Περισσότερο ενεργή θέλει την ΕΕ στην Ερυθρά ο Μπορέλ – HΠΑ και 11 χώρες προειδοποιούν τους Χούτι

Οι ΗΠΑ λένε πως κατέρριψαν πύραυλο των Χούτι που εκτοξεύθηκε από την Υεμένη

Πιο ενεργή θέλει την Ευρώπη ο Ζακ Μπορέλ στην Ερυθρά Θάλασσα, όπου οι Χούθι δηλώνουν ότι δεν θα σταματήσουν τις επιθέσεις όσο το Ισραήλ σκοτώνει αμάχους στη Γάζα

Ο Ζοζέπ Μπορέλ, ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική, δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους ότι θα παρουσιάσει στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μια πρόταση για τη δημιουργία μιας αποστολής πολεμικών πλοίων με στόχο την προστασία των πλοίων και την ασφάλεια στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η πρόταση αυτή δεν μπορεί να εγκριθεί χωρίς την ομοφωνία των κρατών μελών. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η διεθνής κοινότητα πρέπει να επιβάλει μια λύση στη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς καθώς οι εμπόλεμες πλευρές δεν μπορούν να συμβιβαστούν».

«Αυτό που έχουμε μάθει τα 30 αυτά χρόνια, και αυτό που μαθαίνουμε τώρα με την τραγωδία που βιώνει η Γάζα, είναι ότι η λύση πρέπει να επιβληθεί απ’έξω επειδή τα δύο μέρη δεν θα μπορέσουν ποτέ να καταλήξουν σε συμφωνία», δήλωσε σε εκδήλωση στη Λισαβόνα, προειδοποιώντας επίσης πως, «αν αυτή η τραγωδία δεν τελειώσει σύντομα, ολόκληρη η Μέση Ανατολή μπορεί να αναφλεγεί».

«Η ειρήνη δεν θα επιτευχθεί μόνιμα παρά μόνο αν η διεθνής κοινότητα εμπλακεί έντονα για να το πετύχει και να επιβάλει μια λύση», εκτιμά, προσθέτοντας ότι «θα είναι μια προσπάθεια στην οποία θα πρέπει να συμμετάσχουν «οι ΗΠΑ, οι Ευρωπαίοι και οι Άραβες».

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ ξεκίνησαν εδώ και δύο εβδομάδες μια άτυπη συμμαχία με αποστολή πολεμικών πλοίων από 20 χώρες που «θα προστατεύουν τη ναυσιπλοΐα» στην Ερυθρά Θάλασσα και όπου δήλωσε και η Ελλάδα ότι θα συμμετάσχει με μια φρεγάτα. Εν συνεχεία όμως, Βρετανία και ΗΠΑ συζητούν αν πρέπει να γίνει επέμβαση στο έδαφος της Υεμένης, αφού οι ρουκέτες και τα drone των Χούθι εκτοξεύονται από εκεί. Όπως διαρρέει, θέλουν οι συνασπισμένες ναυτικές δυνάμεις της αμερικανικής πρωτοβουλίας να μην περιοριστούν στην άμυνα, δηλαδή στην απόκρουση των επιθέσεων, αλλά να προχωρήσουν σε πλήγματα εδάφους. Οι Χούθι είναι σύμμαχοι του Ιράν και της Χαμάς.

Προειδοποίηση στους Χούτι

Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ και άλλες 11 συμμαχικές χώρες προειδοποίησαν τους Χούθι της Υεμένης να σταματήσουν «αμέσως τις παράνομες επιθέσεις» τους σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, προειδοποιώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα υποστούν τις «συνέπειες».

«Το μήνυμά μας πρέπει να είναι σαφές: ζητάμε τον άμεσο τερματισμό αυτών των παράνομων επιθέσεων και την απελευθέρωση των πλοίων και των πληρωμάτων που κρατούνται παράνομα» ανέφεραν οι ΗΠΑ και οι άλλες 11 χώρες για τις επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα, σε μια ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Λευκό Οίκο.

«Οι Χούθι θα φέρουν την ευθύνη για τις συνέπειες εάν συνεχίσουν να απειλούν ζωές, την παγκόσμια οικονομία και το ελεύθερο εμπόριο σε βασικές πλωτές οδούς της περιοχής», συνεχίζει το κείμενο. Εκτός από τις ΗΠΑ, την ανακοίνωση υπογράφουν επίσης η Αυστραλία, το Μπαχρέιν, ο Καναδάς, το Βέλγιο, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ιαπωνία, η Νέα Ζηλανδία, η Βρετανία, η Δανία και η Ολλανδία. Το κείμενο αυτό δόθηκε στη δημοσιότητα την ώρα που, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε πλήγματα εναντίον των ανταρτών Χούθι εάν συνεχιστούν οι επιθέσεις.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι