Οι Financial Times γκρινιάζουν για το μισθό της Λαγκάρντ

Οι Financial Times γκρινιάζουν για το μισθό της Λαγκάρντ

Ο μισθός της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, φέρεται να είναι πάνω από 50% υψηλότερος από αυτόν που αποκάλυψε σε ετήσια έκθεσή της, γράφουν οι Financial Times.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η Λαγκάρντ βγάζει τα τετραπλάσια από τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζέρεμι Πάουελ, του οποίου ο μισθός καθορίζεται από την ομοσπονδιακή νομοθεσία των ΗΠΑ και έχει ανώτατο όριο τα 203.000 δολάρια (172.720 ευρώ).

Από μόνος του ο βασικός μισθός της Λαγκάρντ την καθιστά την καλύτερα αμειβόμενη αξιωματούχο στην ΕΕ. Ο ετήσιος βασικός μισθός της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είναι 21% χαμηλότερος. Ομως οι Financial Times γράφουν ότι η επιπλέον του “βασικού” μισθού της, η Λαγκάρντ λαμβάνει περίπου 135.000 ευρώ σε επιδόματα για στέγαση και άλλες “υπηρεσιακές ανάγκες της”. Η ετήσια έκθεση της ΕΚΤ δεν παρέχει ατομική αποκάλυψη των επιδομάτων των μελών του εκτελεστικού διοικητικού συμβουλίου. Η Λαγκάρντ αμείβεται με περίπου 125.000 ευρώ για τη θέση της ως ένα από τα 18 μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS) γράφουν οι FT, «ενώ η ετήσια έκθεση της ΕΚΤ δεν αναφέρει καν τον μισθό της Λαγκάρντ στην BIS». Ο Αμερικανός ομόλογός της τρόπον τινά, δεν πληρώθηκε για τον ρόλο του στο διοικητικό συμβούλιο της BIS λόγω της αμερικανικής νομοθεσίας που απαγορεύει σε αξιωματούχους να λαμβάνουν μισθό από μη αμερικανικές οντότητες.

Στο δημοσίευμα, ωστόσο, διευκρινίζεται ότι λόγω της έλλειψης λεπτομερών και ενοποιημένων δεδομένων, οι υπολογισμοί των Financial Times βασίζονται στις ετήσιες εκθέσεις τόσο της ΕΚΤ όσο και της BIS, καθώς και σε ένα τεχνικό έγγραφο που καθορίζει τους «όρους και τις προϋποθέσεις» των αμοιβών των κορυφαίων αξιωματούχων της ΕΚΤ. Η εκτίμηση δεν περιλαμβάνει τις εισφορές της ΕΚΤ στη σύνταξη της Λαγκάρντ και το κόστος του προγράμματος υγείας και των ασφαλίστρων της, λόγω έλλειψης διαθέσιμων δεδομένων.

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx