Οι Έλληνες της Οσετίας – Πόντιος τέταρτης γενεάς ο Τσελίδης, που υπόσχεται να μάθει καλά ελληνικά
03/08/2024Ο Θόδωρος Τσελίδης επέστρεψε στην Ελλάδα με το χάλκινο μετάλλιο στο τζούντο στους Ολυμπιακούς Αγώνες και πολλές συζητήσεις γίνονται για το κατά πόσον είναι “ελληνοποιημένος” ή Έλληνας. Πάντως όπως φαίνεται το επώνυμο Τσελίντι και Τσελέντι είναι ρωσοποιημένο ποντιακό επώνυμο αρκετά συνηθισμένο στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης όπου βρέθηκαν κυριολεκτικά αμέτρητοι Έλληνες τον περασμένο αιώνα.
Το “Φιοντόρ” είναι προφορά του “Θεόδωρος” σε πολλές ρωσόφωνες περιοχές. Ο πατέρας του βαφτίστηκε Νικολάι και ο αδελφός του Γκεόργκιι, η δε αδελφή του, Μαρίνα.
Σήμερα, με ανάρτησή του στον προσωπικό λογαριασμό του στο “Instagram” θέλησε να ευχαριστήσει όλους όσοι τον έχουν βοηθήσει για να φθάσει σε αυτή την μεγάλη επιτυχία. «Υπερήφανος που είμαι Έλληνας και θέλω να ζητήσω συγγνώμη που δεν μιλάω ελληνικά», γράφει μεταξύ άλλων ο Ολυμπιονίκης στο τζούντο.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
«Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους με υποστήριξαν και με παρακολούθησαν κατά τη διάρκεια των αγώνων. Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος. Δεν περίμενα να λάβω τόσα πολλά μηνύματα. Ζητώ συγνώμη που δεν μπόρεσα να απαντήσω σε όλα. Χαίρομαι πολύ που διάβασα τόσο όμορφα λόγια από εσάς. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω την Ελλάδα που μου έδωσε την ευκαιρία να εξελιχθώ σαν αθλητής.
»Είμαι πολύ υπερήφανος που κατάφερα να κερδίσω το πρώτο Ολυμπιακό μετάλλιο στους συγκεκριμένους αγώνες για αυτή την όμορφη χώρα. Είμαι υπερήφανος που είμαι Έλληνας και θέλω να ζητήσω συγνώμη που δεν μιλάω Ελληνικά. Είναι κάτι το οποίο θα διορθωθεί σύντομα.
»Επιπλέον, θέλω να ευχαριστήσω την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, την Ελληνική Ομοσπονδία Τζούντο, τους προπονητές, τους γιατρούς, τους φυσιοθεραπευτές και τους φίλους μου για τη βοήθεια και τη στήριξη που μου πρόσφεραν. Εύχομαι καλή επιτυχία στην υπόλοιπη ελληνική αποστολή. Σας ευχαριστώ όλους και πάλι».
Η ελληνική παρουσία στην Β. Οσετία
Το όνομα του αθλητή, ο οποίος έχει γεννηθεί στη Βόρεια Οσετία, ήταν Φίοντορ Νικολάγιεβιτς Τσελιντί πριν ξαναπάρει τα ελληνικά στοιχεία του. Το 2017 κατέκτησε το ρωσικό πρωτάθλημα και από το 2018 ήρθε στην Ελλάδα “για την οποία του μιλούσε ο πατέρας του”, όπως είπε ο ίδιος σε συνεντεύξεις του.
Στη Βόρεια Οσετία δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια και ο ελληνικός σύλλογος Βόρειας Οσετίας “Προμηθέας”, καθώς ζουν εκεί πολλοί Πόντιοι. Πάρα πολλοί Πόντιοι περάσαν από τον Πόντο στη Ρωσία μεταξύ του 1890 και του 1910 . Οι περισσότεροι κατευθύνθηκαν στο Γκρόζνι , κάποιοι στο Βλαντικαφκάζ (τη γενέτειρα του Ολυμπιονίκη) και οι άλλη στο Γεσεντουκί , Πιατιγκόρσκ και το Κισλοβότσκ. Στο Βλαντικαφκάζ το 2010 ζούσαν 1.890 Έλληνες.
Το 2019 ο αντιπρύτανης του Κρατικού Πανεπιστήμιο της Βόρειας Οσετίας – Αλάνιας, είχε δηλώσει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τη χαρά του για την έναρξη συνεργασίας με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και «ειδικά με την έδρα Ποντικών Σπουδών με την οποία μπορούμε άριστα να συνεργαστούμε σε θέματα κοινού επιστημονικού ενδιαφέροντος».
Υπενθυμίζουμε ότι στην επίθεση Τσετσένων ισλαμιστών σε σχολείο στο γειτονικό Μπεσλάν της Βόρειας Οσετίας (20 χλμ. από το Βλαντικαφκάζ) είχαν σκοτωθεί 186 παιδιά και είχε προσπαθήσει να σώσει πολλά ο Έλληνας δάσκαλος Ιβάν Κανίδης. Ο ηρωικός δάσκαλος αρνήθηκε να εγκαταλείψει τα παιδιά όταν οι τρομοκράτες του έδωσαν την ευκαιρία να φύγει και τελικά σκοτώθηκε.
«Αφιέρωσε όλη τη ζωή του στον αθλητισμό και την εκπαίδευση. Έπαιζε ποδόσφαιρο, έκανε στίβο, πυγμαχία. Αυτή την αγάπη τη μετέφερε στα παιδιά και δεν μπορούσε να διανοηθεί να τα αφήσει αβοήθητα… Μάλιστα όταν άρχισε η επίθεση, πρόλαβε και κλείδωσε κάποια παιδιά σε μια αίθουσα, από όπου μπόρεσαν να σωθούν. Είμαι περήφανος για τον πατέρα μου!» είπε για εκείνον τον ηρωικό δάσκαλο ο γιος του Κωνσταντίνος Κανίδης, που σήμερα διευθύνει το ίδιο σχολείο όπου έπεσε ηρωικά ο γονιός του.
Αυτά ειπώθηκαν σε εκδήλωση του “Προμηθέα”. Το δε σχολείο σήμερα, που έχει σημειωτέον αθλητική κατεύθυνση, ονομάζεται “Ιωάννης Κανίδης” προς τιμήν του ηρωικού δάσκαλου. Οι ντόπιοι το λένε μάλιστα «ελληνικό σχολείο», γιατί οικοδομήθηκε με την έμπρακτη συμμετοχή του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος.