Ο ΥΠΕΝ για το χθεσινό θαλάσσιο επεισόδιο με την Τουρκία – Η Ευρώπη να μην παρασύρεται

Ζάκυνθος

«H Ελλάδα, δεν δέχεται υποδείξεις περί ανθρωπισμού και περί της προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων από χώρες που τα παραβιάζουν, καταστρατηγώντας διεθνείς συμβάσεις για εσωτερική κατανάλωση και έπειτα ζητούν βοήθεια από την Ευρώπη για να διαχειριστούν τα μεταναστευτικά κύματα που οι ίδιες συνέβαλαν να δημιουργηθούν», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης σε ραδιοφωνική συνέντευξή του προς το “Θέμα”.

«Το πρόβλημα με το μεταναστευτικό είναι καθημερινό, χθες είχε μεγαλύτερη ένταση στην περιοχή της Μυτιλήνης. Από την άλλη, είχαμε τη ψύχραιμη αντίδραση των στελεχών του Λιμενικού Σώματος, όπου με αποφασιστικότητα αντιμετώπισαν την προσπάθεια παραβίασης για μία ακόμη φορά των θαλασσίων συνόρων της πατρίδας μας. Με αφορμή ανυπόστατες καταγγελίες έχουμε ήδη κινήσει τη διαδικασία επικαιροποίησης του εσωτερικού μηχανισμού, προκειμένου να διερευνάται πλήρως κάθε περιστατικό και να δοθεί τέλος στις προπαγανδιστικές προσπάθειες σπίλωσης της ελληνικής τιτάνιας προσπάθειας» είπε.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αναλάβει όλες τις αναγκαίες ενέργειες, ώστε να αποτύχει η προσπάθεια χειραγώγησης της διεθνούς κοινής γνώμης, που εκπορεύεται από συγκεκριμένα κέντρα και ομάδες συμφερόντων. Επιμένουμε στις αιτιάσεις μας ότι στην ουσία η Τουρκία εκβιάζει την Ευρώπη προκειμένου να προωθήσει τις γεωπολιτικές της επιδιώξεις και από την άλλη, εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό χρησιμοποιώντας απεγνωσμένους ανθρώπους για να προωθήσει τα συμφέροντά της.

»Όλοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι η Τουρκία δεν ανταποκρίνεται στα αιτήματα της Ελληνικής Ακτοφυλακής, με αποτέλεσμα να μη συμμορφώνεται απέναντι στις υποχρεώσεις της με βάση την κοινή δήλωση Ε.Ε. και Τουρκίας. Βάση της κοινής δήλωσης η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να ανταποκρίνεται στα αιτήματα της Ελληνικής Ακτοφυλακής. Από πλευράς των Ευρωπαίων, χρειάζεται μία πιο αποφασιστική στάση όσον αφορά την καταδίκη ψευδών ειδήσεων, κατηγοριών εναντίον της Ελλάδας σε θέματα διαχείρισης του μεταναστευτικού. Η Τουρκία είναι ένας απρόβλεπτος γείτονας. Εμείς αντιδρούμε με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα θαλάσσια σύνορα 365 μέρες το χρόνο, 24 ώρες το 24ωρο», κατέληξε.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι