Οι Αζέροι απέλασαν δύο διπλωμάτες της Γαλλίας

Οι Αζέροι απέλασαν δύο διπλωμάτες της Γαλλίας

Ένταση μεταξύ Γαλλίας και Αζερμπαϊτζάν μετά την απέλαση δύο Γάλλων διπλωματών

Το Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε σήμερα την απέλαση δύο Γάλλων με διπλωματική διαπίστευση για δραστηριότητες «ασύμβατες με την ιδιότητά τους», προκαλώντας νέα ένταση μεταξύ των δύο κρατών, που τα “χωρίζει” η υποστήριξη της Γαλλίας προς την Αρμενία όσων αφορά στο Αρτσάχ ή Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Η πρέσβειρα της Γαλλίας, Αν Μποϊγιόν, εκλήθη στο υπουργείο Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν προκειμένου να της απευθυνθεί «έντονη διαμαρτυρία για δύο διπλωμάτες, για δραστηριότητες ασύμβατες προς την διπλωματική ιδιότητά τους», όπως έγινε γνωστό από πηγές το ΥΠΕΞ των Αζέρων, χωρις όμως να αναφέρονται ουσιαστικές λεπτομέρειες στη σχετική λακωνική ανακοίνωση. Οι δύο διπλωμάτες υποχρεούνται να εγκαταλείψουν το Αζερμπαϊτζάν εντός 48 ωρών.

Μετά την κρεαυνοβόλα επίθεση και νίκη των Αζέρων στην αρμενικό θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, που είχε ως αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες να καταφεύγουν στην Αρμενία, η Γαλλία, που έχει υπολογίσιμη αρμενική κοινότητα, “κατηγορείται” από τους Αζέρους ότι «αποσταθεροποιεί τον Καύκασο, καθώς προσφέρει τη βοήθειά της στην Αρμενία». Πριν από ένα μήνα ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ κατηγόρησε το Παρίσι ότι «εξοπλίζει την Αρμενία και δημιουργεί τις συνθήκες για νέους πολέμους». Τον περασμένο Οκτώβριο η Γαλλία αντέδρασε έντονα στις κοινές ασκήσεις Αζέρων και Τούρκων στην περιοχή.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ αρνήθηκε να μετάσχει ως προσκεκλημένος στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στη Γρανάδα της Ισπανίας και να συναντηθεί με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Ο Αλίεφ υποστήριξε ότι ο Μακρόν “μεροληπτεί υπέρ των Αρμενίων». Ο Αλίεφ κατηγόρησε και τη Γερμανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι εμπλέκονται στην «παράνομη χρηματοδότηση» ενός ενημερωτικού, ερευνητικού μέσου που συγκεντρώνει πληροφορίες για την κατάσταση στην περιοχή, και που οι Αζέροι θεώρησαν τις έρευνες αντεθνικές και προχώρησαν στη σύλληψη δύο ερευνητών του κέντρου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ και Le Figaro

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι