Οι κυριότερες σημερινές ειδήσεις μέχρι τις 21:00 (Τετάρτη 29-12-21)

Ο Σταύρος Λυγερός για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά

Για τις πρωινές ειδήσεις μπορείτε να ανατρέξετε εδώ, καθώς κατωτέρω αναφέρονται γεγονότα που συνέβησαν ή έγιναν γνωστά μετά τις 14:00.

  • Άγαλμα της Υγείας αποκάλυψε η βροχή στην Επίδαυρο
  • Τουρκοκύπριος ορειβάτης που ταξιδεύει με διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας έβαλε στην Ανταρκτική σημαία του ψευδοκράτους. Είναι από την Μόρφου και εργάζεται ως σύμβουλος επιχειρήσεων στις ΗΠΑ.
  • Νέος υποθαλάσσιος σεισμός μεγέθους 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ταρακούνησε την Κρήτη στις 19:00 με επίκεντρο το Νότιο Κρητικό ή Λιβυκό πέλαγος, σε απόσταση 48 χιλιομέτρων από τα νότια παράλια του νομού Ηρακλείου. Καθησυχαστικοί οι περισσότεροι σεισμολόγοι.
  • Τίθενται άμεσα σε ισχύ τα νέα μέτρα καθώς τα κρούσματα που ανακοινώθηκαν έφθασαν τα 28.828 με τα 12.838 στην Αθήνα και τον Πειραιά. Από τις 6:00 αύριο το πρωί απαγορεύεται η διενέργεια οργανωμένων πάρτι σε δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο (για να μη μετατραπούν σε άτυπα “μπαρ” μισθωμένοι χώροι με airbn)
  • Στο 50% η τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα πλην της εστίασης – Μάσκες αυξημένης προστασίας σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, σούπερ μάρκετ και σε εργαζόμενους στην εστίαση – Στην εστίαση καταργείται η μουσική και κλείνει στις 24:00 εκτός από την Πρωτοχρονιά, οπότε τα κέντρα θα λειτουργήσουν μέχρι τις 02:00 – Μόνο καθήμενοι και έως 6 άτομα σε κάθε τραπέζι, και την ημέρα του ρεβεγιόν
  • Οι θάνατοι του τελευταίου 24ωρου είναι 72 και διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 620 – Θετικό το ότι από 21% το ποσοστό των εμβολιασμένων στις ΜΕΘ έπεσε στο 16% προφανώς λόγω της τρίτης δόσης – Αρνητικό το ότι σημειώθηκε για δεύτερη συνεχή ημέρα αύξηση της τάξης του 20% στις εισαγωγές – Δεν ανακοινώνεται πόσοι εισάγονται κάθε μέρα σε ΜΕΘ και έτσι δεν μπορούμε να ενημερώσουμε για τη σοβαρότητα των νέων νοσηλειών.
  • Διπλασιάζεται ανά δύο ημέρες το ιικό φορτίο της Όμικρον στη Θεσσαλονίκη – Ισραηλινός γιατρός που δουλεύει σε ιδιωτική κλινική στις ΗΠΑ θεωρεί την Όμικρον ήπια και “εμβόλιο” κατά πιο επικίνδυνων παραλλαγών του ιού – Από τη Βρετανία η εικόνα είναι μάλλον αισιόδοξη: έχει μεν 120.000 ημερήσια κρούσματα, αλλά οι θάνατοι μένουν σταθερά περίπου στους 150 την ημέρα από τον περασμένο Αύγουστο. Τα κρούσματα της Όμικρον εκεί ξεπερνούν τα 500.000 στο σύνολο των κρουσμάτων του Δεκεμβρίου
  • Συγκρατημένος ο Ηλίας Μόσιαλος: Θα ξέρουμε σε λίγες μέρες αν είναι όντως ήπια, γιατί η Ελλάδα έχει τρεις υπολογίσιμες διαφορές με το Λονδίνο που βάλλεται: την εκεί μικρή ηλικία των κρουσμάτων, το υψηλό ποσοστό εμβολιασμού με τρίτη δόση και το υψηλό ποσοστό νοσησάντων (19,4% των Λονδρέζων).
  • Για την αξιοποίηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων σε θεραπείες ασθενών που νοσούν ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο στο ΔΠΘ, Ευάγγελος Μανωλόπουλος είπε ότι πρέπει να παραγγελθούν άμεσα αυτά που “πιάνουν” την Όμικρον αφού της Regeneron είναι αποτελεσματικά μόνον στην Δέλτα. Καυτηρίασε το γεγονός ότι δεν διατέθηκαν εγκαίρως οι 2.000 δόσεις που πήραμε από την Regeneron γιατί το σύστημα δεν λειτούργησε στην πρωτοβάθμια πανελλαδικά.
  • Πυρ ομαδόν από αντιπολίτευση για τα μέτρα. ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΚΙΝΑΛ εκτιμούν ότι δεν λαμβάνονται μέτρα στους εργασιακούς χώρους, στα μέσα μεταφοράς και στα σχολεία και ότι η κυβέρνηση αποφασίζει με κριτήριο το πολιτικό κόστος. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι «η κυβέρνηση ουσιαστικά εφαρμόζει άτυπο λοκντάουν για να μην πληρώσει».
  • Το ΚΙΝΑΛ  εκτιμά ότι «τα μέτρα εληφθησαν αργά, πρέπει να χορηγείται η τρίτη δόση χωρίς ραντεβού και να γίνονται περισσότερα rapid test και PCR τεστ δωρεάν». Το ΚΚΕ αναφέρει ότι η επιλογή της κυβέρνησης είναι η ανοσία της αγέλης, καθώς «δεν παίρνει μέτρα στους βασικούς χώρους διασποράς και μένει στον εμβολιασμό παρότι αυτός δεν αρκεί από μόνος του».
  • Επανέρχονται οι αναστολές συμβάσεων σε μπαρ και νυχτερινά κέντρα και το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να χορηγεί ξανά το επίδομα των 534 ευρώ στοχευμένα.
  • Λύτρα ύψους 1 ή 2 εκατ. ευρώ ζήτησαν οι απαγωγείς του επιχειρηματία (ΙΧ και ανταλλακτικά αυτοκινήτων) που απήχθη την περασμένη νύχτα όταν έφυγε από εστιατόριο στα Λιόσια για να πάει στο σπίτι του στο Πικέρμι. Η οικογένεια ζήτησε να μην δίνεται έκταση στην σχετική ειδησεογραφία.
  • Πανελλαδική εισαγγελική έρευνα για τους “Θεματοφύλακες” μετά τις απειλές τους. Διαπιστώνονται διασυνδέσεις με τον Αρτέμη Σώρρα και την Χρυσή Αυγή.
  • 17χρονος Κύπριος πήγε για κυνήγι με τον 47χρονο πατέρα του και τον σκότωσε κατά λάθος, όταν το όπλο εκπυρσοκρότησε.
  • Συνελήφθη για το θάνατο 70χρονης στην Κρήτη ο 45χρονος γιος της, που έχει εξάρτηση από το αλκοόλ και την έσπρωξε πάνω σε καβγά. Δεν είναι ακόμη διαπιστωμένο αν η γυναίκα έπαθε ανακοπή ή αν πέθανε από το χτύπημα στο κεφάλι πέφτοντας.
  • Σε καραντίνα ο γιος του Κυριάκου Μητσοτάκη, Κώστας, που προσεβλήθη από κορονοϊό. Η ΝΔ κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για λασπολογίες (ότι ο Κώστας Μητσοτάκης δεν μπήκε σε καραντίνα), όμως η αξιωματική αντιπολίτευση δεν είχε κάνει κανένα σχόλιο επ΄αυτού. «Περαστικά στον υιό Μητσοτάκη και ας μη βλέπει φανταστικούς εχθρούς η ΝΔ», λέει σε ανακοινωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.
  • Ψήφισμα για “βάναυση βλασφημία” κατά του καθηγητή Ηλία Μόσιαλου εξέδωσε ο Μητρόπολη Πειραιά για την ανάρτηση με το κρίνο.
  • Έως 5 Ιανουαρίου παίρνουν παράταση οι οφειλές Νοεμβρίου στον ΕΦΚΑ.

Διεθνή

  • Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στα Σκόπια έλαβε ο Κοβατσέφσκι, νέος αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος μετά την παραίτηση του Ζόραν Ζάεφ.
  • Κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τη Λευκορωσία προγραμματίζει για τις αρχές του 2022 η Ρωσία.
  • «Ο Nord Stream II θα σταθεροποιήσει τις τιμές στην Ευρώπη», λέει ο Πούτιν. Ο αγωγός αυτός έχει κατασκευαστεί αλλά η Γερμανία υπέκυψε στις πιέσεις των ΗΠΑ να μην τον αξιοποιήσει.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι