Οι δυσκολίες για τους νέους φοιτητές στην Βρετανία

Οι Συντηρητικοί οδηγούνται σε εκλογική ήττα ανάλογη με εκείνη του 1997 δείχνει δημοσκόπηση

Νέοι περιορισμοί για τους αλλοδαπούς φοιτητές στη Βρετανία

Νέα περιοριστικά μέτρα τίθενται σε ισχύ από τον Ιανουάριο του 2024 και αφορούν στους ξένους φοιτητές στη Βρετανία, προκαλώντας πλήγμα στην αποκαλούμενη «εκπαιδευτική βιομηχανία» της χώρας, την τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά δυσκολεύοντας και τους νέους που θέλουν να μεταναστεύσουν εκεί ή να πάρουν κοντά τους, την οικογένειά τους.

Από εδώ και στο εξής, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, οι μη Βρετανοί φοιτητές στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα μπορούν πλέον να φέρουν εξαρτώμενα άτομα (π.χ. σύζυγο ή παιδί) με τη φοιτητική τους βίζα, εκτός εάν σπουδάζουν σε μεταπτυχιακό ερευνητικό πρόγραμμα και από τις 17 Ιουλίου δεν θα επιτρέπεται πλέον να αλλάζουν την φοιτητική τους βίζα σε βίζα εργασίας.

Ακόμη κι αν έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους, και πάρουν βίζα εργασίας οι ίδιοι, αν θέλουν να φέρουν κοντά τους κάποιον συγγενή ή γονέα, αυτός θα πρέπει να υποβάλει αίτηση για βίζα π.χ. στην Ελλάδα ή στην οιαδήποτε χώρα καταγωγής τους, ως συγγενής “κατόχου βίζας εξειδικευμένου εργαζόμενου”.

Οι μη Βρετανοί φοιτητές θα επιτρέπεται να εργάζονται μόνο 20 ώρες την εβδομάδα όσο σπουδάζουν και όσες ώρες θέλουν μόνον στις περιόδους διακοπών, κάτι που μειώνει σημαντικά το εισόδημα των αλλοδαπών φοιτητών. Ήδη με το Brexit σημειώθηκε μείωση της τάξης του 40% στις αιτήσεις για προπτυχιακές σπουδές στο Ηνωμένο Βασίλειο από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι αιτήσεις από χώρες της ΕΕ για το 2022/23 μειώθηκαν κατά 24% επιπλέον και η αποδοχή κατά 29%. Ο αριθμός των νέων από την Ελλάδα μειώθηκε κατά 66%, από την Κύπρο κατά 58%, ενώ από τη Γερμανία κατά 52% και την Ιταλία κατά 51%. Από την Ρουμανία μειώθηκε κατά 70% και από την Πολωνία 66%. Μία από τις βασικές αιτίες ήταν πως ειδικά από το 2021 οι Έλληνες και εν γένει οι Ευρωπαίοι φοιτητές έπρεπε να πληρώνουν πλέον διεθνή δίδακτρα και δεν δικαιούνταν σπουδαστικά δάνεια.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι