Ο Ζελένσκι ενημέρωσε τηλεφωνικά τον Σολτς για τις εξελίξεις στα μέτωπα – Νέα βοήθεια από ΗΠΑ

Ο Ζελένσκι ενημέρωσε τηλεφωνικά τον Σολτς για τις εξελίξεις στα μέτωπα – Νέα βοήθεια από ΗΠΑ

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, καθώς σήμερα η Ουκρανία εορτάζει την ημέρα της ανεξαρτησίας της.

Κατά την συνδιάλεξή τους, ο Ζελένσκι ενημέρωσε τον Σολτς για την κατάσταση στην μεθόριο και στα ενδότερα της ρωσικής επαρχίας Κουρσκ, αλλά και στο ανατολικό μέτωπο, στη Ζαπορίζια, στο Ντονιέτσκ και στο Χάρκοβο. Ζήτησε και πάλι την επίσημη άδεια να χρησιμοποιήσει γερμανικά όπλα στο έδαφος της Ρωσίας, κάτι που μέχρι στιγμής η Γερμανία αρνείται να κάνει.

Ο Ολαφ Σολτς φέρεται να διαβεβαίωσε τον Ζελένσκι ότι η Γερμανία συνεχίζει να στηρίζει την Ουκρανία αμέριστα, αλλά ότι για δημοσιονομικούς λόγους αναγκάσθηκε να μειώσει στο μισό την διμερή οικονομική και στρατιωτική βοήθεια που είχε προϋπολογίσει για το 2025. Ανφέρθηκε και στο ότι αυτά που δεν θα δώσει η Γερμανία, θα τα πάρει η Ουκρανία από τα παγωμένα ρωσικά κεφάλαια που έχει δεσμεύσει η Δύση. Δεν γνωρίζουμε αν συζητήθηκε το θέμα των Ουκρανών δυτών, για τους οποίους έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης, για τη συμμετοχή τους στο σαμποτάζ του Nord Stream.

«Ο καγκελάριος επιβεβαίωσε τη συνεχή και ακλόνητη αλληλεγγύη προς την Ουκρανία απέναντι στη συνεχιζόμενη επιθετικότητα της Ρωσίας. Ο πρόεδρος Ζελένσκι από πλευράς του ευχαρίστησε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για τη συνεχή στρατιωτική της υποστήριξη, κυρίως στον τομέα της αεροπορικής άμυνας», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της καγκελαρίας. Η ανακοίνωση της ουκρανικής προεδρίας ανακοίνωσε ότι «ο πρόεδρος Ζελένσκι ενημέρωσε τον καγκελάριο της Γερμανίας για την κατάσταση στο πεδίο της μάχης μετά τις εξελίξεις στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ και οι δύο ηγέτες συζήτησαν για την ανάγκη ενίσχυσης των ενόπλων δυνάμεων με συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας και τεθωρακισμένα οχήματα».

ΗΠΑ και Ρωσία

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν σήμερα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία. Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι στην Ουκρανία θα παραδοθούν επιπλέον πυρομαχικά για HIMARS, βλήματα πυροβολικού, αντιαρματικοί πύραυλοι Javelin και AT-4, κατευθυνόμενοι πύραυλοι TOW, καθώς και υπηρεσίες εκπαίδευσης. Σήμερα ο Βλάντιμιρ Πούτιν είχε σύσκεψη με τους υπεύθυνους για τα μέτωπα στην Ουκρανία και ενημερώθηκε από τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων Valery Gerasimov και τον Αρχηγό της Διεύθυνσης Κύριων Επιχειρήσεων του Γενικού Επιτελείου Sergei Rudsky ειδικά για την περιφέρεια Κουρσκ αλλά και για τα υπόλοιπα μέτωπα.

Κάνοντας απολογισμό των απωλειών των Ουκρανών ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου είπε ότι η προέλαση των Ουκρανών έχει ανακοπεί και έχουν χάσει από τις 6 Αυγούστου μέχρι σήμερα στο μέτωπο της περιφέρειας Κουρσκ 5.500 στρατιώτες, 71 τανκς, 57 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, 372 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης ενώ έχουν καταστραφεί και πέντε εγκαταστάσεις αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων, 11 εκτοξευτές πολλαπλών συστημάτων πυραύλων εκτόξευσης, συμπεριλαμβανομένων τριών HIMARS και ενός MLRS.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Anadolu, Reuters, TACC

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx