εμβολιασμό, ενώ τέλος, ανακοίνωσε πως η ηλικιακή ομάδα 18-59 χωρίς υποκείμενα νοσήματα θα είναι η τελευταία και θα εμβολιαστεί στην τρίτη φάση της διαδικασίας.

Ο Άδωνις για την λειτουργία των καταστημάτων

Για τον τρόπο λειτουργίας των καταστημάτων στις “κόκκινες” περιοχές – όπως η Αττική – μίλησε το πρωί του Σαββάτου (30/1) στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης. Σημειώνοντας ότι τα νέα μέτρα ελήφθησαν για να σταματήσουν οι εικόνες συνωστισμού που παρατηρήθηκαν στους εμπορικούς δρόμους.

Ο υπουργός Ανάπτυξης ξεκαθάρισε ότι τα κοσμηματοπωλεία -με βάση την εισήγηση των ειδικών- θα λειτουργούν με την μέθοδο παράδοσης εκτός καταστήματος. Σημείωσε ότι το υπουργείο είχε ζητήσει να λειτουργήσουν με τη μέθοδο τού ραντεβού, αλλά αυτό δεν έγινε δεκτό από την επιτροπή. Ο κ. Γεωργιάδης προσέθεσε ότι θα θέσει το θέμα για τα κοσμηματοπωλεία την επόμενη Παρασκευή.

Αναφερόμενος στα καταστήματα στην Αττική, επανέλαβε ότι δεν επιτρέπεται η είσοδος χωρίς ραντεβού. Υπενθυμίζεται ότι κατόπιν ραντεβού συνεχίζουν να λειτουργούν από σήμερα, Σάββατο 30 Ιανουαρίου, τα καταστήματα ένδυσης και υπόδυσης, τα βιβλιοπωλεία, τα κομμωτήρια και τα καταστήματα περιποίησης.

Ο κ. Γεωργιάδης προανήγγειλε επίσης ειδική ρύθμιση για τα καταστήματα νυφικών, λέγοντας ότι θα συνομιλήσει με τον γενικό γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτη Σταμπουλίδη ώστε να δοθεί η δυνατότητα αύξησης των ωρών σε τέσσερις, από δυο, για τα συγκεκριμένα καταστήματα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, την πρώτη εβδομάδα του ανοίγματος η αγορά πήγε παρά πολύ καλά, και μάλιστα ο τζίρος παρουσίασε αύξηση 57% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Τέλος, ο κ. Γεωργιάδης έκανε έκκληση για τήρηση των μέτρων, λέγοντας ότι αν δεν τηρηθούν θα χρειαστεί να ληφθούν σκληρότερα ενώ αν υπάρξει βελτίωση της κατάστασης θα υπάρξουν και μετρά μεγαλύτερης ελευθερίας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx