Οι ΗΠΑ στέλνουν πλοία στη Μαύρη Θάλασσα και η Μόσχα δηλώνει ότι θα υπερασπισθεί τη Ρωσία

Οι ΗΠΑ στέλνουν πλοία στη Μαύρη Θάλασσα και η Μόσχα δηλώνει ότι θα υπερασπισθεί τη Ρωσία

«Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διευκρίνισε κατά την τηλεφωνική συνομιλία με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ ότι η Ρωσία είναι ελεύθερη να μετακινεί κατά την κριση της τμήματα των ενόπλων δυνάμεών της σε όλη την επικράτειά της», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σχολιάζοντας« την έκκληση της Μέρκελ στην συνομιλία με τον Ρώσο πρόεδρο, να μην ενισχύει την παρουσία των ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία».

«Ο πρόεδρος έδωσε τις απαραίτητες διευκρινίσεις. Πρώτον, ότι είμαστε απολύτως ελεύθεροι να μετακινούμε ένοπλες και οποιεσδήποτε στρατιωτικές μονάδες στην επικράτεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά την κρίση μας. Και, δεύτερον, ότι αναμφίβολα η Ουκρανία αυτή τη στιγμή μετατρέπεται δυνητικά σε μια πολύ ασταθή περιοχή και οποιαδήποτε χώρα, η οποία έχει στα σύνορα της μια ασταθή, επικίνδυνη, εύφλεκτη περιοχή, λαμβάνει μέτρα για να προασπίσει την δική της ασφάλεια», επισήμανε ο Πεσκόφ.

Ο ίδιος δήλωσε ότι το Κρεμλίνο εξετάζει με ανησυχία το ενδεχόμενο να επαναληφθεί στα σύνορα της Ρωσίας ανάπτυξη στρατιωτικών μονάδων της Ουκρανίας, κάτι που θα συνιστούσε απειλή για την ασφάλεια της Ρωσίας. «Στο Κρεμλίνο υπάρχουν φόβοι ότι στην Ουκρανία θα ξαναρχίσει εμφύλιος πόλεμος. Και αν στα σύνορα μας ξαναρχίσει ένας εμφύλιος πόλεμος, με εχθροπραξίες και στρατεύματα σε πλήρη ανάπτυξη, αυτό θα αποτελέσει απειλή για την ασφάλεια της ίδιας της Ρωσικής Ομοσπονδίας», τόνισε ο Πεσκόφ.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή στην περιοχή παρατηρούνται προκλητικές ενέργειες εκ μέρους των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας «στην γραμμή επαφής στο Ντονμπάς».

Αμερικανικά πολεμικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα

Στο μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες πληροφόρησαν την Τουρκία ότι δύο αμερικανικά πολεμικά πλοία θα περάσουν από τα Στενά για να αναπτυχθούν στην Μαύρη Θάλασσα μέχρι τις 4 Μαΐου. «Ειδοποίηση μας εστάλη πριν από 15 ημέρες, μέσω της διπλωματικής οδού, ότι δύο πολεμικά πλοία των Ηνωμένων Πολιτειών θα πλεύσουν προς την Μαύρη Θάλασσα σύμφωνα με τους όρους της Συνθήκης του Μοντρέ. Τα πλοία θα παραμείνουν στην Μαύρη Θάλασσα μέχρι τις 4 Μαΐου», ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Συνθήκη του Μοντρέ (1936) δίνει στην Τουρκία τον έλεγχο των Στενών των Δαρδανελλίων και του Βοσπόρου, θέτει όρους για την πρόσβαση των πολεμικών πλοίων και ρυθμίζει την κυκλοφορία των εμπορικών πλοίων σε συνεργασία όμως και με τα άλλα κράτη της περιοχής. Σχολιάζοντας την παρουσία αμερικανικών πολεμικών πλοίων, η Μόσχα εξέφρασε ανησυχία για την αύξηση της δραστηριότητας στην Μαύρη Θάλασσα και επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι οποιεσδήποτε τέτοιες κινήσεις πρέπει να γίνονται σύμφωνα με τα οριζόμενα από την Συνθήκη του Μοντρέ, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο IFAX.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx