Οι Αζέροι καλούν τους Αρμένιους “να μην κωλυσιεργούν” για την ειρηνευτική συμφωνία

Αρμενία: O "στρατός" αδειάζει τον πρωθυπουργό Πασινιάν, Γιώργος Πρωτόπαπας

Από θέση ισχύος οι Αζέροι πιέζουν την Αρμενία να αποδεχτεί τα τετελεσμένα για να υπογραφεί ειρήνη

Το υπουργείο Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν προσκάλεσε σήμερα την Αρμενία να λάβει μέρος σε ειρηνευτικές συνομιλίες που όπως είπε θα μπορούσαν να διεξαχθούν στα σύνορα των δύο χωρών ή σε άλλη τοποθεσία. Επίσης καλεί την Αρμενία “να μην κωλυσιεργεί και να επανέλθει στις διαπραγματεύσεις».

“Η ευθύνη για τη συνέχιση της ειρηνευτικής διαδικασίας, περιλαμβανομένης της επιλογής ενός αμοιβαία αποδεκτού τόπου, ή απόφασης για συνάντηση στο κρατικό σύνορο, ανήκει στις δύο πλευρές”, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν.

Νωρίτερα, ένας από τους συμβούλους εξωτερικής πολιτικής του Αζέρου προέδρου Ιλχάμ Αλίεφ δήλωσε στο πρακτορείο Reuters πως οι συνομιλίες θα πρέπει να λάβουν χώρα σε διμερή βάση, δίχως ανάγκη για δυτική διαμεσολάβηση. Κατά το παρελθόν, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπάθησαν, χωρίς επιτυχία, να πείσουν τις δύο πλευρές να καταλήξουν σε ειρηνευτική συμφωνία.

Έπειτα από τρεις δεκαετίες συγκρούσεων μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, το Αζερμπαϊτζάν βρίσκεται σε ισχυρή θέση για την εξασφάλιση μιας επωφελούς διευθέτησης μετά την ανακατάληψη από το Μπακού τον Σεπτέμβριο της περιοχής του Καραμπάχ, όπου Αρμένιοι απολάμβαναν ντε φάκτο ανεξαρτησία μετά την απόσχισή τους στις αρχές της δεκαετίας του 1990.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι