Οι Ινδοί για την γκάφα του Μπάιντεν: Δεν είμαστε ξενοφοβικοί

Οι Ινδοί για την γκάφα του Μπάιντεν: Δεν είμαστε ξενοφοβικοί

Η Ινδία δεν είναι ξενοφοβική, δήλωσε ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών της Σ. Τζαϊσανκάρ, απαντώντας σε νέα γκάφα του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με τον οποίο η χώρα της Ασίας «αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα επειδή αρνείται να υποδεχθεί μετανάστες». Τσουβάλιασε δε και Κίνα και Ιαπωνία και Ρωσία ως ξενοφοβικές μαζί με την Ινδία.

«Καταρχήν, η οικονομία μας δεν αντιμετωπιζει προβλήματα», είπε ο κ. Τζαϊσανκάρ σε δημοσιογράφους προχθές Παρασκευή (οι δηλώσεις του δημοσιεύθηκαν στον ινδικό Τύπο χθες Σάββατο). «Πέραν αυτού, «η Ινδία είναι στην πραγματικότητα μοναδική χώρα, στην παγκόσμια ιστορία, ως κοινωνία που ήταν πάντα πολύ ανοικτή, πολυπολιτισμική, κόσμος από διάφορες κοινωνίες, έρχεται στην Ινδία», συνέχισε, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Economic Times. Η Ινδία συγκαταλέγεται στις χώρες η οικονομία των οποίων καταγράφει την ταχύτερη ανάπτυξη παγκοσμίως: επεκτάθηκε με ρυθμό 8,4% το τελευταίο τρίμηνο του 2023, κατά επίσημες στατιστικές.

Η ινδουιστική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι έχει κατηγορηθεί πως ασκεί εθνικιστική πολιτική διακρίσεων σε βάρος των μουσουλμάνων, εξαιτίας νέου νόμου  που σύμφωνα με επικριτές του, ίσως οδηγήσει στη στέρηση της υπηκοότητας μουσουλμάνων. «Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ένα εκατομμύριο μουσουλμάνοι θα χάσουν την υπηκοότητά τους. Και γιατί κανένας δεν μας ζητάει το λογαριασμό; Γιατί απλούστατα κανένας δεν έχασε την υπηκοότητά του», είπε ο κ. Τζαϊσανκάρ.

Κατά τη διάρκεια προεκλογικής εκδήλωσης —χωρίς κάμερες, ούτε μικρόφωνα μέσων ενημέρωσης— την Τετάρτη, ο κ. Μπάιντεν φάνηκε να βάζει στο ίδιο τσουβάλι συμμάχους της χώρας του (Ιαπωνία, Ινδία) και αντιπάλους της (Κίνα, Ρωσία), υποστηρίζοντας πως και οι τέσσερις μεγάλες οικονομίες αυτές αντιμετωπίζουν δυσκολίες εξαιτίας της άρνησης των πολιτικών ηγεσιών τους να δεχθούν μετανάστες.

«Γιατί αντιμετωπίζει τόση στασιμότητα η Κίνα σε οικονομικό επίπεδο; Γιατί έχει προβλήματα η Ιαπωνία; Και η Ρωσία; Και η Ινδία; Επειδή είναι ξενοφοβικές. Δεν θέλουν μετανάστες», είπε ο αμερικανός πρόεδρος. Η Ιαπωνία αντέδρασε χθες χαρακτηρίζοντας τα σχόλια του Μπάιντεν «λυπηρά και λανθασμένα».

Ο Λευκός Οίκος έσπευσε να προσπαθήσει να αμβλύνει τις δηλώσεις του κ. Μπάιντεν. «Με τη δήλωσή του ήθελε απλώς να τονίσει πως οι ΗΠΑ είναι χώρα μεταναστών», είπε ο εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Τζον Κέρμπι για να μπαλώσει τα πράγματα.

Στη φωτογραφία στιγμιότυπο από προηγούμενη γκάφα του Μπάιντεν, όπου έκανε το ατόπημα να μιλά για τη γενοκτονία στη Γάζα και την κατάπαυση πυρός τρώγοντας παγωτό.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι