Οι αντιδράσεις των κομμάτων στο διάγγελμα του πρωθυπουργού

Θρίλερ με εμβολισμό σκάφους του Λιμενικού από τουρκική ακταιωρό

«Την τρίτη συνεχόμενη ημέρα που το τουρκικό ερευνητικό παραβιάζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, εμφανίστηκε με τηλεοπτικό διάγγελμα ο Έλληνας πρωθυπουργός για να ενημερώσει τον ελληνικό λαό ότι δεν υπάρχουν έρευνες παρά μόνο προκλήσεις» σημειώνουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αν δεν υπάρχουν έρευνες και άρα παραβίαση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, ποιος ο λόγος να ζητάμε τη διπλωματική συνδρομή τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για κυρώσεις όσο γενικότερα και του διεθνούς παράγοντα», προσθέτουν.

«Όπως και με την παρουσία Τούρκων στρατιωτών σε ελληνικό έδαφος σε νησίδα του Έβρου, όπου το ΥΠΕΞ έκανε επίσημο διάβημα αλλά κατά τα άλλα δεν είχαμε παραβίαση, έτσι και τώρα δεν έχουμε παραβίαση απλά ανάπτυξη των στόλων» συνεχίζουν οι ίδιες πηγές και καταλήγουν: «Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να καταλάβει ότι δεν είναι όλα επικοινωνία. Καλά θα κάνει στις ευαίσθητες αυτές στιγμές να μιλάει λιγότερο και να πράττει περισσότερα. Αλλιώς, κρείττον σιγάν».

ΚΙΝΑΛ

«Είπαμε και επαναλαμβάνουμε στον κύριο πρωθυπουργό, ότι η αντιμετώπιση της κλιμακούμενης τουρκικής επιθετικότητας χρειάζεται ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική που δεν διαθέτει, όπως αποδείχθηκε, η σημερινή Κυβέρνηση. Χρειάζεται αρραγές εθνικό μέτωπο και συνεννόηση, όπως επανειλημμένα προτείναμε. Κάτι που ως τώρα δυστυχώς αρνείται», αναφέρει το γραφείου Τύπου του Κινήματος Αλλαγής.

ΚΚΕ

«Είναι προφανές ότι εκτός από τις στρατιωτικές και διπλωματικές κινήσεις, παίζεται και ένα επικοινωνιακό παιχνίδι από τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας, με στόχο αυτό να προετοιμάσει τους λαούς για τα επικίνδυνα σενάρια που εξυφαίνονται σε βάρος τους στην περιοχή, με την άμεση παρέμβαση των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, τους οποίους επικαλέστηκε ξανά σήμερα ο πρωθυπουργός. Μόνο που πρόκειται γι’ αυτές τις δυνάμεις που ευθύνονται για την κατάσταση στην Ανατ. Μεσόγειο, αλλά και την υπόθαλψη της επιθετικότητας της τουρκικής κυβέρνησης», σημειώνει το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ.

«Γι’ αυτό και το τραπέζι του διαλόγου που στρώνεται για λογαριασμό των αστικών τάξεων Ελλάδας – Τουρκίας, με βασικό μενού τη συνεκμετάλλευση, υπηρετεί τα δικά τους επικίνδυνα παιχνίδια σε βάρος όλων των λαών της Ανατ. Μεσογείου», καταλήγει το ΚΚΕ.

«Με ένα διάγγελμα που δεν ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς χθες ότι θα κάνει ο πρωθυπουργός με πανικό και φόβο και με τη ρήση ‘απαντούμε δεν προκαλούμε’ ο πρωθυπουργός μας ανακοίνωσε ότι πάμε σε διάλογο, χωρίς να μας πει για ποια ακριβώς θέματα ‘θα διαλεχθούμε’. Μίλησε για κίνδυνο ατυχήματος, την ώρα που η Τουρκία έχει εισβάλει στην ελληνική κυριαρχία και ποντίζει καλώδια 1.750 χιλιομέτρων», αναφέρει ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.

Και ο κ. Βελόπουλος καταλήγει: «Η θέση της Ελληνικής Λύσης παραμένει αταλάντευτη. Καλώδια στο Αιγαίο αυτοί; Νηοψία, βύθιση κι ‘άγκυρα’ στην Άγκυρα εμείς».

Κριτική στο διάγγελμα του Πρωθυπουργού ασκεί το ΜέΡΑ 25 τονίζοντας ότι «το μαγνητοσκοπημένο διάγγελμα ενός αμήχανου πρωθυπουργού που δεν ενημερώνει τους πολίτες επί της ουσίας, προφανώς ούτε τους καθησυχάζει». Η άρνηση του κ. Μητσοτάκη, προσθέτει, «να αναλάβει πρωτοβουλία υπέρβασης των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, αποκαλύπτει τις δεσμεύσεις του στις «Μεγάλες Δυνάμεις». Ο καθαρός λόγος δυστυχώς υποκαταστάθηκε από επικοινωνιακά υπονοούμενα».

Το ΜέΡΑ25 αναφέρει ότι  «το μαγνητοσκοπημένο διάγγελμα ενός αμήχανου πρωθυπουργού  δεν ενημερώνει τους πολίτες επί της ουσίας, και προφανώς ούτε τους καθησυχάζει». Η άρνηση του κ. Μητσοτάκη, προσθέτει, «να αναλάβει πρωτοβουλία υπέρβασης των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, αποκαλύπτει τις δεσμεύσεις του στις «Μεγάλες Δυνάμεις». Ο καθαρός λόγος δυστυχώς υποκαταστάθηκε από επικοινωνιακά υπονοούμενα».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι