Οι κυριότερες ειδήσεις μέχρι τις 14:00 (Δευτέρα 6/12/21)

Ο Σταύρος Λυγερός για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά
  • Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και αστυνομικά μέτρα για τις σημερινές πορείες στη μνήμη του δολοφονημένου 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου που έχασε τη ζωή του πριν από 13 χρόνια στα Εξάρχεια. Έγινε μαθητική και φοιτητική συγκέντρωση στα Προπύλαια το μεσημέρι, αλλά θα γίνει και άλλη στις 6 μ.μ. Κλειστός από το πρωί ο σταθμός του μετρό “Πανεπιστήμιο”. Πορείες και στη Θεσσαλονίκη.
  • Διαμάχη εταιρειών για το ποιο χάπι έχει τις πιο πολλές παρενέργειες. Merck εναντίον Pfizer.
  • Κανένας συγγενής του πλήρως εμβολιασμένου Κρητικού που έφερε την Όμικρον στα Χανιά από τη Νότιο Αφρική δεν κόλλησε, κάτι που δείχνει ότι ίσως δεν είναι τόσο μεταδοτική όσο υποστηρίζουν πολλά μέσα. Ο ίδιος είναι απολύτως ασυμπτωματικός. Δύο κρούσματα από ταξιδιώτες από τη Νότιο Αφρική και στην Αθήνα. Είναι και οι δύο ολιγοσυμπτωματικοί και δεν γνωρίζουμε αν είναι εμβολιασμένοι. Ο Άντονι Φάουτσι παραμένει επιφυλακτικός, αλλά μέχρι στιγμής λέει ότι οι ενδείξεις είναι θετικές και η Όμικρον δεν φαίνεται να προκαλεί βαριά νόσο.
  • Τις τελευταίες ημέρες, το 10% των ανεμβολίαστων ηλικιωμένων (60.000 από τους περίπου 550.000) έκλεισε ραντεβού από τον φόβο των προστίμων ή της Όμικρον. Άλλες 100.000 από άλλες ηλικιακές ομάδες έκλεισαν ραντεβού για πρώτη δόση και 1.000.000 για την τρίτη.
  • Τον Ιανουάριο ανοίγει η πλατφόρμα για εμβολιασμό παιδιών 5-11 ετών.
  • Ένα δωρεάν self test από σήμερα και μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου στα φαρμακεία για όλους τους ενηλίκους, εμβολιασμένους και μη. Θα επαναληφθεί η διανομή και πριν την Πρωτοχρονιά.
  • Σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας νοσηλεύεται πλέον ο Βασίλης Λεβέντης που βγήκε από την εντατική. Παραμένει αδύναμος αλλά μπορεί υποβασταζόμενος να περπατήσει. Σοβαρή αλλά σταθερή η κατάσταση του Γιώργου Τράγκα που παραμένει νοσηλευόμενος σε ΜΕΘ.
  • Η τέταρτη δόση βοηθά στην ανάπτυξη κάπως περισσότερων αντισωμάτων στους μεταμοσχευμένους, αλλά η ανοσοαπόκριση αν και βελτιωμένη στους περισσότερους, παραμένει δυστυχώς χαμηλή. Το συμπέρασμα είναι ότι οι ανοσοκατεσταλμένοι πρέπει να προφυλάσσονται ιδιαίτερα.
  • Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε έντονα την «εμπρηστική επίθεση που σημειώθηκε στο Μεγάλο Τζαμί της Λάρνακας» αναφερόμενο σε αντι-ισλαμικό κλίμα, αλλά την φωτιά την έβαλε μουσουλμάνος από την Συρία που αντιμετωπίζει διαταραχές και ήδη κλείστηκε σε ψυχιατρική κλινική.
  • Με φράση από τα Νικομάχεια του Αριστοτέλη αποχαιρέτησε την Ελλάδα ο Πάπας. Στο tweet του έγραψε «In Greek, there is an illuminating saying: o fílos ine állos eaftós, “a friend is another self”. Yes, other people are the path to discovering ourselves. Good decisions are always about others, not just about ourselves».
  • Την παραίτηση του υπέβαλε μετά την εμπλοκή του ονόματός του σε ποινική υπόθεση για κατοχή κοκαΐνης, αν και αρνείται τις κατηγορίες, ανώτατος δικαστικός. Στο σπίτι του βρέθηκαν ίχνη κοκαΐνης σε μπουκάλι.
  • Αύριο θα ανακοινώσει τη στάση του ο Ανδρέας Λοβέρδος για τον δεύτερο γύρο. Συνεργάτες του εκτιμούν ότι μάλλον αποκλείεται να στηρίξει τον Γιώργο Παπανδρέου. Ψήφισαν συνολικά 267.967 άτομα. Στην έως τώρα ενσωμάτωση τα αποτελέσματα έχουν ως έξης: Νίκος Ανδρουλάκης 37%, Γιώργος Παπανδρέου 27,82% , Ανδρέας Λοβέρδος 26,03%, Παύλος Χρηστίδης 3,25%, Παύλος Γερουλάνος 2,98% και Χάρης Καστανίδης 2.96%.
  • 40χρονος Αλβανός στραγγάλισε την 35χρονη σύζυγό του σε χωριό της Λακωνίας και μετά το φόνο ειδοποίησε την αστυνομία. Είπε ότι η σύζυγός του ήθελε να τον εγκαταλείψει και ότι τον έβρισε.
  • Ψηφιακά θα γίνεται στο εξής η ανανέωση διπλωμάτων οδήγησης και η έκδοση αντιγράφων αδειών οδήγησης.
  • Χειροτονήθηκε ιερέας ο καθηγητής χειρουργικής Δημήτριος Λινός, σύζυγος της καθηγήτριας επιδημιολογίας Αθηνάς Λινού. Θα συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του ως ιατρός.

Διεθνή

  • Στην Ινδία, σύμμαχό της Ρωσίας στον Ψυχρό Πόλεμο, βρίσκεται σήμερα ο Βλάντιμιρ Πούτιν.
  • Η Ρωσία κατηγορεί την Πολωνία ότι χρησιμοποιεί φυτοφάρμακα εναντίον των προσφύγων στα σύνορά της.
  • Η Ιαπωνία θα ενισχύσει τις αμυντικές της δυνατότητες και θα εξετάσει το ενδεχόμενο να μπορεί να πλήττει εχθρικές βάσεις, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Φουμίο Κισίντα.
  • Ανακοινώθηκαν τα ονόματα των μελών του SPD που θα αναλάβουν υπουργικά πόστα στη νέα κυβέρνηση της Γερμανίας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι