Οι Αζέροι θα εποικίσουν το Ναγκόρνο Καραμπάχ τον Σεπτέμβριο

Οι Αζέροι θα εποικίσουν το Ναγκόρνο Καραμπάχ τον Σεπτέμβριο

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ δήλωσε ότι από τον Σεπτέμβριο θα αρχίσει η εποίκιση του Ναγκόρνο Καραμπάχ και της πρωτεύουσάς του Στεπανακέρτ, ο πληθυσμός της οποίας, στην πλειονότητά του ήταν αρμενικός και την εγκατέλειψε, μετά την συντριπτική ήττα των Αρμενίων πέρσι.

Οι Αζέροι ήδη αποκαλούν την πρωτεύουσά “τους” Χανκέντι. Η Αρμενία κατήγγειλε εθνοκάθαραση. αλλά οι Αζέροι υποστήριξαν ότι οι Αρμένιοι που ζούσαν στον θύλακο ήταν ευπρόσδεκτοι να παραμείνουν στην επικράτεια του.

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, σχετικά με τον εποικισμό του Ναγκορνο Καραμπάχ ή Αρτσάχ για τους Αρμένιους, είπε ότι θα δοθεί προτεραιότητα στα σχολεία και στο Πανεπιστήμιο που κάποτε λειτουργούσε στην περιοχή.

«Οι πρώτοι που θα μετακινηθούν θα είναι οι μαθητές και οι καθηγητές τους», είπε ο Αλίγιεφ, προσθέτοντας ότι «το Πανεπιστήμιο του Καραμπάχ θα ξεκινήσει τις δραστηριότητές του».

Η Στεπανακέρτ ή, πλέον, το Χανκέντι έχει αυτή τη στιγμή μόλις μερικές εκατοντάδες κατοίκους μετά την μαζική έξοδο 70.000 Αρμενίων. Τα νοσοκομεία σταμάτησαν να λειτουργούν και οι αρχές της επιτροπής ύδρευσης έφυγαν. Προ διμήνου η κρατική τηλεόραση του Αζερμπαϊτζάν μετέδωσε πλάνα που έδειχναν σκαπτικά μηχανήματα να καταστρέφουν στην Στεπανακέρτ το κτίριο  όπου στεγαζόταν το κοινοβούλιο των Αρμενίων.

Πηγές δήλωσαν στο Reuters πέρυσι ότι η ανακατάληψη της περιοχής ήταν μια προσωπική σταυροφορία για τον Αλίεφ, του οποίου ο πατέρας, ο τότε πρόεδρος Χαϊντάρ Αλίεφ , είχε υποστεί μια ατιμωτική ήττα εκεί κατά τη διάρκεια του προηγούμενου πολέμου που κράτησε από το 1988 έως το 1994. Όταν ο Χαϊντάρ Αλίεφ πέθανε το 2003, τον διαδέχθηκε ο υιός Αλίεφ, 62 ετών σήμερα.

Εν τω μεταξύ οι ειρηνευτικές συνομιλίες Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν βρίσκονται σε εξέλιξη. Η Αρμενία ικανοποίησε την απαίτηση των Αζέρων να τους παραδώσει άλλα τέσσερα χωριά στη μεθόρια, γεγονός που προκάλεσε μαζικές διαδηλώσεις στους δρόμους της αρμενικής πρωτεύουσας με κύριο σύνθημα την παραίτηση του πρωθυπουργού Νικόλ Πασινιάν.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι