Οι Γερμανοί παρήγγειλαν άλλα 200.000 βλήματα – Η Rheinmetall οικοδομεί μονάδα στη Λιθουανία
04/06/2024Το γερμανικό υπουργείο Άμυνας προτίθεται να αγοράσει περισσότερα πυρομαχικά πυροβολικού από τον όμιλο Rheinmetall απ’ όσα είχε προγραμματίσει, και αυτό συνδέεται έμμεσα με το ουκρανικό ζήτημα. Η Rheinmetall εν τω μεταξύ συμφώνησε με την κυβέρνηση της Λιθουανίας στην κατασκευή παραγωγικής μονάδας στη Λιθουανία.
Η ήδη συναφθείσα σύμβαση-πλαίσιο της γερμανικής κυβέρνησης με την Rheinmetall ύψους 880 εκατομμυρίων ευρώ πρόκειται να επεκταθεί για την αγορά τουλάχιστον άλλων 200.000 βλημάτων διαμετρήματος 155 χιλιοστών, αναφέρει σήμερα το εβδομαδιαίο περιοδικό Der Spiegel, επικαλούμενο επιστολή του γερμανικού υπουργείου Άμυνας προς την επιτροπή προϋπολογισμού της Ομοσπονδιακής Βουλής (Bundestag).
Τα βλήματα αυτά προορίζονται κυρίως για τις μονάδες αυτοκινούμενου πυροβόλου Panzerhaubitze 2000. Η παραγγελία θα σχεδιαστεί έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι τα πυρομαχικά θα παράγονται στην ίδια τη Γερμανία. Η Rheinmetall κατασκευάζει επί του παρόντος ένα νέο εργοστάσιο στο Unterluss στο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας.
Με τη νέα παραγγελία από την Rheinmetall, το Υπουργείο Άμυνας επιδιώκει να καλύψει την έλλειψη πυρομαχικών στο οπλοστάσιο του Ομοσπονδιακού στρατού (Bundeswehr). Το νέο εργοστάσιο στο Unterluss θα καταστήσει τη Γερμανία πιο ανεξάρτητη από τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού. «Μια εγχώρια γραμμή παραγωγής είναι προς το συμφέρον της ασφάλειάς μας», τονίζεται στην επιστολή του γερμανικού υπουργείου Άμυνας.
Επιπλέον, η εγχώρια παραγωγή θα απαλλάξει τη Γερμανία από οποιουσδήποτε ξένους κανονισμούς. Το ζήτημα εδώ είναι κυρίως για την δυνατότητα νέων προμηθειών όπλων στην Ουκρανία. Γίνονται πολύ μεγάλες προσπάθειες τους τελευταίους μήνες να βρεθούν πυρομαχικά. Οι ξένοι εταίροι συχνά αρνούνται να πουλήσουν βλήματα των 155 χιλιοστών στην Ουκρανία επειδή δεν μπορούν να τα προμηθεύσουν για νομικούς ή πολιτικούς λόγους σε μια εμπόλεμη χώρα.
Οι οβίδες των 155 χιλιοστών είναι ένας τύπος πυρομαχικών που εκτοξεύονται κυρίως από το αυτοκινούμενο οβιδοβόλο 2000 και έχουν βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων σχετικά με τις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία. Η Rheinmetall ήταν και παραμένει πρωταγωνίστρια μετά την έκρηξη του πολέμου στην Ουκρανία. Η εταιρεία στοχεύει σε δυναμικότητα παραγωγής περίπου 1,1 εκατομμυρίων βλημάτων πυροβολικού των 155 mm ετησίως έως το 2027.
Η Λιθουανία
Η Rheinmetall συμφώνησε χθες Δευτέρα με τη λιθουανική κυβέρνηση για την οικοδόμηση εργοστασίου παραγωγής πυρομαχικών, καθώς η γερμανική κατασκευάστρια επιδιώκει να επεκτείνει την παραγωγή για να καλύψει την αύξηση της ζήτησης μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία.
Η υπουργός Οικονομίας και Καινοτομίας της Λιθουανίας Ausrine Armonaite είπε ότι απαιτείται επένδυση άνω των 180 εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή της μονάδας, η οποία αναμένεται να παράγει δεκάδες χιλιάδες φυσίγγια ετησίως.
«Θα μας βοηθήσει να εξασφαλίσουμε αδιάλειπτη πρόσβαση σε βασικά όπλα και πυρομαχικά, καθώς τα προϊόντα που χρειάζεται η ευρωπαϊκή άμυνα θα παράγονται σε λιθουανικό έδαφος», δήλωσε ο Armonaite.
Στελέχη της Rheinmetall «καλωσόρισαν την αμυντική συμφωνία σε μια εποχή που ο όμιλος προσπαθεί να αυξήσει την παραγωγή πυρομαχικών, με τις παραγγελίες να συνεχίζουν να εισέρχονται».
Πηγές: Βloomberg, και ΑΠΕ-ΜΠΕ με πληροφορίες από τη ρωσική υπηρεσία της DW