Οι κυριότερες ειδήσεις μέχρι τις 14:00 (Σάββατο 11-12-21)

Ο Σταύρος Λυγερός για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά

Οι κυριότερες ειδήσεις σήμερα μέχρι το μεσημέρι, από Ελλάδα και τον κόσμο. Αναλυτικά τα γεγονότα:

  • Κακοκαιρία: Επαληθεύεται η ΕΜΥ για πολύ υψηλά επίπεδα βροχής σήμερα Σάββατο. Έχει φουσκώσει ο Αχέροντας και ο Καλαμάς, προβλήματα και στην Καρδίτσα. Διακοπές ρεύματος στην πόλη της Κέρκυρας. Εκκενώσεις οικισμών έξω από το Αγρίνιο λόγω ανόδου της στάθμης της λίμνης Λυσιμάχειας. Κατολισθήσεις στο ορεινό δίκτυο στα Τρίκαλα. Έκλεισε η παραλιακή στο Ρίο. Έκλεισε για λίγο και η παραλιακή στην Κάρυστο. Η κακοκαιρία πλήττει  και την Αττική, αλλά όχι με την ένταση που χτυπάει άλλες περιοχές. Βελτίωση από απόψε και αύριο.
  • 20.000 ραντεβού κλείστηκαν για παιδιά 5-12 ετών με το που άνοιξε η πλατφόρμα. Ραντεβού μπορούν να κλείσουν οι γονείς παιδιών τα οποία έκλεισαν τα 5 και μπήκαν στα 6. Στην ηλικιακή ομάδα 5-12 ανήκουν περίπου 700.000 παιδιά.
  • Ακόμα δεν έχει αρχίσει, ένα μήνα μετά την παραλαβή τους, η χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων στα νοσοκομεία της περιφέρειας αλλά το υπουργείο Υγείας δηλώνει ότι επίκειται.
  • Στον ανακριτή με βαρύτατες κατηγορίες  οι ένδεκα “Θεματοφύλακες του Συντάγματος” που έδεσαν γυμνασιάρχη και τον οδήγησαν στο ΑΤ.
  • Από Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου όσοι είναι άνω των 60 ετών και δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση ενώ έκλεισε επτάμηνο από την δεύτερη, θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι. Άγνωστο αν θα τους επιβληθεί πρόστιμο όπως στους άνω των 60 που δεν έχουν εμβολιαστεί διόλου. Για τον γενικό πληθυσμό το πιστοποιητικό εμβολιασμού ισχύει για ένα χρόνο, ωστόσο συζητείται να μειωθεί στους 9 μήνες και αν κάποιος δεν έχει κάνει την τρίτη δόση στο 9μηνο, να θεωρείται πλέον ανεμβολίαστος σε όλη την ΕΕ. Το πιστοποιητικό νόσησης στην Ελλάδα έχει πλέον τρίμηνη ισχύ.
  • Ντιμίτρι Πεσκοφ στον ΑΝΤ1: «Συγκεντρώνονται όλο και περισσότεροι στρατιώτες του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη και στο έδαφός σας εν γένει την ίδια στιγμή το ΝΑΤΟ μας κατονομάζει ως εχθρό. Αυτό μας ανησυχεί, πρέπει να μας καταλάβετε» είπε. Για το Αιγαίο είπε ότι η Ρωσία «δεν θέλει να επαναληφθεί το καλοκαίρι του 2020 και πρέπει και οι δύο πλευρές να δείξουν ψυχραιμία και λογική κατά την επίλυση του προβλήματος των ΑΟΖ». Βαθμολόγησε με “7” τις ρωσοτουρκικές σχέσεις και με “έξι” της ελληνορωσικές.
  • Μονογράφηκε το προσύμφωνο Ελλάδας-Γαλλίας για τις Belh@rra
  • Ως και τη Δευτέρα, 13 Δεκεμβρίου, θα υποβάλλουν αίτηση οι υποψήφιοι, που επιθυμούν να συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του έτους 2022 των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
  • Ανοικτά τα καταστήματα αυτή την Κυριακή και την επομένη (2 και 19 Δεκεμβρίου αντίστοιχα), κλειστά στις 26 Δεκεμβρίου. Οι εμπορικοί σύλλογοι προτείνουν ωράριο λειτουργίας από τις 11 π.μ. μέχρι τις 6 μ.μ., ενώ ο Σύνδεσμός Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης (ΣΕΛΠΕ) προτείνει ωράριο 11 π.μ. με 8 μ.μ.
  • Μεσάνυχτα της Δευτέρας λήγει η απεργία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας.

Διεθνή

  • 37χρονος ομογενής (πιθανόν ψυχοπαθής) σκότωσε στη Νέα Υόρκη με σπαθί τον παιδικό του έρωτα, επειδή η 35χρονηΑμερικανίδα ήθελε πλέον να χωρίσουν. Υποστήριξε αρχικά ότι είχαν πέσει και οι δύο θύματα ληστείας.
  •  Οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 συσκέπτονται αύριο στο Λίβερπουλ για να ενορχηστρώσουν κοινό μέτωπο έναντι των «παγκόσμιων απειλών» και ουσιαστικά της Ρωσίας. Στην G7 μετέχουν ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ιαπωνία, Ιταλία και Καναδάς.
  • ΗΠΑ: Αναφορές για δεκάδες νεκρούς από τους ανεμοστρόβιλους στο Κεντάκι

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι