Οι κυριότερες σημερινές ειδήσεις μέχρι τις 14:00 (Κυριακή 27-2-22)

Ο Σταύρος Λυγερός για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά
  • Απομακρύνονται 80 ομογενείς από το χωριό Σαρτανάς στα περίχωρα της Μαριούπολης –  Δέκα οι νεκροί ομογενείς σε δύο ελληνικά χωριά κοντά στη Μαριούπολη – Δυσμενέστατα έγινε δεκτή ανακοίνωση της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα που καλεί τους πολιτικά ιθύνοντες, τα κόμματα και τα ΜΜΕ “να συνέλθουν” και να μην ακούν τις προπαγάνδες, «καθώς η Ρωσία δεν χτυπάει αμάχους». Οι Ρώσοι επιμένουν ότι τα ελληνικά χωριά χτυπήθηκαν από ακροδεξιούς Ουκρανούς και συγκεκριμένα από το τάγμα του Αζόφ – Το ΥΠΕΞ προέβη σε ρηματική διακοίνωση προς τον Ρώσο πρέσβυ στην Αθήνα και καλεί την Ρωσία να σεβαστεί το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και να σταματήσει τις επιθέσεις κατά του αμάχου πληθυσμού – Πυρομαχικά και Καλάσνικοφ στέλνει η Ελλάδα στην Ουκρανία – ΚΚΕ: «Να σταματήσουμε κάθε εμπλοκή σε αυτό τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, κακώς αποστέλλονται όπλα»  – Ο Αλέξης Τσίπρας ζητεί «να σταματήσει η ρωσική εισβολή», αλλά προσώρας δεν έχει πάρει θέση για την αποστολή όπλων.
  • Στη ΜΕΘ 12χρονος που άγνωστος τον πυροβόλησε με σκάγια για αγριογούρουνο στη διάρκεια κυνηγιού – Το αγόρι είχε πάει για κυνήγι με τον πατέρα του στην Καλαμπάκα.
  • Αυξημένα μέτρα ασφαλείας για τα πάνω από 13 ελληνικών συμφερόντων πλοία που πλέον στη Μαύρη Θάλασσα πλησίον της Ουκρανίας ή της Ρωσίας.
  • Λήγει η παράταση που είχε δοθεί μέχρι 28 Φεβρουαρίου για τα τέλη κυκλοφορίας – Διπλασιάζονται σε όσους δεν τα καταβάλλουν εγκαίρως, με εξαίρεση όσους έχουν τέλη χαμηλότερα των 30 ευρώ.
  • Από το Σεπτέμβρη η Ελλάδα θα μετράει ως κρούσματα μόνον όσους έχουν συμπτώματα και θα περιορίσει τα εκτεταμένα τεστ στις επαφές.
  • Εξετάζεται και ως πιθανή ανθρωποκτονία ο θάνατος 73χρονου παντοπώλη στο δρόμο, στην Χαλκίδα, χωρίς όμως να είναι βέβαιο ότι τα αίτια δεν ήταν παθολογικά.

Διεθνή

  • Σύμφωνα με πληροφορίες, τελικά αρχίζουν συνομιλίες στη Λευκορωσία μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας – Το τελεσίγραφο της Ρωσίας που καλούσε σε διαπραγματεύσεις έληγε στις 15:00 ώρα Ελλάδας και απαιτούσε οι συνομιλίες να γίνουν στη Λευκορωσία – Μία ώρα πριν από την λήξη ο Ζελένσκι δήλωσε ότι μίλησε με τον Λευκορώσο πρόεδρο χωρίς να αναφέρει τι ειπώθηκε, αλλά την τελευταία φορά τον είχε μεμφθεί ότι συμμαχεί με τη Ρωσία
  • Οι ρωσικές δυνάμεις εισήλθαν στο Χάρκοβο – Η Ρωσία δεν πέτυχε το στόχο της με “μικρή στρατιωτική επιχείρηση” και προχωρεί σε κλιμάκωση –– Οδηγίες προς τους πολίτες πώς να φτιάχνουν βόμβες μολότοφ δίνει η ουκρανική κυβέρνηση και τους ζητεί να κόβουν δέντρα και να κατασκευάζουν οδοφράγματα – Οι Ουκρανοί υποστηρίζουν ότι έχουν σκοτωθεί 4.500 Ρώσοι.
  • Η Γερμανία ανακοίνωσε μεγάλες αλλαγές στον προϋπολογισμό της αναβαθμίζοντας κάθετα τις δαπάνες εξοπλισμού – Απαγόρευσε στον εναέριό της πτήσεις ρωσικών αεροσκαφών – Σολτς: «Ο πόλεμος του Πούτιν απειλεί όλη την Ευρώπη».
  • Πάνω από 370.000 Ουκρανοί έχουν ξεσπιτωθεί και πάνω από 120.000 έχουν αποχωρήσει από την Ουκρανία, κυρίως οδικά, προς όμορες χώρες.
  • Ο Ερντογάν αποκάλεσε για πρώτη φορά “πόλεμο” τις επιχειρήσεις στην Ουκρανία και αυτός ο όρος σύμφωνα με την Συνθήκη του Μοντρέ ίσως προμηνύει το κλείσιμο των Στενών των Δαρδανελίων – Χθες ο Ζελένσκι μετά από τηλεφώνημα με τον Ερντογάν είχε αναρτήσει κείμενο όπου έγραφε ότι «για το κλείσιμο των Στενών θα είναι ευγνώμων ο ουκρανικός λαός» και η τουρκική προεδρία είχε πει ότι είναι παρερμηνεία και δεν έχει αποφασιστεί ακόμη κάτι τέτοιο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι