Οι κινεζικές αρχές συνέλαβαν τον επικεφαλής της Interpol

Οι κινεζικές αρχές συνέλαβαν τον επικεφαλής της Interpol

Οι γαλλικές αστυνομικές αρχές έχουν ξεκινήσει έρευνα για την εξαφάνιση του Μενγκ Χονγκγουέι, του Κινέζου προέδρου της Ιντερπόλ, τα ίχνη του οποίου έχουν χαθεί από τα τέλη Σεπτεμβρίου, όταν έφυγε από τη Λιόν για να επισκεφθεί τη γενέτειρά του.

Σύμφωνα με την αγγλόφωνη εφημερίδα South China Morning Post του Χονγκ Κονγκ, που επικαλείται ανώνυμες πηγές, ο Μενγκ “είναι υπό έρευνα στην Κίνα”. Στο δημοσίευμα υποστηρίζεται ότι “προσήχθη” αμέσως μετά την προσγείωσή του στο Πεκίνο, την περασμένη εβδομάδα. Η σύζυγος του Μενγκ, που ζει στη Λιόν, ενημέρωσε τις γαλλικές αρχές για την εξαφάνισή του καθώς δεν έχει κανένα νέο του εδώ και μία εβδομάδα.

Σε μια λακωνική ανακοίνωση στο Twitter η Ιντερπόλ αναφέρει ότι “είναι ενήμερη” για τις πληροφορίες σχετικά με την “υποτιθέμενη εξαφάνιση” του Μενγκ και ότι η υπόθεση αφορά “τις αρμόδιες αρχές στη Γαλλία και την Κίνα”. Υπενθυμίζει επίσης ότι ο Γερμανός γενικός γραμματέας της υπηρεσίας, ο Γιούργκεν Στοκ και όχι ο Μενγκ είναι “υπεύθυνος για την καθημερινή λειτουργία” της.

Η αιφνιδιαστική εξαφάνιση υψηλόβαθμων αξιωματούχων δεν αποτελεί πρωτοφανές φαινόμενο, ιδίως στο πλαίσιο των ερευνών για την καταπολέμηση της διαφθοράς στην Κίνα. Ο Μενγκ Χονγκγουέι, 64 ετών, εξελέγη πρόεδρος της Ιντερπόλ τον Νοέμβριο του 2016, στη θέση της Γαλλίδας Μιρέιγ Μπαλεστραζί. Η θητεία του λήγει το 2020.

Πριν από αυτόν τον διορισμό, ήταν υφυπουργός Δημόσιας Ασφάλειας στην Κίνα και επικεφαλής του εθνικού γραφείου της Ιντερπόλ. Ήταν επίσης από τα κορυφαία στελέχη του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος και είχε εργαστεί στις μονάδες καταπολέμησης του εμπορίου ναρκωτικών, της τρομοκρατίας ενώ υπήρξε και επικεφαλής της ακτοφυλακής.

Ο διορισμός του στην προεδρία της Ιντερπόλ είχε επικριθεί από πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Διεθνής Αμνηστία μεταξύ άλλων κατηγόρησε την Κίνα ότι χρησιμοποιούσε την Ιντερπόλ επί χρόνια “για να συλλαμβάνει αντιφρονούντες και πρόσφυγες στο εξωτερικό”.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx