Οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ κατέρριψαν πύραυλο των Χούτι που είχε στόχο αμερικανικό αντιτορπιλικό

Οι ΗΠΑ λένε πως κατέστρεψαν βαλλιστικό πύραυλο των Χούτι στον Κόλπο του Άντεν

Οι αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις ανακοίνωσαν πως καταδιωκτικό κατέρριψε πύραυλο κρουζ με στόχο καταδρομικό τους που εκτοξεύθηκε από περιοχή της Υεμένης ελεγχόμενη από τους Χούτι.

Χθες περί τις 16:45 (τοπική ώρα· 15:45 ώρα Ελλάδας), «πύραυλος κρουζ κατά πλοίων, που εκτοξεύθηκε από (περιοχή ελεγχόμενη από) τους υποστηριζόμενους από το Ιράν αντάρτες Χούτι προς την κατεύθυνση του USS Laboon», αντιτορπιλικού κλάσης Άρλι Μπερκ ανεπτυγμένου στο νότιο τμήμα της Ερυθράς Θάλασσας, «καταρρίφθηκε στα περίχωρα της ακτής της Χοντάιντα», στη δυτική Υεμένη, «από αμερικανικό καταδιωκτικό», ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση») μέσω X (του πρώην Twitter). Δεν υπήρξαν τραυματισμοί ούτε ζημιές, σύμφωνα με τη CENTCOM.

Η επίθεση, εξ όσων είναι γνωστά, ήταν η πρώτη εναντίον αμερικανικού αντιτορπιλικού· οι Χούτι ως τώρα έβαζαν στο στόχαστρο εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα που θεωρούσαν ότι «συνδέονται» με το Ισραήλ. Νωρίτερα, η Ουάσιγκτον διέψευσε πληροφορίες, που μετέδωσαν μέσα ενημέρωσης προσκείμενα στους Χούτι, περί νέων «αμερικανοβρετανικών πληγμάτων» στο λιμάνι Χοντάιντα χθες.

«Δεν διεξήχθη κανένα πλήγμα, ούτε αμερικανικό ούτε του συνασπισμού», είπε αμερικανός αξιωματούχος υπό τον όρο να μην κατονομαστεί. Αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις έπληξαν την Παρασκευή εγκαταστάσεις των Χούτι σε διάφορους τομείς της Υεμένης, εντείνοντας τους φόβους πως ο πόλεμος Ισραήλ/Χαμάς θα εξαπλωθεί στην περιοχή. Οι Χούτι κατόπιν εκτόξευσαν «τουλάχιστον έναν πύραυλο», χωρίς πάντως να πλήξουν κανένα πλοίο, κατά τον αμερικανικό στρατό. Το Σάββατο το πρωί, έγινε νέα αμερικανική επιδρομή, εναντίον εγκατάστασης ραντάρ στην Υεμένη.

Υπό κανονικές συνθήκες, από την Ερυθρά Θάλασσα διέρχεται περί το 12% του παγκόσμιου εμπορίου, όμως από τα μέσα Νοεμβρίου οι επιθέσεις των Χούθι ανάγκασαν μεγάλες ναυτιλιακές να αναστείλουν τα δρομολόγια των πλοίων τους μέσω της περιοχής. Πλέον τα σκάφη τους κάνουν τον γύρο της Αφρικής, κάτι που αυξάνει τα κόστη των μεταφορών, ειδικά μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, και μεγεθύνει τη διάρκεια των δρομολογίων.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι