Οι Ιρανοί εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης για τον Τραμπ, για το φόνο του Σουλεϊμανί

Πυροβολισμοί με τραυματία στη Γλυφάδα

Ένταλμα σύλληψης κατά του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ εξέδωσε σήμερα το Ιράν ζητώντας την συνδρομή της Ιντερπόλ για τον εντοπισμό του, για το φόνο (με χρήση drone τον περασμένο Ιανουάριο) του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί στη Βαγδάτη.

Ο γενικός εισαγγελέας της Τεχεράνης δήλωσε σήμερα ότι ο Τραμπ, μαζί με άλλα 30 άτομα, κατηγορούνται ότι εμπλέκονται στην επίθεση της 3ης Ιανουαρίου του 2020, κατά την οποία σκοτώθηκε ο Ιρανός στρατηγός Κασέμ Σουλειμανί. Οι κατηγορίες εναντίον του Τραμπ είναι της  δολοφονίας και της  τρομοκρατίας.

Ο Alqasimehr τόνισε ότι το Ιράν θα συνεχίσει να διώκει ποινικά τον Τραμπ ακόμη και μετά τη λήξη της προεδρικής θητείας του.

Η Ιντερπόλ σιγή ιχθύος

Η Ιντερπόλ, με έδρα τη Λυών της Γαλλίας, δεν απάντησε μέχρι στιγμής σε δημοσιογράφους που ζήτησαν σχολιασμό της είδησης.

Ο Ιρανός Εισαγγελέας ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση της Τεχεράνης ζήτησε να εκδοθεί «red alert» για τον Τραμπ και τους άλλους τριάντα.  O κόκκινος συναγερμός/ειδοποίηση εκδίδεται όταν δίνεται άμεση προτεραιότητα για σύλληψη από τον Ιντερπόλ.

Συνήθως, οι αρχές των χωρών όπου βρίσκεται ο καταζητούμενος καταλήγουν να κάνουν τις συλλήψεις εκ μέρους της χώρας που το ζητεί. Οι ανακοινώσεις ωστόσο, δεν μπορούν να αναγκάσουν τις χώρες να συλλάβουν ή να εκδώσουν υπόπτους που βρίσκονται στο έδαφός τους, αλλά μπορούν να θέσουν υπό περιορισμό τον καταζητούμενο ηγέτη και να απαγορεύσουν στον ύποπτο να συνεχίσει το ταξίδι του.

Αφού λάβει οιοδήποτε αίτημα η Ιντερπόλ, συνεδριάζει και συζητεί εάν θα κοινοποιήσει ή όχι τις πληροφορίες στα κράτη μέλη της. Η Ιντερπόλ δεν έχει καμία υποχρέωση δημοσιοποίησης οποιασδήποτε ειδοποίησης και θεωρητικά της απαγορεύεται να αναλάβει οποιαδήποτε “δραστηριότητα πολιτικού χαρακτήρα”.

Οι ΗΠΑ σκότωσαν τον Σουλεϊμανί, ο οποίος ηγείτο αποστολής των Φρουρών της Επανάστασης στη Βαγδάτη. Η επίθεση των Αμερικανών (που ειχαν ήδη κηρύξει “τρομοκρατική οργάνωση” την Φρουρά της Επανάστασης” του Ιράν) έγινε  κοντά στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Βαγδάτης από μη επανδρωμένο σκάφος.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι