Οι κυριότερες σημερινές ειδήσεις μέχρι τις 14:00 (Δευτέρα 7-3-22)

Ο Σταύρος Λυγερός για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά
  • Πολλοί πολίτες στην Ελλάδα έχουν προμηθευτεί χάπια ιωδίου από το φόβο πυρηνικού ατυχήματος ή πολέμου – «Μην παίρνετε χάπια ιωδίου χωρίς μετρήσεις της πολιτείας, έχουν παρενέργειες », λέει ο Θεόδωρος Λιόλιος, διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου Όπλων (βλ. και Διεθνή)
  • Η αντιπολίτευση αντιδρά στην ανάμιξη της Ελλάδας και στην παρουσία του αμερικανικού αεροπλανοφόρου Χάρι Τρούμαν και του γαλλικού Σαρλ ντε Γκολ. Κατασκοπευτικά αεροσκάφη των ΗΠΑ απογειώθηκαν από Σικελία σύμφωνα με το ΝΑΤΟ και αφού πέρασαν από τον ελληνικό εναέριο υπερίπτανται της Βουλγαρίας, με ορατότητα όμως και στην Ουκρανία.
  • Απομακρύνονται 34 Έλληνες από την Οδησσό, όπου αναμένεται επίθεση των Ρώσων. Μεταξύ αυτών και 25 ναυτικοί, πληρώματα εμπορικών πλοίων που είχαν αποκλεισθεί στην Οδησσό.
  • Γεύμα εργασίας Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη την Κυριακή της Ορθοδοξίας (13 Μαρτίου)
  • Γεωργιάδης για πίεση Αμερικανών και Ουκρανών να αποκλεισθεί το ρωσικό πετρέλαιο: «Ο αποκλεισμός θα εκτινάξει τις τιμές».
  • Προβληματισμός και στην Ελλάδα μετά την σημερινή απόφαση για περιορισμό στην εξαγωγή αγροτικών προϊόντων από την Ουκρανία. Η χώρα καλύπτει μαζί με τη Ρωσία σχεδόν το 25% των παγκοσμίων αναγκών σε σιτηρά και περίπου το 13% σε ηλιέλαιο.

Διεθνή

  • Ο Μεβλέτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσε ότι στις 10 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας και Ουκρανίας Λαβρόφ και Κουλέμπα στην Αττάλεια με τη συμμετοχή του ΥΠΕΞ Τουρκίας. Άγνωστο αν θα είναι συνάντηση ουσίας ή επίδειξη μεσολαβητικής  διάθεσης της Τουρκίας.
  • Ρωσικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι έχουν πληροφορίες πως εθνικιστές Ουκρανοί με την έγκριση του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας σχεδιάζουν να προκαλέσουν έκρηξη σε πειραματικό πυρηνικό αντιδραστήρα στο Χάρκοβο για να “φορτώσουν” την καταστροφή στις ρωσικές δυνάμεις – Συμφωνεί η Ρωσία να γίνει τριμερής συνάντηση για την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων στην Ουκρανία, αλλά αρνείται αυτή να διεξαχθεί στο Τσερνόμπιλ.
  • Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι καλύπτει διαδρόμους για τους αμάχους από τις 10π.μ. σήμερα από Κιεβο, Μαριούπολη, Χάρκοβο και Σούμι, αλλά εκείνους που ανοίγει προς Ρωσία και Λευκορωσία, η Ουκρανία προτρέπει στους πολίτες της να μην τους χρησιμοποιήσουν – Στις 14:00 ώρα Ελλάδας ξεκινά, αν τηρηθεί το πρόγραμμα, ο τρίτος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ των εμπολέμων.
  • Οι ΗΠΑ εκτιμούν –ή έτσι δηλώνουν δημοσίως– ότι η Ρωσία δεν θα κάνει απόβαση στην Οδησσό.
  • Ξεκίνησαν οι ακροάσεις στη Χάγη κατόπιν αιτήματος της Ουκρανίας, που υποστηρίζει ότι οι Ρώσοι είναι ένοχοι γενοκτονίας και ότι χρησιμοποίησαν βόμβες διασποράς σε αμάχους.  Ζωντανή μετάδοση εδώ. Η διαδικασία άρχισε με τις καταθέσεις Ουκρανών που αρνήθηκαν ότι οι ίδιοι έχουν προβεί σε γενοκτονία εις βάθος ρωσόφωνων της Ουκρανίας και κατά συνέπεια δεν έχει η Ρωσία άλλοθι για επέμβαση.
  • Η Ουκρανία περιορίζει δραστικά τις εξαγωγές σιτηρών, ηλιέλαιου, κρέατος και πουλερικών.
  • Ακτιβιστές που ζουν στη Ρωσία υποστηρίζουν ότι έχουν γίνει πάνω από 5.000 συλλήψεις για συμμετοχή σε αντιπολεμικές διαδηλώσεις στη Μόσχα και στην Πετρούπολη.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι