Οι φονιάδες του Ερντογάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, για 1.500 το μήνα

Στις 6 Οκτωβρίου και με νέα σύνθεση οι διερευνητικές με την Τουρκία

Δύο Σύριοι αντάρτες ανέφεραν πως η Τουρκία στέλνει αντάρτες μαχητές από τη Συρία, για να υποστηρίξει το Αζερμπαϊτζάν στην κλιμακούμενη σύγκρουση με τη γειτονική Αρμενία, καθώς η Άγκυρα δεσμεύεται να ενισχύσει την υποστήριξη της προς τον πλειοψηφικά μουσουλμάνο σύμμαχο της. Οι συγκρούσεις στο έδαφος του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, είναι οι πιο σκληρές από το 2016, με αναφορές για δεκάδες θανάτους και εκατοντάδες τραυματίες. Ο πρεσβευτής της Αρμενίας στη Μόσχα δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Τουρκία έχει στείλει περίπου 4.000 μαχητές από τη Βόρεια Συρία στο Αζερμπαϊτζάν και ότι πολεμούν εκεί, ισχυρισμός που απέρριψε βοηθός του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ.

Δύο μαχητές που προέρχονται από ομάδες που υποστηρίζονται από την Τουρκία στη Βόρεια Συρία, δήλωσαν ότι αναπτύσσονται στο Αζερμπαϊτζάν σε συντονισμό με την Άγκυρα. Αρνήθηκαν να κατονομαστούν λόγω της ευαισθησίας του θέματος. Ο ένας μαχητής που έχει πολεμήσει για την οργάνωση Αχραρ Αλ Σαμ, είπε πως “Δεν ήθελα να πάω, αλλά δεν έχω καθόλου χρήματα. Η ζωή είναι πολύ δύσκολη και φτωχή”.

1500 δολάρια τον μήνα

Αμφότεροι ανέφεραν ότι οι διοικητές τους στη Συρία τους είχαν πει ότι αν πήγαιναν θα κέρδιζαν 1.500 δολάρια το μήνα, που είναι ένας μεγάλος μισθός για τη Συρία, όπου η οικονομία και το νόμισμα έχουν καταρρεύσει. Ο μαχητής ανέφερε ότι έχει κανονίσει την μετάβαση του διαμέσου ενός επίσημου, από τον υποστηριζόμενο από την Τουρκία Εθνικό Στρατό της Συρίας (SNA) στο Aφρίν, που είναι μία περιοχή την οποία η Τουρκία μαζί με αντάρτες της Συρίας κατέλαβε πριν από 2 χρόνια.

Εκπρόσωπος του SNA πού είναι μία οργάνωση ομπρέλα για ανταρτικές ομάδες που υποστηρίζονται από την Τουρκία δεν απάντησε στο αίτημά μας για σχολιασμό. Ο άλλος μαχητής που προέρχεται από την ομάδα Τζαίς Αλ Νουκχμπά που επίσης συνδέεται με τον SNA, ανέφερε ότι περίπου 1000 Σύριοι πρόκειται να αναπτυχθούν στο Αζερμπαϊτζάν. Πάλι επαναστάτες που επίσης αρνήθηκαν να κατονομαστούν μίλησαν για 700 και 1000 άτομα. οι δύο άντρες που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters την περασμένη εβδομάδα ανέφερε ότι αναμένεται να αναχωρήσουν στις 25 Σεπτεμβρίου για να προστατέψουν εγκαταστάσεις και όχι για να πολεμήσουν.

Το Ρόιτερς δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει μαζί τους τη Δευτέρα για να επιβεβαιώσει την τοποθεσία τους. Ο Χικμάτ Χαζίεφ που είναι σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής στον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, δήλωσε πως “είναι εντελώς ανοησία”, να λέγεται πως μαχητές από τη Συρία φτάνουν για να βοηθήσουν τη χώρα του και δήλωσε πως “οι ένοπλες δυνάμεις μας έχουν περισσότερο από επαρκές προσωπικό και εφεδρικές δυνάμεις”.

Ο Μουσταφά Σεζαρί ένας από τους επικεφαλής των ανταρτών στη Συρία, δεν επιβεβαίωσε την ανάπτυξη μαχητών στο Αζερμπαϊτζάν, αλλά είπε ότι η Τουρκία είναι “η μόνη ελπίδα” που αφέθηκε για τους αντιπάλους του Προέδρου της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ, όποιος έχει ανακτήσει το μεγαλύτερο μέρος του εδάφους με υποστήριξη από τη Ρωσία και το Ιράν. Δήλωσε πως “Η συμμαχία μας με την Τουρκία έχει διάφορες μορφές και είναι πραγματικά μία κοινή μοίρα. Δεν αποκλείω καθόλου την Τουρκία να γίνει μία στρατηγική επιλογή για νέους από τη Συρία”. Η Τουρκία ήδη χρησιμοποίησε μαχητές της Συρίας για να σταματήσει μία επίθεση στην πρωτεύουσα της Λιβύης Τρίπολη, από το λιβυκό εθνικό στρατό του Χαλίφα Χαφτάρ με την υποστήριξη της Ρωσίας, αναφέρουν τα Τουρκικά Νέα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι