Όχι λύση δύο κρατών στη Κύπρο – Τα μηνύματα Μητσοτάκη στον ΟΗΕ
22/09/2023Ως ύψιστη προτεραιότητα της Ελληνικής εξωτερικής πολιτικής χαρακτήρισε το Κυπριακό ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ , τονίζοντας παράλληλα πως δεν είναι αποδεκτή λύση δύο κρατών στη Κύπρο.
Σε ό,τι αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι η μόνη μας διαφορά, δηλαδή η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, μπορεί να επιλυθεί μέσω του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, του Δικαίου της Θάλασσας και των σχέσεων καλής γειτονίας.
«Αναμφίβολα, οι μακροχρόνιες γεωπολιτικές εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας παραμένουν. Ωστόσο, οι δύο μεγαλύτερες κοινές μας προκλήσεις, η κλιματική αλλαγή και η μετανάστευση, είναι του παρόντος και του μέλλοντος.
»Αυτό ακριβώς είπα στον Πρόεδρο Erdogan στη χθεσινή μας συνάντηση. Δεν πρέπει να υπάρχει παρανόηση, η κύρια διαφορά μας σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο είναι εξαιρετικά σημαντική, και παραμένει. Μπορεί, ωστόσο, να επιλυθεί σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, ειδικά τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, και στο πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας. Έχουμε σημειώσει καλή πρόοδο τους τελευταίους μήνες όσον αφορά στην εξομάλυνση των σχέσεών μας και είναι προς το αμοιβαίο συμφέρον μας να συνεχίσουμε σε αυτόν τον δρόμο» είπε.
Επανέλαβε δε πως το Κυπριακό αποτελεί «ύψιστη προτεραιότητα» για την ελληνική εξωτερική πολιτική. «Η δέσμευσή μας για την κυριαρχία της Κύπρου, την εδαφική ακεραιότητά της και τη λύση ενός κράτους, στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας είναι ακλόνητη. Είναι θέμα αξιοπιστίας και αποφασιστικότητας να υπερασπιστούμε τις βασικές αξίες και αρχές στις οποίες βασίζονται τα Ηνωμένα Έθνη» , ανέφερε
Στην ομιλία του αναφέρθηκε στη κλιματική αλλαγή , λέγοντας πως « πρέπει να δράσουμε σήμερα και όχι αύριο, η κλιματική κρίση είναι εδώ, επηρεάζει τις ζωές μας και πλήττει την οικονομία μας και αυτή η πραγματικότητα αντιπροσωπεύει μια αποτυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δαπανούμε ελάχιστα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης και αυτό πρέπει να αλλάξει»,
Απηύθυνε έκκληση για την δημιουργία μιας παγκόσμιας συμμαχίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. «Όταν δρούμε μαζί μπορούμε να κάνουμε την διαφορά», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Πρόσθεσε, ανάμεσα σε άλλα: «Το 112 δεν υφίστατο κατά τις καταστροφικές πυρκαγιές πριν από πέντε χρόνια. Μια ολόκληρη παραθαλάσσια πόλη καταστράφηκε και περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Μάθαμε από αυτό το λάθος, το διορθώσαμε και αυτό το καλοκαίρι το 112 διαδραμάτισε τεράστιο ρόλο στην ελαχιστοποίηση της απώλειας ζωής».
Για το μεταναστευτικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε πως η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο της μεταναστευτικής κρίσης παγκοσμίως και τόνισε ότι απαιτούνται τόσο διμερείς, όσο και πολυμερείς συνέργειες, ώστε να παταχθούν τα κυκλώματα διακινητών, αλλά και να δημιουργηθούν νόμιμα μονοπάτια μετανάστευσης.
Μεταξύ άλλων υπογράμμισε: «Την τελευταία δεκαετία η Ελλάδα έχει παράσχει καταφύγιο και προστασία σε εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο. Η ακτοφυλακή μας έχει καταβάλει τεράστιες προσπάθειες ώστε να σώσει δεκάδες χιλιάδες ζωές στη θάλασσα.
»Θα είμαι ξεκάθαρος: η Ελλάδα πάντοτε θα είναι μία ανοιχτή και φιλόξενη χώρα για όσους διαφεύγουν από διωγμούς και βία, καθώς και για τους οικονομικούς μετανάστες που αναζητούν ένα νέο μέλλον μέσω νόμιμων οδών».