Οι κυρώσεις της ΕΕ – Προειδοποιούν οι ΗΠΑ για ρωσική εισβολή

Οι κυρώσεις που αποφάσισε η ΕΕ για Ρώσους πολιτικούς και επιχειρηματίες

Το Συμβούλιο της ΕΕ ανακοίνωσε τις κυρώσεις που αποφασίσθηκαν και αφορούν στα 351 μέλη της Ρωσικής Κρατικής Δούμας (Κάτω Βουλής), που ψήφισαν την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των Λαϊκών Δημοκρατιών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, αλλά και δεκάδες πρόσωπα που “διαδραμάτισαν ρόλο στην υπονόμευση ή την απειλή της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας”, στα οποία περιλαμβάνονται πολιτικοί, στρατιωτικοί, τραπεζίτες και κεφαλαιούχοι με μεγάλη οικονομική επιφάνεια.

Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση διάθεσης κεφαλαίων σε όσους βρίσκονται στη  λίστα, ενώ ισχύει και απαγόρευση εισόδου ή διέλευσης από εδάφη της ΕΕ. Παράλληλα περιορίζονται οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ ΕΕ και Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ. Επίσης απαγορεύεται η χρηματοδότηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας, της κυβέρνησης και της Κεντρικής Τράπεζάς της και περιορίζεται η δυνατότητα της ρωσικής πολιτείας να δανείζεται από υπηρεσίες της Ε.Ε. Συνολικά οι κυρώσεις αφορούν σε 555 άτομα και 52 φορείς

Η σημερινή απόφαση «θα θεσπίσει», όπως είπε ο Ζόζεφ Μπορέλ «ειδικότερα απαγόρευση εισαγωγής αγαθών από τις μη κυβερνητικά (από την Ουκρανία δηλαδή) ελεγχόμενες περιοχές των περιφερειών Ντόνετσκ και Λουχάνσκ, περιορισμούς στο εμπόριο και τις επενδύσεις που σχετίζονται με ορισμένους οικονομικούς τομείς, απαγόρευση παροχής τουριστικών υπηρεσιών και απαγόρευση εξαγωγών για ορισμένα αγαθά και τεχνολογίες».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι σχετικές νομικές πράξεις και τα ονόματα που μπαίνουν σε “μαύρη λίστα” θα ανακοινωθούν σύντομα. Ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές που επικαλείται το BBC, ανέφεραν ότι στη λίστα είναι μεταξύ άλλων ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας και η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

 

Εισβολή βλέπουν πάλι οι ΗΠΑ

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα αμερικανικά ΜΜΕ, ο Λευκός Οίκος επικοινώνησε απευθείας με το γραφείο του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανακοινώνοντας πως σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που έχουν συλλέξει οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, επίκειται ευρεία ρωσική εισβολή στο έδαφος της Ουκρανίας μέσα στις επόμενες 48 ώρες. Το CNN μετέδωσε πως, σύμφωνα με πηγή από τον Λευκό Οίκο, η πιθανότερη περιοχή για την εισβολή των Ρώσων είναι η βορειοανατολική πόλη Χάρκοβο.

Μετά τις αμερικανικές προειδοποιήσεις,  ο Ζελέσκι κατέθεσε την πρόταση κήρυξης κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στο σύνολο της επικράτειας από αύριο τα μεσάνυχτα και για διάστημα 30 ημερών.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι