Οι Νορβηγοί καταζητούν τον άνθρωπο-κλειδί για τους παγιδευμένους βομβητές

Οι Νορβηγοί καταζητούν τον άνθρωπο-κλειδί για τους παγιδευμένους βομβητές

Η αστυνομία της Νορβηγίας εξέδωσε διεθνές αίτημα αναζήτησης για τον ινδικής καταγωγής 39χρονο Ρίνσον Γιόσε, ο οποίος ζουσε τα τελευταία χρόνια στο Όσλο και εμπλέκεται στην πώληση των παγιδευμένων βομβητών στην Χεζμπολάχ. Κανείς δεν έχει μιλήσει μαζί του εδώ και μια εβδομάδα και υπάρχουν υπόνοιες ότι εργαζόταν για λογαριασμό της Μοσάντ, καθώς φέρεται σύμφωνα με ένα σενάριο να έδωσε 1,6 εκατομμύρια ευρώ σε μια γυναίκα με εταιρεία – φάντασμα στην Βουδαπέστη, για να πάρει τους επίμαχους βομβητές.

Ανεξαρτήτως των σεναρίων αυτών, τώρα οι Νορβηγοί τον αναφέρουν ως αγνοούμενο και καταζητούμενο συγχρόνως. Οι Νορβηγοί διερευνούν εδώ και δέκα μέρες την ανάμιξη της εταιρίας του Γιόσε, που έχει έδρα στην Σόφια στη Βουλγαρία, αλλά και στη Νορβηγία. Όπως λένε οι διωκτικές αρχές, ο 39χρονος εξαφανίστηκε την περασμένη εβδομάδα, ενώ είχε αναχωρήσει για επαγγελματικούς λόγους για τις ΗΠΑ την ίδια μέρα που εξερράγησαν οι βομβητές Από την επομένη εξαφανίστηκε.

«Χθες, 25 Σεπτεμβρίου, η αστυνομία του Όσλο έλαβε αναφορά για αγνοούμενο πρόσωπο, σε σχέση με την υπόθεση των βομβητών» ανέφερε η αστυνομία σε σχετικό ερώτημα του αμερικανικού πρακτορείου ειδήσεων Reuters. Πριν από μια εβδομάδα, ο Γιόσε αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο για την υπόθεση των βομβητών όταν τον εντόπισε τηλεφωνικά στις ΗΠΑ το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων Reuters και τον ρώτησε για το θέμα. Τελικά έκλεισε το τηλέφωνο στον δημοσιογράφο του Reuters. Έκτοτε δεν μίλησε με κανέναν δημοσιογράφο αλλά ούτε και με την εταιρεία που υποτίθεται ότι εκπροσωπούσε σε συνέδριο στις ΗΠΑ.

Ο φερόμενος τυπικά ως εργοδότης του, η νορβηγική εταιρεία DN Media Group, ανέφερε ότι ο Γιόσε έφυγε για ένα συνέδριο στη Βοστόνη στις 17 Σεπτεμβρίου, όμως δεν έχει καταφέρει να επικοινωνήσει μαζί του από την επόμενη ημέρα, δηλαδή από τις 18 Σεπτεμβρίου. Ο Γιόσε εργαζόταν στο τμήμα πωλήσεων. Ο 39χρονος ίδρυσε την εταιρεία Norta Global Ltd με έδρα τη Σόφια της Βουλγαρίας το 2022, όμως κανένας οικείος του ή μέλος της ινδικής κοινότητας στη Νορβηγία η στην ιδιαιτέρα του πατρίδα το γνώριζε. Οι πιο πολλοι συμπατριώτες του τον ήξεραν ως άτομο με πρωτοβουλίες για συνδέσμους αθλητικών εκδηλώσεων με Ινδούς μετέχοντες. Επισης κανείς δεν ήξερε ότι για ένα διάστημα ήταν εγγεγραμμένος στα μητρώα των startup μικροεταιρειών του Ισραήλ -το προφίλ του εκεί έχει διαγραφεί. Οι βουλγαρικές αρχές ερεύνησαν τον ρόλο της εταιρείας στην πώληση των παγιδευμένων βομβητών, αλλά δεν μπόρεσαν να βρουν αποδείξεις ότι αυτοί κατασκευάστηκαν στη χώρα ή εξήχθησαν από αυτήν. Βρετανικά δημοσιεύματα τον φέρουν ως συνεργάτη της Μοσάντ, που προκείμενου να φτάσουν οι επίμαχοι βομβητές στην Χεζμπολάχ, συνεργάσθηκε με μια γυναίκα που επίσης αποτελεί μυστήριο πρόσωπο στην όλη ιστορία και η οποία αρνείται οιαδήποτε ανάμιξη.

Σύμφωνα με τους New York Times η εταιρεία της 49χρονης που είχε υποτίθεται ιταλική και ουγγρική καταγωγή και είχε ζήσει αρκετά χρόνια στην Αγγλία (όπως και ο Γιόσε) είχε συσταθεί από την Μοσάντ ως βιτρίνα. Η Cristiana Arcidiacono-Barsony παρουσιάζεται επί της ουσίας αχυράνθρωπος. Η αμερικανική εφημερίδα εκτιμά ότι η Μοσάντ αντί να βάλει τα εκρηκτικά εκ των υστέρων, τα τοποθέτησε εξαρχής κατά τη διαδικασία παραγωγής. Η ουγγροϊταλίδα που έχει επισης εξαφανιστεί από προσώπου γης, σύμφωνα με τις ουγγρικές αρχές έχει δώσει κατάθεση και υποστηρίζει ότι οι βομβητές ήταν παραγγελία του Γιόσε και της Norta Global που έχει έδρα στη Βουλγαρία, ότι οι βομβητές παραδόθηκαν από την Ταϊβάν στον πελάτη απ ευθείας και ότι η “δική της” εταιρεία δεν αναμίχθηκε διόλου. Η Ουγγαρία επισήμως δηλώνει ότι οι βομβητές δεν πέρασαν ποτέ από την χώρα, αλλά δεν αναφέρεται σε άλλες ουσιαστικές λεπτομέρειες.

Από την άλλη, όμως, προκύπτει ότι ο Γιόσε ή η Norta Global έστειλε την εταιρεία της ανήξερης ουγγροϊταλίδας πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ πέρσι την άνοιξη, η δε ουγγρική εταιρεία δεν μετέφερε ουτε ένα ευρώ στην βουλγαρική (του Γιόσε), αλλά έστειλε συνολικά 17.000 δολάρια στην ταϊβανέζικη εταιρεία που εξαρχής φέρεται ως παραγωγής και η οποια εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι δεν κατασκεύασε τους βομβητές. Επίσης η εταιρεία-βιτρίνα της Βουδαπέστης έστειλε 122.000 δολάρια στην εταιρεία Apollo Systems Ltd.  H “εταιρεία” αυτή ήταν θυγατρική της εταιρείας της Βουδαπέστης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, New York Times, Times of Israel

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx