Οι New York Times μήνυσαν την Microsoft και την OpenAI για πνευματικά δικαιώματα

Πως δημιουργήθηκε το δολάριο σαν σήμερα το 1785, Ευθύμιος Τσιλιόπουλος

Μαζεύει μηνύσεις η Microsoft και η Τεχνητή Νοημοσύνη ChatGPT διότι μεταφέρει ειδήσεις, ανέκδοτα και διατριβές για τις οποίες τίθεται ζήτημα πνευματικών δικαιωμάτων

Οι New York Times κατέθεσαν μήνυση σήμερα, Τετάρτη,  κατά της Microsoft και της OpenAI, διότι θεωρούν ότι η τεχνητή νοημοσύνη και το πρόγραμμα του chatbot AI ChatGPT παραβιάζουν πνευματικά δικαιώματα και καταχρώνται πνευματική ιδιοκτησία της εφημερίδας.

Κατηγορούν την Microsoft και την OpenAI ότι δημιούργησαν ένα επιχειρηματικό μοντέλο που βασίζεται στη «μαζική παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων» και ότι τα προγράμματά της Τεχνητής Νοημοσύνης «εκμεταλλεύονται και, σε πολλές περιπτώσεις, διατηρούν ατόφια μεγάλα τμήματα της έκφρασης ξένων κειμένων με δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας που περιέχονται σε αυτά τα έργα».

Οι New York Times στη μήνυσή τους αναφέρονται “σε ζημίες δισεκατομμυρίων” και προσθέτουν ότι χρησιμοποιούνται συστηματικά δικά τους άρθρα και ότι πλέον το ChatGPT ανταγωνίζεται τώρα την εφημερίδα ως αξιόπιστη πηγή πληροφοριών. Όπως αναφέρουν, όταν η τεχνητή νοημοσύνη ερωτάται για τρέχοντα γεγονότα επικαιρότητας, το ChatGPT απαντά μεταφέροντας και μάλιστα κατά λέξη αποσπάσματα από άρθρα των New York Times. Η εφημερίδα απαιτεί συνδρομή για την ανάγνωση των άρθρων αυτών, οπότε έχει απώλεια και από τις συνδρομές αλλά και από διαφημίσεις στον ιστότοπό της, αφου χάνει “κλικ” ή επισκεψιμότητα.

Η Microsoft έχει επενδύσει περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια στο OpenAI. Η μήνυση, που κατατέθηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν, αποκαλύπτει ότι οι New York Times είχαν προσπαθήσει να βρουν λύση με τις δύο εταιρείες που μηνύουν, προκειμένου να τελειώσει εξωδικαστικά το πρόβλημα. αλλά δεν βρήκαν ανταπόκριση, καθώς εκρεμούν και άλλες αγωγές για το ίδιο θέμα στην ουσία.

Εξαιτίας μιας σειράς παρόμοιων -άλυτων- ζητημάτων στην OpenAI, απολύθηκε ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλός της Sam Altman. Εν συνεχεία επαναπροσλήφθηκε, γιατί έκριναν στην εταιρεία ότι με την απόλυση δημιουργείτο προηγούμενο ή “δεδικασμένο” σε όλη την συναφή βιομηχανία, αλλά και επειδή οι εργαζόμενοι απείλησαν με μαζικές παραιτήσεις.

Η εταιρεία αντιμετωπίζει πολλαπλές αγωγές που κατατέθηκαν μέσα στο 2023. Τον Σεπτέμβριο μια παρόμοια υπόθεση παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων τέθηκε από ομάδα αμερικανών συγγραφέων, συμπεριλαμβανομένου του μυθιστοριογράφου του Game of Thrones, George RR Martin και του John Grisham.

Αγωγή τους έκαναν και κωμικοί και μεμονωμένα συγγραφείς, καθώς ζητούν αποζημίωση για την χρήση της δικής τους εργασίας  ή έμπνευσης. Άλλη αγωγή που δεν έχει εκδικαστεί, είναι από μια ομάδα ειδικών σε υπολογιστές, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ο αλγόριθμος που είχαν βρει, χρησιμοποιήθηκε χωρίς την άδειά τους για την εκπαίδευση μιας Τεχνητής Νοημοσύνης που ονομάζεται Copilot.

Πηγή: BBC

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι