Οι ΗΠΑ αγοράζουν πυρομαχικά από την Τουρκία – Θα πάνε μάλλον Ουκρανία

Οι ΗΠΑ αγοράζουν πυρομαχικά από την Τουρκία – Θα πάνε μάλλον Ουκρανία

Πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας ανέφεραν ότι μέλη της Επιτροπής Ενόπλων Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ θα επισκεφθούν αύριο Παρασκευή την Άγκυρα για να συζητηθούν τα F-16 αλλά και η υποστήριξη των ΗΠΑ προς τους Κούρδους της Συρίας. Παράλληλα το αμερικανικό ενημερωτικό μέσο Bloomberg αναφέρει ότι οι ΗΠΑ αγοράζουν από την Τουρκία 166.000 όλμους, και πιθανόν να είναι προς συζήτηση και αυτό το θέμα.

Σύμφωνα με τουρκικές  πηγές, στη συνάντηση που θα έχουν με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ, η τουρκική πλευρά, μεταξύ άλλων, θα θέσει στα τέσσερα μέλη της αμερικανικής επιτροπής τις τουρκικές θέσεις για τη διαδικασία προμήθειας και εκσυγχρονισμού των τουρκικών μαχητικών F-16, και για τα έργα αμυντικών προμηθειών για τα οποία εκκρεμεί η έγκριση από το Κογκρέσο.

Επίσης θα θέσει το ζήτημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών προς τους Κούρδους της οργάνωσης YPG στη βόρεια Συρία, οργάνωση την οποία η Άγκυρα συνδέει με το ΡΚΚ που δρα κατά της Τουρκίας.

Η αμερικανική αντιπροσωπεία θα έχει επίσης συνάντηση με τον Χουλουσί Ακάρ, τέως υπουργό Άμυνας και νυν πρόεδρο της Επιτροπής Άμυνας της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.

Όσον αφορά τους όλμους, σύμφωνα με το Bloomberg, το αμερικανικό Πεντάγωνο θα προμηθευτεί 166.000 από την τουρκική εταιρεία αμυντικής βιομηχανίας Arca Defence. Το σύνολο των πυρομαχικών σχεδιάζεται να παραδοθεί στο Πεντάγωνο αυτό το έτος και αναμένεται να γίνουν επιπρόσθετες παραγγελιές το επόμενο έτος.

Σύμφωνα με ισχυρισμούς αξιωματούχων που προγραμματίζουν τις προμήθειες, οι ΗΠΑ στοχεύουν επίσης να προμηθευτούν από την Τουρκία την εκρηκτική χημική ουσία τρινιτροτολουόλιο (TNT), και νιτρογουανιδίνη, επίσης εκρηκτικό υλικό που χρησιμοποιείται όμως και ως καύσιμο ώθησης. Επιπλέον, έως το 2025 μια άλλη τουρκική εταιρεία της αμυντικής βιομηχανίας θα αναλάβει να δημιουργήσει σειρά παραγωγής πυρομαχικών οβιδοβόλων των 155 χιλιοστών στο Τέξας. Με τον τρόπο αυτό, επιδιώκεται να καλυφθούν οι ανάγκες της Ουκρανίας σε πυρομαχικά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι