Οι ΗΠΑ ανέβασαν το επίπεδο συναγερμού στην Ευρώπη “για τζιχαντιστικές ενέργειες”

Οι ΗΠΑ ανέβασαν το επίπεδο συναγερμού στην Ευρώπη “για τζιχαντιστικές ενέργειες”

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ συμβουλεύει τους αμερικανούς πολίτες στη Γερμανία, όπου βρίσκεται το αρχηγείο της EUCOM (Διοίκηση των Δυνάμεων ΗΠΑ στην Ευρώπη), να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί λόγω του κινδύνου τρομοκρατικών ενεργειών.

Τα ευρωπαϊκά κράτη βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή από τον περασμένο Μάρτιο, όταν ένοπλοι σκότωσαν σχεδόν 150 άτομα στα περίχωρα της Μόσχας, σε μια επίθεση για την οποία την ευθύνη ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.

Ο αμερικανικός στρατός ανέβασε κι εκείνος το επίπεδο συναγερμού σε πολλές βάσεις του ανά την Ευρώπη, όπως μετέδωσαν χθες Κυριακή τα αμερικανικά δίκτυα CNN και ABC επικαλούμενα ως πηγές στρατιωτικούς που μίλησαν σε δημοσιογράφους υπό τον όρο να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

Ειδικότερα, ανέφεραν ότι τα μέτρα ασφαλείας ανήλθαν στο επίπεδο «Charlie», το δεύτερο υψηλότερο, που ισχύει «σε ενδεχόμενο περιστατικού ή πληροφοριών που υποδεικνύουν ότι υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης κάποιου είδους τρομοκρατικής ενέργειας ή στοχοποίησης προσωπικού ή εγκαταστάσεων».

Το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού είναι το «Delta» και τίθεται σε ισχύ κατά την εκδήλωση τρομοκρατικής επίθεσης ή όταν αυτή θεωρείται με βεβαιότητα «επικείμενη».

Η διοίκηση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στην Ευρώπη (U.S. European Command ή EUCOM) δεν επιβεβαίωσε επισήμως στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) την αλλαγή στο επίπεδο συναγερμού και απάντησαν λακωνικά:  «Παραμένουμε σε επαγρύπνηση».

Από την πλευρά του, το Πεντάγωνο ανέφερε ότι «λόγω ενός συνδυασμού παραγόντων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ασφάλεια των Αμερικανών στρατιωτικών και των οικογενειών τους στην Ευρώπη, η EUCOM εντείνει τις προσπάθειές της για μεγαλύτερη έμφαση στην επαγρύπνηση κατά τους θερινούς μήνες».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι