Οι ΗΠΑ για την ένταση μεταξύ Ιράν και Πακιστάν

Οι ΗΠΑ για την ένταση μεταξύ Ιράν και Πακιστάν

Οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι δεν θέλουν να κλιμακωθεί η κατάσταση στη μεθόριο Πακιστάν και Ιράν, όμως επιρρίπτουν ευθύνες στο Ιράν

Οι Ηνωμένες Πολιτείες «δεν επιθυμούν κλιμάκωση στη νότια και την κεντρική Ασία», δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, όταν ρωτήθηκε για τις επιθέσεις που εξαπέλυσαν το Ιράν και το Πακιστάν, το ένα στην επικράτεια του άλλου, τις τελευταίες ημέρες.

Η αμερικανική κυβέρνηση «παρακολουθεί στενά την κατάσταση που διαμορφώνεται μεταξύ των δύο χωρών», είπε ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, μιλώντας σε δημοσιογράφους μέσα στο προεδρικό αεροσκάφος, καθώς συνόδευε τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στην επίσκεψή του στη Βόρεια Καρολίνα. «Δεν θέλουμε να δούμε κλιμάκωση στη νότια και την κεντρική Ασία. Και είμαστε σε επαφή με τους Πακιστανούς ομολόγους μας», πρόσθεσε.

Το Πακιστάν «επλήγη πρώτο από το Ιράν, κάτι που ήταν μια νέα επικίνδυνη επίθεση, ένα νέο παράδειγμα του αποσταθεροποιητικού ρόλου του Ιράν στην περιοχή», συνέχισε ο Κίρμπι τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ «δεν θέλουν να δουν ένα Ιράν με πυρηνικά όπλα».

Υπενθυμίζεται ότι πριν από ένα μήνα περίπου, με ορμητήριο το πακιστανικό Βελουχιστάν ή Μπαλουχιστάν ένοπλοι της ακραίας σουνιτικής οργάνωσης «Τζάις αλ Άντλ» («Στρατός της Δικαιοσύνης») σκότωσαν 11 αστυνομικούς στο Ιρανικό Βελουχιστάν. Οι Μπαλούχοι, όπως καθιερώθηκε να λέγονται πλέον οι Βελούχοι, κατοικούν σε μια μεγάλη περιοχή που έχει μοιραστεί μεταξύ Ιράν, Πακιστάν και Αφγανιστάν και είναι σουνίτες.

Οι εντάσεις καταγράφονται και στο ιρανικό Μπαλουχιστάν και στο πακιστανικό παλαιότερα, όμως πρόσφατα οι επιθέσεις στοχεύουν κυρίως στο Ιράν. Το Ιράν αντέδρασε και πριν από τρεις ημέρες έπληξε με πυραύλους δύο βάσεις της ένοπλης οργάνωσης «Τζάις αλ Άντλ» στο πακιστανικό Μπαλουχιστάν.

Την επομένη, το υπουργείο Εξωτερικών του Πακιστάν ανακοίνωσε ότι ανακάλεσε τον πρεσβευτή του από την Τεχεράνη αφού το Ιράν με το πυραυλικό πλήγμα του παραβίασε τον πακιστανικό εναέριο χώρο, γεγονός που θεωρεί ότι συνιστά «κατάφωρη παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας το». Σύμφωνα με τις πακιστανικές αρχές, δύο παιδιά σκοτώθηκαν και άλλα τρία τραυματίστηκαν από τα ιρανικά πλήγματα. Την ίδια μέρα, άγνωστοι σκότωσαν ένα μέλος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν στο ιρανικό Βελουχιστάν και συγκεκριμένα στην επαρχία Σιστάν-Μπαλουχιστάν, στα νιοτιοανατολικά της χώρας.

 

Στην κατωτέρω χάρτη, με ροζ οι περιοχές όπου ζουν Μπαλούχοι. Εκτιμήσεις που όμως δεν είναι απόλυτα διακριβωμένες, τους υπολογίζουν περί τα 9 εκατομμύρια, με τα 6 να ζουν στο Πακιστάν, τα 2 εκατ. στο Ιράν και το ένα εκατομμύριο στο Αφγανιστάν. Άλλες εκτιμήσεις, θεωρούν ότι συνιστούν περίπου το 3,6% του πληθυσμού του Πακιστάν, περίπου το 2% του Ιράν και περίπου το 2% του Αφγανιστάν. 

Στον χάρτη, με ροζ οι περιοχές όπου ζουν Μπαλούχοι. Εκτιμήσεις που όμως δεν είναι απόλυτα διακριβωμένες, τους υπολογίζουν περί τα 9 εκατομμύρια, με τα 6 να ζουν στο Πακιστάν, τα 2 εκατ. στο Ιράν και το ένα εκατομμύριο στο Αφγανιστάν. Άλλες εκτιμήσεις, θεωρούν ότι συνιστούν περίπου το 3,6% του πληθυσμού του Πακιστάν, περίπου το 2% του Ιράν και περίπου το 2% του Αφγανιστάν.

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι